• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Oriënteren

Nadenken over je uitvaart is niet leuk. Maar je geeft je nabestaanden houvast als je nu al je wensen aangeeft. DELA helpt je hier graag mee.

Chat met onze medewerkers

Misschien heb je al een idee hoe je begrafenis of crematie eruit moet zien: een uitbundige ceremonie waarin het leven gevierd wordt, of juist een klein, ingetogen afscheid. Weet je al precies welke kist en bloemen je wilt? Of heb je alleen nog maar een idee van de grote lijnen? Het is hoe dan ook een goed idee om je wensen nu al vast te leggen. Als je wilt helpen we je daarbij. Ook als je geen verzekering hebt bij DELA, regelen we een uitvaart naar wens. We denken graag met je mee in de mogelijkheden die er zijn.

Wat kost een uitvaart?

Stel je jezelf wel eens de vraag ‘wat kost een begrafenis eigenlijk?’ of ‘wat kost een crematie?’ Als je een uitvaartverzekering hebt, past die dan nog steeds bij jouw wensen voor je uitvaart?

Begraven

Vaak kiezen mensen voor begraven omdat er dan een plek is om naar toe te gaan. Om de overledene te herdenken en om herinneringen op te halen. Begraven is duurder dan cremeren. Dit komt door de grafkosten en de keuze van het graf.

Cremeren

De kosten van een crematie zijn vaak lager dan de kosten voor een begrafenis. Een crematieproces in Nederland kost gemiddeld € 1.100. Belangrijk bij een crematie regelen is dat je het afscheid zo persoonlijk maakt als je zelf wilt. Wat ga je doen met de as? Een assieraad, een mooie urn, uitstrooien?

Gesprek voor overlijden

Soms loopt het leven anders dan gedacht. Misschien ben je ongeneeslijk ziek. Of nadert het afscheid van je vader of moeder. Onderwerpen zoals het regelen van een uitvaart zijn lastig om te bespreken. Toch kan het waardevol zijn om alvast de uitvaartwensen door te nemen in een persoonlijk gesprek. Onze uitvaartverzorgers komen graag bij je langs om je er bij te helpen. Of je bij ons verzekerd bent of niet.

Wensen vastleggen met cooperatieconsulent

Denk je al wel eens na over later? Hoe wil je dat je uitvaart er uit komt te zien? Je wensen vastleggen is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ze geven ook een houvast voor je (naaste) familie en vrienden.

Mijn wensen vastleggen

Heb je voor je crematie of begrafenis specifieke wensen? Noteer deze dan nu alvast. Juist tijdens het leven. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor je nabestaanden. Het neemt hen zorgen uit handen en maakt het afscheid nog persoonlijker.

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid is voor steeds meer mensen een belangrijk onderwerp en een weloverwogen keuze. Wil je de uitvaart een duurzame invulling geven, dan zijn daar bij Coöperatie DELA veel mogelijkheden voor.

Natuurbegraven

Steeds vaker hebben mensen de wens om begraven te worden midden in de vrije natuur. Dit kan op een natuurbegraafplaats. Kiezen voor natuurbegraven is kiezen voor rust. In de natuur. Leven en dood gaan zo op een mooie manier samen.

Doneren aan de wetenschap

Je kunt je lichaam na je overlijden ter beschikking stellen aan de medische wetenschap en zo een bijdrage leveren aan onderwijs en onderzoek. Dankzij de gedoneerde lichamen kunnen studenten het medisch vak leren en kunnen specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Het is wel belangrijk om te weten dat je nabestaanden maar 24 uur de tijd hebben om afscheid te nemen en dat het lichaam ook afgewezen kan worden. Lichaamsdonatie moet niet verward worden met orgaandonatie. Bij orgaandonatie wordt alleen het orgaan uit het lichaam genomen dat gebruikt wordt voor transplantatie. Vervolgens gaat het lichaam terug naar de nabestaanden voor de begrafenis of crematie.

Vragen aan jezelf over je uitvaartwensen

Misschien heb je er ooit al wel eens bij stil gestaan of misschien nog helemaal niet. Wat zijn jouw wensen voor jouw afscheid. Moeilijk? Dat begrijpen we. Maar onthoud dat je je nabestaanden heel erg helpt door er van tevoren al eens over na te denken.

Chat met onze medewerkers