• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Eerste hulp bij muziek-vragenset

Stel een gezamenlijke playlist op met jullie favoriete liedjes. Zo leef je samen toe naar de feestdagen en ben je tijdens de kerst op afstand toch een beetje samen.

 

Start de voorpret en maak samen jullie playlist voor de feestdagen

Door gezamenlijk een playlist samen te stellen, kan de voorpret voor de feestdagen alvast beginnen. Want iedere familie of vriendengroep heeft zo zijn eigen muziek. Muziek die mooie herinneringen naar boven brengt, of muziek die je doet denken aan mensen die je moet missen. Omdat ze ver weg wonen, of omdat ze er niet meer zijn. Ga aan de slag met jullie playlist en speel ’m tijdens de decembermaand af, bij elkaar of tegelijk op afstand. Kom je niet meteen op ideeën? Download dan de muziekopdrachten die jullie helpen met herinneringen ophalen.

Muziek werkt verbindend

Liedjes die op repeat staan in de auto, muziek die je alleen draait op zondagochtend, nummers die je afspeelt als die ene zus of vriend op bezoek is… Linksom of rechtsom, muziek verbindt ons aan momenten en aan mensen. Hoe heerlijk is het om herinneringen samen opnieuw te beleven?

Feestdagen-playlist

Ieders leven heeft een soundtrack. Mix jullie soundtracks in een gezamenlijke playlist en kies je muziek op basis van herinneringen. Welke nummers mogen absoluut niet ontbreken? Rondom de kerst of met oud en nieuw vraag je elkaar waarom juist dát nummer niet mocht ontbreken. Zo haal je samen mooie momenten terug en kun je ook even stilstaan bij de mensen die er niet meer zijn.

Top 2000 als inspiratie

Als je niet meteen op ideeën komt, kun je bijvoorbeeld eens door de Top 2000 scrollen, of denken aan mooie vakanties en welke muziek jullie toen op hadden staan. Je kunt ook gewoon googelen op ‘mooie kerstmuziek’ of ‘oud en nieuw klassiekers’. De lijstjes van anderen kunnen je goed op weg helpen. En bedenk je dat niet alle liedjes, mooie liedjes hoeven te zijn. Wie wil er tenslotte niet lekker lachen tijdens de feestdagen? Denk dus ook aan de meest dansbare Deutsche Slager of je ultieme guilty pleasure.
5 Tips om op afstand, toch samen te zijn
Dit jaar is een bijzonder jaar: we kunnen niet met de hele familie of vriendengroep samen zijn tijdens de feestdagen. Bekijk de vijf manieren om toch het gevoel te hebben dat we bij elkaar aan tafel zitten.

Hoe maak ik een gezamenlijke playlist aan?

De stappen: 
Je begint bij het begin. De meeste mensen hebben Spotify. Heb je deze muziekapp nog niet, download ‘m dan. Je kunt kiezen voor de gratis variant (dan hoor je tussendoor reclame) of je neemt een abonnement. Als je de app eenmaal op je telefoon hebt staan, kun je deze koppelen aan je boxen zodat de muziek tot zijn recht komt.
  1. Onderaan in je scherm staat ‘Home’, ‘Zoeken’ en ‘Bibliotheek’. Klik op Bibliotheek.
  2. Bovenaan klik je op ‘Muziek'.
  3. Dan op ‘Afspeellijsten’.
  4. Je ziet een ‘+’ icoontje. Daarnaast staat ‘Playlist aanmaken’.
  5. Geef jullie playlist een naam. Denk aan ‘De eetclub’ of ‘Een jaar om nooit te vergeten’ of misschien de familienaam of naam van jullie vriendengroep. Klik vervolgens op ‘aanmaken’.
  6. Je ziet nu een grote knop waarop staat ‘nummers toevoegen’. De voorpret kan officieel beginnen!
  7. Let op: om ervoor te zorgen dat anderen ook nummers kunnen toevoegen, moet je de lijst ‘gezamenlijk’ maken. Dat doe je door op de drie bolletjes te klikken ‘…’ en daarna op ‘gezamenlijk maken’. 
  8. Tot slot druk je nog een laatste keer op diezelfde drie bolletjes en daarna op ‘delen’. Stuur de link naar alle mensen met wie je de playlist wilt maken en nodig hen uit liedjes toe te voegen.

Eerste Hulp bij muziek-vragenset

Soms schieten nummers je meteen te binnen en op andere momenten kun je nergens opkomen. Om je te helpen hebben we een aantal muziekvragen opgesteld die herinneringen oproepen en die helpen de bijbehorende muziek te vinden. Download de Eerste Hulp bij muziek-vragenset en ga aan de slag.