Het regelen van een Caribische uitvaart
Ongeschonden aan de laatste reis beginnen is heel belangrijk in de Caribische gemeenschap.
Een Caribisch afscheid vindt meestal plaats binnen de Rooms Katholieke traditie en wordt soms gekenmerkt door Afrikaanse invloeden. In de Caribische gemeenschap vindt de familie het fijn als er veel mensen naar de condoleance en de begrafenis komen zodat zij omgeven zijn met familie, vrienden en kennissen. Dat het leven van de overledene nog een laatste wordt keer gevierd, steunt hen in hun rouwproces. Een met zorg samengestelde uitvaart helpt hen bij het doorleven en koesteren van herinneringen.
Wij helpen je graag
Wij hebben kennis en ervaring met het organiseren van een Caribische uitvaart. Samen met de nabestaanden bespreken we de gebruiken. We zetten hier de belangrijkste rituelen en veel gestelde vragen voor je op een rij.Chat met onze medewerkers
Welke rituelen zijn belangrijk tijdens een Caribisch afscheid?
Een Caribische uitvaart is een gemeenschapsaangelegenheid want een waardig afscheid is er een met veel aanwezigen. Daarom plaatst de familie bijvoorbeeld een rouwadvertentie in de lokale krant. Op die manier is iedereen op de hoogte. Mensen uit de hele gemeenschap zorgen er voor dat ze erbij zijn.
Verzorging van de overledene
De familie of een wasvereniging verzorgt de overledene. Dat de overledene goed en ongeschonden aan zijn of haar laatste reis begint, is het uitgangspunt. De overledene ligt meestal in het uitvaartcentrum opgebaard of soms in het clubhuis van een vereniging waar hij of zij bij betrokken was.
Muziek en afscheidsbriefjes
Tijdens de dienst is er muziek. Bij de kist richt de familie een altaar op met vier kaarsen, een foto van de overledene, een kruisbeeld, een palmtakje en een afbeelding van de Heilige Familie. De aanwezigen brengen de overledene een laatste wens en brengen kleinigheidjes, zoals afscheidsbriefjes, mee. Het is een moment waarbij alle emoties er mogen zijn en mensen ruimte kunnen geven aan hoe ze zich voelen.
De rol van de kerk
Veel mensen van Caribische afkomst willen na hun dood graag begraven worden in hun land van herkomst. Als de overledene niet wordt gerepatrieerd, dan kiezen de nabestaanden vaak voor de begraafplaats die hoort bij hun kerk. Deze kerk verzorgt dan ook de Heilige mis of dienst.
Op deze pagina:
Na het afscheid
Na de uitvaart is er een rouwperiode die acht dagen duurt. In deze dagen worden er litanieën (gebeden) voorgelezen door een vrouw die ouder is dan 50. Ze vraagt God om de overledene onder zijn hoede te nemen en de nabestaanden te troosten. Tijdens deze ‘ocho dia’ geven naasten en familie alle ruimte aan hun emoties. Vooral op de achtste dag nemen ze de tijd om na te praten over de dingen die de overledene heeft gezegd en hoe hij of zij zich heeft voorbereid op de dood. De ramen worden opengezet zodat de geest kan vertrekken. Op de veertigste dag na het overlijden en op de verjaardag van de overledene houdt de Caribische gemeenschap ook een dienst om hun overleden dierbare te herinneren.