Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over corona en uw DELA-verzekering

Heeft een overlijden als gevolg van het coronavirus gevolgen voor mijn verzekering?

DELA UitvaartPlan

Met een DELA UitvaartPlan bent u verzekerd van een uitvaart. Dit geldt ook bij een overlijden als gevolg van het coronavirus. Bij het regelen van de uitvaart volgen we de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zoals hierboven is uitgelegd.

DELA LeefdoorPlan

Als de verzekerde met een DELA LeefdoorPlan overlijdt als gevolg van het coronavirus, gelden de normale voorwaarden. Er gelden geen speciale regels of uitzonderingen bij overlijden als gevolg van dit virus.

Zijn er alternatieven voor zaken die wel in het verzekerd pakket zitten maar die nu vanwege corona niet kunnen doorgaan?

Hieronder ziet u een overzicht van de onderdelen in het DELA UitvaartPlan in tijden van corona. Zoals u ziet, zijn de meeste diensten ongewijzigd. Voor de zaken die nu niet kunnen of die anders gaan, bieden we waar mogelijk een alternatief.

Meer toelichting over wat er anders gaat bij uitvaarten in coronatijd vindt u hier

Overzicht verzekerde onderdelen DELA

Onderdelen DELA UitvaartPlan
in diensten

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Vervoer overledene naar uitvaartcentrum

Ongewijzigd

 

Regelen formaliteiten

Ongewijzigd

 

Regelgesprek met nabestaande(n)

Via videobellen

 

Rouwkaarten

Ongewijzigd

 

Laatste verzorging

​Verzorging in een uitvaartcentrum zonder aanwezigheid van familieleden. Na de verzorging thuis opbaren is wel mogelijk.

 

Uitvaartkist

Ongewijzigd

 

Opbaring

Opbaring in een uitvaartcentrum of thuis in een uitvaartkist of lijkwade.

Opbaring in zorginstelling: afhankelijk van de regels van de instelling.

 

Rouwbezoek

Maximaal 6 gasten tegelijk vanwege 1,5 meter afstand

 

Rouwvervoer

Ongewijzigd

 

Aula, dienst

Het aantal personen dat bij de dienst aanwezig kan zijn verschilt per locatie.

Uw uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.

Extra: Livestream om op afstand mee te kijken + 1 USB-stick met video-opname (99 euro)
(zie de veelgestelde vragen over livestreaming voor de locaties)

Ondersteunende DELA-medewerkers

Ongewijzigd

 

Cremeren/begraven

Ongewijzigd

 

Vrij besteedbaar bedrag
(minimaal 651 euro)

Ongewijzigd

Asbus ophalen

Aantal personen in overleg

 

Asverstrooiing

Ongewijzigd, zolang er 1,5 m afstand gehouden kan worden.

 

 

Overzicht veranderingen die niet in het verzekerd pakket zitten

Onderdelen

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Informeel samenzijn met gasten na de uitvaart

Aantal personen in overleg

 

Horecavoorzieningen

Ongewijzigd

 

Grafsteen

Ongewijzigd

 

Rouwbloemen bij uitvaart

Ongewijzigd

 

Herinneringsproducten

Ongewijzigd

 

Zijn er gevolgen voor mijn DELA UitvaartPlan bij overlijden aan corona in het buitenland?

Als een verzekerde overlijdt als gevolg van het coronavirus, dan is die verzekerd van een uitvaart in Nederland, of van een geldbedrag. Het maakt hierbij niet uit waar ter wereld het overlijden plaatsvindt. Het vervoer van de overledene vanuit het buitenland is niet altijd mee verzekerd.

Hiervoor geldt:

 • Is het negatieve reisadvies bij het begin van de reis bekend? Dan is het vervoer van de overledene terug naar Nederland niet verzekerd.
 • Kwam er een negatief reisadvies tijdens het verblijf in het buitenland? Dan is het vervoer naar Nederland wél verzekerd.

Veelgestelde vragen van de Rijksoverheid

Richtlijnen RIVM voor de Uitvaartbranche

Over het DELA UitvaartPlan

Wat is een DELA UitvaartPlan?
Het DELA Uitvaartplan bestaat uit diensten en een vrij te besteden geldbedrag. Of je kiest voor alleen een geldbedrag.
Met het dienstenpakket zijn de belangrijkste zaken van een uitvaart verzekerd. Uiteraard kunnen nabestaanden hier van afwijken. Wil je bijvoorbeeld een bijzondere kist of een koets om de overledene te vervoeren? Dan is dat altijd mogelijk. Het kan wel zijn dat hier extra kosten aan zijn verbonden.

Meer informatie over het DELA UitvaartPlan
 
Benieuwd naar wat een uitvaart ongeveer kost? Bereken de uitvaartkosten.
Ben ik met een DELA UitvaartPlan Diensten maar voor € 662 verzekerd?

Je bent verzekerd voor een pakket uitvaartdiensten en voor een aanvullend verzekerd bedrag van € 662. Het aanvullende verzekerd bedrag kunnen nabestaanden vrij besteden voor uitvaartdiensten die niet in het pakket uitvaartdiensten zitten. Denk bijvoorbeeld aan een koffietafel of een volgauto.

Ik woon in het buitenland en wil de uitvaart in mijn woonland laten plaatsvinden. Wat vergoedt DELA vanuit mijn DELA UitvaartPlan in Diensten?
Woon je in een ander land dan Nederland of België? En kiezen nabestaanden voor een uitvaart in het woonland? Dan kiezen je nabestaanden zelf ter plaatse een uitvaartondernemer. DELA regelt en verzorgt namelijk alleen uitvaarten in Nederland en onder bepaalde voorwaarden ook in België. Voor de uitvaart in een ander land dan Nederland of België keren wij een vergoeding uit. We keren uit nadat we uitvaartnota’s hebben ontvangen. Op basis van de nota's keren we een vergoeding uit tot maximaal € 3.929 (2022). Daarbovenop komt het bedrag uit de aanvullende Geldverzekering. Deze uitkering kunnen nabestaanden gebruiken om de kosten van een begrafenis of crematie geheel of gedeeltelijk te betalen.
Heb ik bij een dienstenpakket nog keuzemogelijkheden of is dit een vast pakket aan diensten?
Met het dienstenpakket zijn de belangrijkste zaken van een uitvaart verzekerd. Hoe deze diensten worden ingevuld is aan de nabestaanden, dit kan voor iedereen anders zijn. Uiteraard kunnen nabestaanden ook andere diensten kiezen. Wil je bijvoorbeeld een bijzondere kist of een koets om de overleden persoon te vervoeren? Dan is dat altijd mogelijk. Het kan wel zijn dat hier extra kosten aan zijn verbonden.
Ik heb al een uitvaartverzekering ergens anders. Kan ik deze overbrengen naar DELA?

Je kunt de waarde van je huidige verzekering gebruiken voor een verzekering bij DELA. Het gaat dan om een DELA UitvaartPlan tegen Koopsom, DELA CoöperatiespaarPlan of het DELA Depositofonds. Kies je voor een DELA UitvaartPlan met premiebetaling? Dan gebruiken wij de waarde als vooruitbetaalde premie.

Wil je de waarde van een andere verzekeraar naar DELA overmaken? Neem hierover dan contact op met de verzekeraar waar jouw verzekering nu loopt en doe een verzoek tot kapitaaloverdracht. Je geeft dan aan de waarde jouw verzekering te willen overmaken naar DELA. De contactpersoon van jouw huidige verzekeraar verstuurt een overdrachtsformulier PSK (Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten) naar DELA. Op basis van het overdrachtsformulier bekijken we welk product van DELA het meest geschikt is. Het overdrachtsformulier PSK kan jouw contactpersoon mailen naar dverzekeren@dela.org.

Verder hebben wij onderstaande gegevens nodig:

 • Naam
 • Adres en woonplaats
 • E-mailadres en telefoonnummer
 • Geboortedatum
 • BSN-nummer

Zodra wij deze gegevens hebben ontvangen, krijgt je van ons een offerte.

Enkele verzekeraars zijn niet aangesloten bij het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten. In dat geval kun je vragen om de waarde van jouw verzekering naar jouw eigen rekening over te maken. Daarna kun je het bedrag naar DELA overmaken.

UitvaartPlan tegen koopsom

Wat is het DELA UitvaartPlan tegen koopsom?

Met het DELA UitvaartPlan tegen koopsom verzeker je een geldbedrag dat bij overlijden vrij komt. Met dit bedrag kunnen jouw nabestaanden de kosten van de uitvaart betalen. Hiervoor stort je eenmalig een bedrag, de koopsomstorting. Door een speciale winstdelingsregeling kan het verzekerde bedrag nog stijgen. De jaarlijkse stijging van de uitvaartkosten kan hiermee voor een deel worden opgevangen.

Is het DELA UitvaartPlan tegen koopsom waardevast?
Door mogelijke winstdeling is het DELA UitvaartPlan tegen koopsom deels waardevast. Wij adviseren je daarom regelmatig te controleren of de hoogte van jouw verzekering nog aansluit bij jouw uitvaartwensen. Bereken jouw uitvaartkosten.
Is kapitaaloverdracht mogelijk?
Ja, voor het DELA UitvaartPlan tegen koopsom is kapitaaloverdracht mogelijk. In het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten lees je meer hierover.

Wil je het het kapitaal overbrengen naar een andere financiële instelling, laat dit dan schriftelijk aan ons weten.
Wij hebben van jou nodig:

1. Brief met handtekening met daarin jouw verzoek tot waardeoverdracht. Vermeld hierbij jouw polisnummer;
2. Kopie van jouw identiteitsbewijs;
3. Kopie van de offerte van de financiële instelling waar je het kapitaal wilt onderbrengen.

Stuur jouw brief met bijlagen naar:
Coöperatie DELA, afdeling Klantendiensten
Postbus 522
5600 AM Eindhoven
O.v.v. Kapitaaloverdracht

Zodra wij jouw verzoek en alle kopieën ontvangen hebben én zodra de opdracht is goedgekeurd, zetten wij de overdracht van het kapitaal in gang. Wij versturen dan een overdrachtsformulier naar de toekomstige financiële instelling en maken het kapitaal binnen 14 kalenderdagen over. Valt de 14e dag in het weekend of op een feestdag? Dan geldt de eerstvolgende werkdag als 14e dag.

Andersom kan ook: je kan ook kapitaal van een andere financiële instelling naar DELA overbrengen. Neem hiervoor contact op met de instelling die het kapitaal nu beheert. Zij zorgen voor de overdracht.
Tot welke leeftijd kan ik een UitvaartPlan tegen koopsom afsluiten?
Wanneer je het DELA UitvaartPlan tegen koopsom afsluit, vragen we je twee gezondheidsvragen te beantwoorden. Aan de hand van deze vragen beoordelen we of je een DELA UitvaartPlan kunt afsluiten. Beantwoordt je een of beide vragen met ‘ja’? Dan krijg je van ons een aanvullende vragenlijst. Ben je ouder dan 84 jaar of wordt je medisch gezien niet geaccepteerd? Kies dan voor het Depositofonds.
Waar vind ik de algemene voorwaarden van het DELA UitvaartPlan tegen koopsom?

Belangrijke documenten kun je hier downloaden.

DELA Depositofonds

Wat is het DELA Depositofonds?

Het DELA Depositofonds is een deposito voor iedereen, waarmee je voordelig geld opzijzet voor je uitvaart. In je deposito zit een geldbedrag. Hierover krijg je elk jaar rente, die we bijschrijven op jouw depositofonds. Met het geldbedrag uit je deposito betalen nabestaanden de kosten van de uitvaart. Wanneer de deelnemer overlijdt, keren wij het bedrag uit dat op dat moment in het deposito zit. Goed om te weten: kiezen nabestaanden ervoor om de uitvaart door DELA te laten verzorgen? Dan krijgen zij korting op de uitvaart.

Bekijk hier alle informatie over het DELA Depositofonds.

Welk bedrag moet ik in mijn deposito inleggen?
Het bedrag dat je in je deposito inlegt bepaal je zelf. Per deelnemer is de minimale inleg € 500 en de maximale inleg € 25.000. De maximale inleg is inclusief eventuele extra bedragen die je inlegt. 

Let op! De kosten van een uitvaart hangen altijd af van de wensen van de overledene en/of nabestaanden. Bekijk daarom hier de gemiddelde kosten van een uitvaart. Zo krijg je een beeld van het bedrag dat je in jouw depositofonds kunt inleggen.
 
Hoe werkt de jaarlijkse rentebijschrijving?

Het geld dat je hebt ingelegd in je deposito noemen we jouw deelnamebedrag. De hoogte van dit bedrag en de depositorente van de Europese Centrale Bank bepalen de hoogte van het rentepercentage dat je krijgt. Je hebt recht op rente vanaf de eerste dag van de maand na de inleg. De hoogte van de rente stellen we elk jaar vast op de laatste dag van het jaar. Hoeveel rente je precies ontvangt, is dus pas bekend op de laatste dag van het jaar. Hieronder lees je hoe de rentebijschrijving werkt.

Hoogte van jouw deelnamebedrag* Rente die je elk jaar krijgt
Je hebt jouw DELA Depositofonds afgesloten vóór 18 maart 2019
Minder dan € 450. Minimaal 2,5% en maximaal 5,5%. De precieze rentevergoeding over het afgelopen jaar baseren we op de depositorente van de Europese Centrale Bank. We nemen het percentage van 31 december van dat jaar en verhogen dat met 0,75%.
Tussen € 450 en € 1.350 én je hebt geen andere verzekering bij DELA.
Tussen € 450 en € 1.350 én je hebt een DELA UitvaartPlan. Minimaal 3% en maximaal 6%. De precieze rentevergoeding over het afgelopen jaar baseren we op de depositorente van de Europese Centrale Bank. We nemen het percentage van 31 december van dat jaar en verhogen dat met 0,75%.
Hoger dan € 1.350.
Je hebt jouw DELA Depositofonds afgesloten op of na 18 maart 2019

Je krijgt minimaal 1,5% en maximaal 6% rente. De precieze rentevergoeding over het afgelopen jaar baseren we op de depositorente van de Europese Centrale Bank. We nemen het percentage van 31 december van dat jaar en verhogen dat met 0,75%. 

 
* Jouw deelnamebedrag is de opstelsom van de eerste inleg en eventuele extra inleg die je hebt gedaan voor dezelfde deelnemer, zonder rentebijschrijvingen.

Voorbeeld: Je hebt jouw DELA Depositofonds op 18 maart 2019 afgesloten. Het deelnamebedrag in jouw deposito is € 4.000 in 2021. Op 31 december 2021 is de depositorente van de Europese Centrale Bank -0,5%. We verhogen dit percentage met 0,75% naar 0,25%. Dit is lager dan de minimale rente van 1,5% (zie tabel hierboven). Daarom krijg je toch 1,5%. We schrijven dan € 60 rente bij op je depositofonds.    
Waarom heb ik een DELA Depositofonds?
 • Je hebt het deposito zelf afgesloten en een bedrag ingelegd.

  OF

 • Je had ooit een DELA UitvaartPlan of Natura Uitvaartverzekering. Je hebt deze verzekering geheel of gedeeltelijk stopgezet. Wij noemen dit afkopen. Wij hebben de afkoopwaarde toen overgemaakt naar het DELA Depositofonds.
Moeten nabestaanden straks bijbetalen?
Dat hangt af van het verschil tussen de kosten van de uitvaart die zij kiezen en de waarde van het DELA Depositofonds. Goed om te weten: kiezen nabestaanden ervoor om de uitvaart door DELA te laten verzorgen? Dan krijgen zij korting op de uitvaart.

Bekijk de gemiddelde kosten van een uitvaart of bereken hier in twee minuten de kosten van een persoonlijke uitvaart. Zo weet je of de waarde van jouw DELA Depositofonds voldoende is. De waarde van jouw deposito keren we uit na overlijden. Hiervoor hebben we de rekeningen van de uitvaart nodig.
 

Chat met onze medewerkers

Chat met onze medewerkers