Weet jij wat je online achterlaat als je bent overleden?

'Feliciteer Jaap met zijn verjaardag', stuurt een sociaal medium naar je mailbox. Meestal is dat een leuk bericht of een aanleiding om te kijken of er een feestje is. Het wordt een ander verhaal wanneer de jarige is overleden.

Het verliezen van een dierbare is ingrijpend en verdrietig. Ondanks alle emoties moet er veel worden geregeld, zoals het organiseren van de uitvaart, het afscheid, financiën en het testament. Nabestaanden wacht daarnaast een flinke klus met het verwijderen of wijzigen van online zaken, zoals profielen, accounts, data en bestanden en het achterhalen van wachtwoorden.

In dit artikel leggen wij je uit wat digitaal nalatenschap is en wat je kunt doen om aan te geven wat je wil dat met jouw digitale leven gebeurt als je komt te overlijden. Dit is het eerste artikel in een reeks waarin wij verschillende online diensten behandelen om jou en je nabestaanden op weg te helpen.

Digitaal nalatenschap

Door de toename van computer- en internetgebruik groeit ons digitale bezit. Iedere internetgebruiker maakt talloze accounts aan, schrijft e-mails, bewaart foto’s en bestanden op zijn computer, laptop, tablet of mobiele telefoon. Ook worden steeds meer gegevens opgeslagen ‘in de cloud’, bijvoorbeeld in Google Drive of Dropbox. Je nabestaanden zullen het fijn vinden als jij vooraf hebt aangegeven wat er met jouw digitale bestanden, profielen en accounts moet gebeuren, en hoe zij jouw wachtwoorden en toegangscodes kunnen achterhalen. 

We vroegen onze Facebookfans of zij iets hebben geregeld

Veel fans reageerden op onderstaande stelling. Ook je mening geven? Onderaan dit artikel kun je een reactie achterlaten. 

 

Wat gebeurt er als je niets regelt?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niets vast te leggen. Jouw nabestaanden bepalen dan wat er met de sociale netwerken, accounts en de bestanden op je laptop, computer, mobiele telefoon of tablet gebeurt. Zij moeten daarvoor beslissingen nemen over dingen die voor jou heel persoonlijk waren en dat kan erg moeilijk zijn. Daarnaast is het lastig om dingen te regelen zonder de juiste informatie, zoals inloggegevens van profielen en accounts.
Het kan zo zijn dat je accounts en profielen hebt waarvan niemand weet dat ze bestaan, zoals een account van een datingwebsite of vacaturebank. Naast het feit dat het misschien onwenselijk is dat de accounts actief blijven, kan het ook nog zo zijn dat je bepaalde tegoeden of abonnementen hebt, bijvoorbeeld op PayPal, Blendle of iTunes. 
Kortom: je kunt je voorstellen dat het voor je nabestaanden een bijna onmogelijke opgave is om te bedenken wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren als jij je wensen niet hebt aangegeven.

Hoe kun je je wensen vastleggen?

Je kunt je gegevens en wensen opschrijven in een boekje, maar er zijn meer mogelijkheden. Net als bij je fysieke nalatenschap, kun je ook je digitale bezittingen bij een notaris in een testament laten vastleggen. Zo weten je nabestaanden wat jouw wensen zijn. Een testament kan helpen ruzie of onenigheid te voorkomen. En zorgt ervoor dat wat jij wil dat er met jouw nalatenschap gebeurt, ook wordt nagekomen. Er zijn verschillende manieren om vast te leggen wat er met je digitale leven moet gebeuren na jouw overlijden: 

  • Met een wilsbeschikking of codicil kun aangeven wat jouw wensen zijn voor je accounts, bestanden en profielen. Dit is een handgeschreven document (niet getypt), waarop je jouw wensen, de datum en een handtekening zet. Het document is dan rechtsgeldig. Je kunt een kopie laten bewaren bij de notaris, maar dat hoeft niet.
  • Je beschrijft wat er met je accounts, bestanden en profielen moet gebeuren in een (getypt) document. Je kunt zo zelf op papier vastleggen wat je wil dat er met je accounts gebeurt na je dood.  Bewaar dit document ergens waarvan je weet dat je nabestaanden het daar zullen vinden. Dit papier is handig, maar niet rechtsgeldig als het is getypt of er geen datum of handtekening op staat. Hierdoor zijn je nabestaanden niet verplicht je wensen uit te voeren. 
  • Een andere mogelijkheid is om een zogenoemde digitale kluis aan te maken. In zo’n kluis kun je vastleggen wat er moet gebeuren met je profielen en je wachtwoorden en andere inloggegevens opslaan. Je kunt nabestaanden machtigen om je digitale kluis te openen.

Dossier digitaal nalatenschap

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg
Het kan een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om als nabestaande een profiel van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. Om je op weg te helpen, vullen wij dit dossier aan met artikelen over de mogelijkheden per groep diensten, zoals social media, digitaal opgeslagen bestanden of digitale abonnementen.