• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat draag je naar een uitvaart?

Het afscheid van een dierbare is een droevig moment. Uit respect voor de overledene en de nabestaanden dragen alle gasten gepaste kleding naar een begrafenis of crematie. Maar wat is gepast?

Wat doe je aan naar een begrafenis of crematie?

Elke uitvaart is anders. Het dragen van alleen zwarte kleding hoeft tegenwoordig lang niet altijd meer, maar er zijn wel een aantal ongeschreven regels om rekening mee te houden. Je kunt vaak aan de rouwkaart aflezen wat gewenst is.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de overledene speciale wensen had voor de uitvaart, zoals het dragen van een lievelingskleur, een bepaald symbool of kleding die aansluit bij culturele of religieuze tradities. Het gebeurt ook steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om het leven van de overledene te vieren. Daar horen vaak ook vrolijkere kleuren bij. Als dit het geval is, staan de kledingvoorschriften vaak vermeld op de rouwkaart.

Bij twijfel: sober

Bij twijfel is een sobere kleur, zoals zwart, grijs of donkerblauw altijd een goede keuze. Zeker als het gaat om een kerkelijke uitvaart, waar de gasten sober gekleed zijn. Het kan ongemakkelijk zijn als je uit de toon valt bij de andere gasten. Zorg er dus voor dat je niet te veel opvalt. Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden.

Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast. Bedenk ook wat de overledene zelf mooi zou hebben gevonden. Dat is een goed uitgangspunt. Iedere persoon is namelijk anders en dat geldt dus ook voor de uitvaart. Vraag eventueel advies aan andere genodigden.

Goed verzorgd

Verder is het belangrijk dat je er goed verzorgd en netjes uitziet. Denk hierbij aan geknipte en schone nagels, weinig bloot, dichte schoenen die passen bij het geheel, verzorgd haar en (voor heren) netjes geschoren. Daarnaast is het van belang dat je je prettig voelt in de kleding die je aanhebt. Let er ook op dat je schoenen netjes zijn en prettig zitten. Het zou vervelend zijn als je afgeleid wordt door schoenen die knellen of oncomfortabele kleding.

Is het erg zonnig buiten of vind je het fijn om een zonnebril te dragen om je emoties te verbergen? Zorg dan dat je een gepaste zonnebril meeneemt. Zet de zonnebril binnen wel af om te voorkomen dat je afstandelijk overkomt. Het is ook verstandig om zakdoekjes mee te nemen voor als je emotioneel wordt.

Nabestaanden condoleren

Naast gepaste kleding en een goed verzorgd uiterlijk is het ook gepast om de nabestaanden te condoleren. Hoe je iemand condoleert lees je op deze pagina.