• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Hoe condoleer je iemand: de regels

Wanneer ga je bij de familie langs, wat schrijf je op een condoleancekaart en kun je wel ‘gewoon’ of moet je juist iets persoonlijks zeggen? Kortom, hoe condoleer je iemand en wat zijn de regels?

De belangrijkste regel als het gaat om hoe je iemand condoleert, is heel simpel: het gaat er niet zozeer om wat je zegt, het gaat erom dát je iets zegt. Wie wil laten weten mee te leven, kan het eigenlijk niet fout doen als het om condoleren gaat. Weet je niet wat te zeggen om te condoleren? Zeg dat dan gewoon. Ook dat is waardevol.

Condoleer schriftelijk

Stond je iets verder van iemand af? Condoleer dan door middel van een condoleancebrief of -kaart. De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”

Condoleer persoonlijk

Staat de overledene of de nabestaande dichterbij je? Dan stuur je ook een handgeschreven brief of kaart. Daarnaast condoleer je persoonlijk. Als de overledene een vriend of familielid is van iemand die je kent en ga je naar de uitvaart? Dan condoleer je na de uitvaart, tenzij de familie nadrukkelijk anders aangeeft. Gaat het om een vriend of familielid van jezelf, dan ga je niet alleen naar de uitvaart maar condoleer je al eerder, bij een condoleancebezoek. Dat kan bij de nabestaanden thuis, maar vaak is er ook een speciaal rouwbezoek of avondwake waar je naartoe kunt.

Achteraf condoleren

Soms hoor je pas na de uitvaart dat iemand overleden is. Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland was of omdat diegene verder van je af stond. Condoleer je iemand dan nog? Jazeker, ook dan kun je gerust nog je medeleven betuigen door middel van een handgeschreven kaart of een persoonlijk bezoek. Bedenk dat verdriet niet zomaar over gaat en dat het altijd fijn is om steun te ontvangen.

Inspiratie

Condoleer iemand met de juiste woorden; doe inspiratie op met het DELA-Pinterestbord “Woorden voor een afscheid” of download de pdf met inspiratieteksten.
Kijk ook eens bij Zelf een condoleancekaart schrijven voor meer tips.

Inspiratieteksten voor een afscheid