• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat zeg je tegen iemand die doodgaat?

De laatste dagen samen met een dierbare zijn vaak erg emotioneel. Het is soms lastig zoeken naar woorden wanneer je weet dat iemand binnenkort zal overlijden. Wat zeg je tegen iemand die stervende is?

Waar praat je over?

Wat je tegen een naaste zegt op zijn of haar sterfbed is natuurlijk heel persoonlijk. Besef wel: hoe ziek iemand ook is, het is en blijft dezelfde persoon als voor het ziekbed. Benadruk dus niet continu de ziekte of het doodgaan, maar praat bijvoorbeeld ook over de leuke momenten die jullie samen hebben beleefd. Mooie herinneringen zijn voor jullie beiden ongetwijfeld een prettig gespreksonderwerp. Sommige mensen vinden het fijn om gedichten voor te lezen.

Gesprekken hoeven echt niet altijd zwaar te zijn. Juist een ontspannen praatje over alledaagse zaken kan iemand veel goed doen. Dat leidt af van het ziek-zijn en het naderende einde.

Er voor iemand zijn

Overigens hoef je niet altijd maar te praten. Vaak is het al voldoende om er gewoon bij en voor iemand te zijn. Kleine dingen kunnen al een groot verschil maken. Denk aan een wandeling in de natuur, mocht iemand daartoe nog in staat zijn. Of een mooie bos bloemen naast het bed. Ook samen naar muziek luisteren kan troost bieden.

Pijnlijke geheimen

Misschien voel je de behoefte om ‘schoon schip’ te maken en eindelijk dat diep verborgen geheim te delen. Een sterfbed kan hier een goed moment voor zijn. Vermijd echter pijnlijke onderwerpen. Iemand kan niet meer handelen of op voor manier dan ook dingen rechtzetten. Niemand verdient een sterfbed waarop hij of zij lijdzaam beseft dat zaken niet zo waren zoals die persoon zich had voorgesteld.

In coma

Ligt iemand in coma, dan kan hij of zij niet reageren op wat je zegt. Toch vertoont een comapatiënt nog wel hersenactiviteit. Het bewustzijnsniveau kan sterk verschillen. Soms kunnen patiënten bijvoorbeeld nog wel alles horen en/of begrijpen. Dat kan beangstigend zijn voor de persoon in coma. Een praatje maken kan rustgevend werken, net als het luisteren naar muziek.

De laatste uren of dagen met een dierbare vergeet je nooit meer. Benieuwd hoe anderen dat ervaren? Op ons blog verzamelen we verhalen over mensen die afscheid hebben genomen van een naaste.

Man speelt gitaar tijdens een uitvaartdienst

Uitvaartwensen vastleggen