• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Een afscheidsbrief schrijven

Als je ongeneeslijk ziek bent, is het schrijven van een afscheidsbrief een fijne manier om dingen te zeggen tegen familie en vrienden die je moeilijk vind om uit te spreken.

Hoe begin je met schrijven?

Vaak is het begin het moeilijkst. Wat schrijf je in de afscheidsbrief? Aan wie geef je ’m? Bedenk dat de afscheidsbrief geen prachtig afgerond verhaal hoeft te zijn. Spring gerust van de hak op de tak. Leg je afscheidsbrief als je kunt af en toe weg, verander er nog dingen aan. Het hoeft niet in één keer. Dat is het mooie van schrijven. Weet je geen mooie zinnen te maken in je afscheidsbrief? Losse woorden zijn ook goed. De ontvanger zal er hoe dan ook blij mee zijn.

Wat zet je in een afscheidsbrief?

Je kunt in je afscheidsbrief jullie leven samen beschrijven of terugblikken op speciale dingen die jullie samen hebben meegemaakt. “Weet je nog, die keer dat we…”. Of je kunt juist jouw wensen voor de toekomst van de ontvanger opschrijven in je afscheidsbrief. “Ik hoop dat je later als je groot bent…” Zijn er dingen waar je trots op bent, waar je altijd blij van wordt? Is er iets dat je altijd nog had willen zeggen? Dat zijn ook mooie onderwerpen voor een afscheidsbrief. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen in je afscheidsbrief. Zet er gerust in dat je het moeilijk vind om bepaalde dingen te zeggen en dat je ze daarom opschrijft.

Als schrijven lastig is

Een afscheidsbrief hoeft niet per se een handgeschreven brief te zijn. Is schrijven lastig? Misschien gaat typen op een computer nog wel. Ook een videoboodschap of een gesproken boodschap zijn heel waardevol.

Het schrijven van een afscheidsbrief is vaak erg intensief en emotioneel. Je bent heel bewust bezig met afscheid nemen en dat is moeilijk. Het geeft rust om je gedachten op papier te zetten. Met een afscheidsbrief kun je die dingen zeggen die je lastig vindt om hardop te zeggen. Ook voor de ontvanger is het fijn een afscheidsbrief te krijgen. Het is een blijk van liefde en een blijvende herinnering.

Man speelt gitaar tijdens een uitvaartdienst

Uitvaartwensen vastleggen