Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!

 

Recepten van 3 generaties liggen klaar voor baby Salomé

Geloof, verjaardagen vieren en lekker eten; belangrijke tradities die Jaleesa graag wil doorgeven aan haar dochtertje Salome. ‘Jarig zijn is een cadeautje en dat moet gevierd worden.’

Geloof

‘Vroeger gingen we altijd op feestdagen naar de kerk. Toen ik 16 jaar was, zong ik bij een gospelkoor en werd het geloof steeds belangrijker voor me. Het geeft zoveel kracht en vrijheid in het leven. Mijn ouders en ik zijn gedoopt en we hopen dat Salomé dat later ook wil. We vinden het wel belangrijk dat ze er zelf voor kiest. Daarom wachten we ermee, zodat ze dat zelf kan beslissen.’

Feest en eten

Nog een belangrijke traditie in Jaleesa’s familie is het vieren van verjaardagen. Jaleesa: ‘Het is een cadeautje om jarig te zijn en dat moet gevierd worden!’ Hapjes mogen op zulke dagen dan ook niet ontbreken. ‘We maken altijd een speciale verjaardagscake: Eksi Koekoe.’ De Surinaamse luchtige eiercake leerde Jaleesa maken van haar oma. Het familierecept staat in haar kookschriftje. ‘Mijn oma maakte hem vroeger al en mijn moeder bakte de cake voor mijn verjaardag. Dat was altijd een feest, want wij mochten dan de beslagkom en mixer aflikken. Het lijkt me heerlijk om deze cakes later ook met Salomé te maken.’

Recept van Jaleesa's Eksi Koekoe

Dit heb je nodig:

 • 8 eieren
 • 9 eetlepels bloem
 • 8 eetlepels witte basterd suiker
 • 8 eetlepels gesmolten boter (afgekoeld)
 • 1 theelepel vanille-essence
 • 1 theelepel amandel-essence
 • halve theelepel geraspte citroenschil
 • 2 dopjes rum
 • suikermuisjes
 • mixer en spatel
 • 1 groot bakblik of springvorm van 24 cm
 •  bakpapier

 Zo maak je het:

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven). Zeef de bloem en bewaar dit in een bak. Mix de eieren met de amandel- en vanille-essence op de hoogste stand van de mixer. Wanneer de eieren schuimig beginnen te worden, voeg je suiker toe. Mix dan alles op de middelste stand en voeg citroenschil toe. Mix het mengsel nog 15 minuten.

Vet het bakblik in en bekleed het met bakpapier tot over de rand. Check of het eimengsel stijf genoeg is door met een spatel te roeren. Als de massa niet van de spatel afdruipt, is het goed. Anders nog even doormixen totdat het stijf genoeg is.

Voeg vervolgens lepel voor lepel de gezeefde bloem toe. Daarna lepel voor lepel de gesmolten (afgekoelde) boter. Mix dit alles nog 1 minuut. Giet het mengsel daarna voorzichtig in het bakblik.

Plaats de cake in het midden van de oven. Bak de eerste 10 minuten op 200 graden. Zet vervolgens de oven op 170 graden en bak de cake in 30 minuten gaar. Pas op! Niet stiekem de oven open doen om te kijken, anders zakt de eksi koekoe in.

Check na de 30 minuten of de cake klaar is door er een satéstokje in te prikken. Is het satéstokje droog als je het eruit haalt, dan is de cake klaar.

Besprenkel de cake vervolgens met rum en strooi de suikermuisjes er overheen. Laat de cake afkoelen in het bakblik. Eenmaal afgekoeld kan de cake met het bakpapier overgeheveld worden naar een schaal.

Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee in dit leven? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!