• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Het regelen van een Joodse uitvaart

Een Joodse begrafenis is sober, hoewel er verschillen zijn tussen het afscheid van orthodoxe Joden en liberale Joden.

Iedere Joodse gemeenschap heeft een begrafeniscollege en zij verzorgen het afscheid vaak helemaal zelf. Deze heilige groep genaamd ‘chevra kaddiesja’ regelt de begrafenis en zorgt ervoor dat de rituelen hierin zijn verwerkt. DELA ondersteunt bijvoorbeeld bij de opbaring in het uitvaartcentrum en het regelen van een vurenhouten kist zonder bekleding. Maar ook met het overbrengen van de overledene naar de begraafplaats en het sluiten van het graf. Zo is er een prettige samenwerking tussen DELA en de gemeenschap.

Wij helpen je graag

Wij hebben kennis en ervaring met het organiseren van een Joodse uitvaart. We denken mee met de familie en ondersteunen bij het afscheid waar we kunnen. We zetten hier de belangrijkste rituelen en veel gestelde vragen voor je op een rij. 

Chat met onze medewerkers

Welke rituelen zijn belangrijk tijdens een Joodse uitvaart?

Een Joodse uitvaart wordt gekenmerkt door soberheid. Hiermee zorgen Joden ervoor dat de overledene rein voor God kan verschijnen.

Rituele wassing

De overledene wordt eerst ritueel gewassen en daarna in lakens gewikkeld, terwijl er teksten uit de Thora worden voorlezen. De wassing wordt gedaan door iemand van hetzelfde geslacht. Vervolgens wordt de overledene gekleed in een tachrichim (een wit, katoenen gewaad), die gemaakt is door het college. Daarna wordt de overledene in een onbewerkte kist gelegd met een handje aarde uit Israël. De uitvaart is sober, hoewel er wel verschillen zijn tussen hoe orthodoxe Joden afscheid nemen en hoe liberale Joden dat doen. Liberale Joden leggen bijvoorbeeld weleens bloemen bij de kist. 

De treurrede

Tijdens de rouwdienst uiten de aanwezigen hun verdriet op een ingetogen manier. De zeven naaste familieleden hebben een krie’a (een scheur) in hun kleding. De scheur maken ze op de dag van de begrafenis om hun verdriet te tonen. Een rabbijn of een familielid houdt de treurrede, waarna de familie en aanwezigen het graf omringen om de kist te laten zakken en aarde op de kist te scheppen tot deze bedekt is. Bij een orthodox Joods afscheid scheppen alleen de mannen aarde op de kist. Bij een liberaal afscheid nemen ook de vrouwen deel aan dit ritueel. 

Eeuwige grafrust

Binnen de Joodse traditie is cremeren geen optie. Orthodoxe Joden geloven in de wederopstanding van overledenen waarbij het lichaam en de ziel opnieuw met elkaar worden verenigd. Liberale Joden geloven niet zozeer in de wederopstanding maar wel in de eeuwigheid van de ziel en daarom is eeuwige grafrust een vereiste. Op Joodse begraafplaatsen is dit gegarandeerd. 

 

Na het afscheid

Na de uitvaart is er voor de naaste familie een rouwperiode van zeven dagen, de sjivve. In deze periode mag de familie het huis van de overledene alleen verlaten om te gaan slapen. Er wordt niet gewerkt tijdens deze zeven dagen. Mannen scheren zich niet en vrouwen maken zich niet op. Bezoek zet eten en drinken neer en troost de familie. Drie keer per dag zegt de naaste familie de kaddisj, een van de belangrijkste gebeden. 

Na deze eerste rouwperiode mag de naaste familie weer aan het werk en kunnen zij langzaamaan de draad van het leven weer gaan oppakken. Deze tweede rouwperiode duurt drie weken. Voor de partner en kinderen duurt de totale rouw hierna nog elf maanden. In die periode gaan ze niet naar feesten of evenementen die feestelijk voelen, zoals een theater of bioscoop. De sterfdag blijft altijd een dag van rouw. 

 

Wat zijn veel gestelde vragen over een Joodse dienst?

Wat kunnen jullie regelen voor het vervoer tussen locaties?
DELA kan de overledene eerst naar het uitvaartcentrum en vervolgens naar de begraafplaats brengen. We kunnen ook de wasruimte, de kist, de rouwauto, de opbaring en de dragers verzorgen als dat wenselijk is.
Kunnen we onze overleden dierbare zelf wassen en kleden, is daar ruimte voor?
Voor de rituele wassing hebben we alle middelen. Als jullie het prettig vinden om dit in besloten kring zelf te doen, dan kan dat. We kunnen jullie ook helpen. Niet alle locaties zijn ingericht op deze joodse wassing. Aangezien er veel water wordt gebruikt, moeten we samen kijken naar de dichtstbijzijnde locatie waar deze plaats kan vinden.  

Staat je vraag er niet tussen?

Bekijk dan hier alle informatie over het regelen van een uitvaart.

 

Een uitvaart regelen in coronatijd

Een uitvaart regelen we altijd samen. Op dit moment regelen we het afscheid via videobellen. Als dit echt net mogelijk is, kunnen we alternatieven bieden. Zo zorgen we samen voor een mooi en persoonlijk afscheid op de manier die jij fijn vindt.

Wil je meer informatie over het regelen van een uitvaart in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.