• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Condoleren en afscheid nemen in de islam

Als je een moslim condoleert, zijn er dan andere gebruiken dan bij het condoleren van iemand condoleert die niet islamitisch is? Wat is hetzelfde en wat zijn de verschillen?

Bij het condoleren van iemand getuig je van respect en begrip voor het verdriet van diegene. Ook in de islam wordt het gewaardeerd als je gewoon "gecondoleerd" zegt.

Islamitische smeekbedes

Wil je op een islamitische manier condoleren? Dan kun je een islamitische smeekbede (dua) gebruiken.

Bijvoorbeeld:
"A3thama Allahoe adjrak wa ah’sana a3zaa’ak wa ghafara limayyitik".
Betekenis: “Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven”.

"Inna Lillahi wa Inna Ilayhi Raji3oen".
Betekenis: "Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren."

"Ienna liellaahie maa agada, wa lahoe maa a’ataa wa koelloe shay’in ‘iendahoe bie adjalin moesammaa faltasbir wal-tah’tasieb".
Betekenis: "Waarlijk, aan Allah behoort wat van Hem is en hetgeen wat Hij geeft is van Hem en Hij heeft voor alles een tijd bepaald. Wees geduldig en vertrouw op Allah".

Begrafenis

Bij voorkeur worden moslims voor de eerstvolgende zonsondergang of binnen 24 uur begraven. In Nederland zijn diverse islamitische begraafplaatsen. Op deze begraafplaatsen zijn voorzieningen aanwezig zoals een wasplaats, zodat de aanwezigen de rituele wassing voor het gebed kunnen doen, en een tafel waar de overledene op geplaatst kan worden voor het gebed voor de ter aarde stelling. De overledene wordt standaard begraven in een kafan, dat is een soort lijkwade, en wordt op de rechterzijde richting Mekka begraven.

Condoleancebezoek

Ga je voor, tijdens of na de begrafenis op condoleancebezoek bij een islamitische bekende dan is het gebruikelijk om iets te eten mee te nemen om te delen met de familie. Zo geef je de familie de kans om hun verdriet met elkaar te delen zonder zich zorgen te hoeven maken over zaken waar hun hoofd niet naar staat, zoals koken.

Rouwperiode

In de islam is een rouwperiode van drie dagen gebruikelijk. Daarna is het niet meer gebruikelijk om iemand te condoleren. Het is niet goed om te blijven hangen in verdriet. Bovendien moet een mens niet blijven treuren als Allah gewild heeft dat iemand komt te overlijden. De dood is onomkeerbaar.
Uitzondering is een vrouw die weduwe is geworden. Haar verdriet is zo groot dat zij vier maanden plus tien dagen mag rouwen.

Man speelt gitaar tijdens een uitvaartdienst

Uitvaartwensen vastleggen