Urn begraven
Wat wil je dat er na een crematie gebeurt met de as? Uit laten strooien over zee of in de natuur, of bewaren in een urn voor de nabestaanden? De urn kan ook worden begraven in een urnengraf.
Wat is een urnengraf?
Een urnengraf is een mooie oplossing voor mensen die kiezen voor een crematie, maar die toch graag een herdenkingsplek willen houden voor hun dierbare. Een urnengraf biedt nabestaanden een plek om terug te komen om hun dierbare te herdenken.
Urnentuin of -muur
Voor het begraven van de as in een urnengraf is een aantal mogelijkheden, mede afhankelijk van het reglement van een crematorium/begraafplaats. Zo kan de as in de urnentuin worden begraven in een urnengrafje onder een liggende of staande steen of urnament. Hierop kun je een inscriptie of gedenkplaat laten aanbrengen.
Urnenkelder
Bij sommige crematoria kan de as ook worden begraven in een urnenkelder. Urnenkelders zijn ondergrondse columbariumnissen (of urnenkelder) in een urnenveld. Het urnengraf bestaat hier uit een ‘nis’ waarin de urn wordt bijgezet. De nis wordt afgesloten met een plaat van bijvoorbeeld beton, hout of natuursteen. Op de afdekplaat van de urnenkelder worden de gegevens van de overledene geplaatst.
Bijzetting in bestaand graf
Het is ook mogelijk de as te laten (bij)plaatsen op of in een bestaand graf. Dit kan een standaardgraf zijn, maar ook een speciaal urnengraf. Om de as te laten bijplaatsen in een bestaand graf, is wel toestemming nodig van de rechthebbende van het betreffende graf. Ook moet het reglement van de begraafplaats dit toelaten.