• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Het regelen van een Caribische uitvaart

Ongeschonden aan de laatste reis beginnen is heel belangrijk in de Caribische gemeenschap.

Een Caribisch afscheid vindt meestal plaats binnen de Rooms Katholieke traditie en wordt soms gekenmerkt door Afrikaanse invloeden. In de Caribische gemeenschap vindt de familie het fijn als er veel mensen naar de condoleance en de begrafenis komen zodat zij omgeven zijn met familie, vrienden en kennissen. Dat het leven van de overledene nog een laatste wordt keer gevierd, steunt hen in hun rouwproces. Een met zorg samengestelde uitvaart helpt hen bij het doorleven en koesteren van herinneringen.

Wij helpen je graag

Wij hebben kennis en ervaring met het organiseren van een Caribische uitvaart. Samen met de nabestaanden bespreken we de gebruiken. We zetten hier de belangrijkste rituelen en veel gestelde vragen voor je op een rij. 

Chat met onze medewerkers

Welke rituelen zijn belangrijk tijdens een Caribisch afscheid?

Een Caribische uitvaart is een gemeenschapsaangelegenheid want een waardig afscheid is er een met veel aanwezigen. Daarom plaatst de familie bijvoorbeeld een rouwadvertentie in de lokale krant. Op die manier is iedereen op de hoogte. Mensen uit de hele gemeenschap zorgen er voor dat ze erbij zijn. 

Verzorging van de overledene

De familie of een wasvereniging verzorgt de overledene. Dat de overledene goed en ongeschonden aan zijn of haar laatste reis begint, is het uitgangspunt. De overledene ligt meestal in het uitvaartcentrum opgebaard of soms in het clubhuis van een vereniging waar hij of zij bij betrokken was. 

Muziek en afscheidsbriefjes

Tijdens de dienst is er muziek. Bij de kist richt de familie een altaar op met vier kaarsen, een foto van de overledene, een kruisbeeld, een palmtakje en een afbeelding van de Heilige Familie. De aanwezigen brengen de overledene een laatste wens en brengen kleinigheidjes, zoals afscheidsbriefjes, mee. Het is een moment waarbij alle emoties er mogen zijn en mensen ruimte kunnen geven aan hoe ze zich voelen. 

De rol van de kerk

Veel mensen van Caribische afkomst willen na hun dood graag begraven worden in hun land van herkomst. Als de overledene niet wordt gerepatrieerd, dan kiezen de nabestaanden vaak voor de begraafplaats die hoort bij hun kerk. Deze kerk verzorgt dan ook de Heilige mis of dienst.

 

Na het afscheid

Na de uitvaart is er een rouwperiode die acht dagen duurt. In deze dagen worden er litanieën (gebeden) voorgelezen door een vrouw die ouder is dan 50. Ze vraagt God om de overledene onder zijn hoede te nemen en de nabestaanden te troosten. Tijdens deze ‘ocho dia’ geven naasten en familie alle ruimte aan hun emoties. Vooral op de achtste dag nemen ze de tijd om na te praten over de dingen die de overledene heeft gezegd en hoe hij of zij zich heeft voorbereid op de dood. De ramen worden opengezet zodat de geest kan vertrekken. Op de veertigste dag na het overlijden en op de verjaardag van de overledene houdt de Caribische gemeenschap ook een dienst om hun overleden dierbare te herinneren.

 

Wat zijn veel gestelde vragen over een Caribische dienst?

Kan DELA regelen dat de overledene in het land van herkomst begraven wordt?
Als tijdens het voorgesprek of het regelgesprek duidelijk wordt dat repatriëring een wens is, dan gaan wij samen met de nabestaanden de terugkeer naar het land van herkomst regelen. Wij helpen bij het regelen van de reis. Je neemt zelf contact op met een uitvaartondernemer ter plaatse. 
Hoeveel mensen kunnen er in de aula?
Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart, reserveren we meestal de grootste aula. Afhankelijk van de grootte van de aula kunnen we het aantal aanwezigen bepalen. We overleggen dit altijd met de familie. DELA biedt op bijna alle locaties de mogelijkheid om via een livestream aanwezig te zijn bij het afscheid. Dit is prettig voor mensen in het buitenland bijvoorbeeld. 
Kunnen we op weg naar de dienst nog een keer langs het huis rijden van onze dierbare?
Ja, dat kan. We zorgen dat er genoeg tijd is zodat jullie in alle rust langs het huis van jullie dierbare kunnen rijden. 

Staat je vraag er niet tussen?

Bekijk dan hier alle informatie over het regelen van een uitvaart.