• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Doneren aan de wetenschap

Je kunt je lichaam na je overlijden ter beschikking stellen aan de medische wetenschap en zo een bijdrage leveren aan onderwijs en onderzoek. Dankzij de gedoneerde lichamen kunnen studenten het medisch vak leren en kunnen specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Het is wel belangrijk om te weten dat je nabestaanden maar 24 uur de tijd hebben om afscheid te nemen en dat het lichaam ook afgewezen kan worden. Lichaamsdonatie moet niet verward worden met orgaandonatie. Bij orgaandonatie wordt alleen het orgaan uit het lichaam genomen dat gebruikt wordt voor transplantatie. Vervolgens gaat het lichaam terug naar de nabestaanden voor de begrafenis of crematie.

Bespreek het met uw nabestaanden

Wanneer u uw lichaam ter beschikking stelt zal er geen crematie of begrafenis plaatsvinden. Nabestaanden hebben vaak moeite met het doneren van een lichaam aan de wetenschap, omdat het binnen 24 uur na het overlijden overgebracht wordt naar het anatomisch instituut. Er is dan vaak geen kans om afscheid te nemen. Het is belangrijk uw keuze voor donatie te bespreken met uw nabestaanden en uw laatste wensen vast te leggen.       

Uw nabestaanden kunnen natuurlijk wel een afscheidsdienst houden. Om toch op een bepaalde manier afscheid te nemen en herinneringen te delen. Dit kan ook gewoon in een uitvaartcentrum, indien gewenst. Sommige nabestaanden willen graag een plek om naar toe te staan, een gedenkplek op een begraafplaats bijvoorbeeld.

Afwijzing

Als het uw wens is om uw lichaam te doneren aan de wetenschap, moet u er altijd rekening mee houden dat uw lichaam niet geaccepteerd kan worden. Momenteel is er zelfs een overschot aan lichamen en accepteren sommige instituten geen aanmeldingen meer. Jaarlijks zijn er circa 750 lichamen nodig, terwijl er zo’n 20.000 personen al ingeschreven staan. Daarnaast kan het lichaam ook om andere redenen worden afgewezen. Denk aan de situatie dat iemand door een ongeval om het leven komt en het lichaam ernstig beschadigd is. Ook bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat het lichaam ‘niet bruikbaar’ is.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Omdat u nooit zeker weet of uw lichaam geaccepteerd wordt, moet u rekening houden dat er toch uitvaartkosten zijn. Misschien dat er alsnog een crematie of begrafenis geregeld moet worden. Ook als uw lichaam wel geaccepteerd wordt, willen uw nabestaanden misschien toch een afscheidsdienst houden of een gedenkplek maken. Ook het vervoer naar het anatomisch instituut moet soms zelf betaald worden.

Het is verstandig om hiervoor geld apart te zetten of een uitvaartverzekering af te sluiten. Overigens is een geldverzekering geschikter dan een dienstenverzekering. Er is dan totale vrijheid in de besteding van het geld.

Wat moet u doen als u uw lichaam wilt doneren?

Wilt u uw lichaam na uw overlijden doneren aan de wetenschap, dan kunt u contact opnemen met een anatomisch instituut bij u in de buurt. Zij kunnen u alles vertellen over dit onderwerp en u ook verder informeren over een eventuele stop op aanmeldingen.

Chat met onze medewerkers