• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Er natuurlijker uitzien met lichte balseming

Hoe mooi is het om afscheid te kunnen nemen van een dierbare zoals hij of zij was. Zonder eventuele tekenen van ziekte bijvoorbeeld. Dat kan met lichte balseming. Ook wel thanatopraxie genoemd. Met lichte balseming kunnen overledenen langer én mooier opgebaard worden dan bij reguliere opbaring.

 Voor de kleinkinderen was het fijn dat opa in die laatste dagen er nog goed uitzag en warm bleef. Ze vonden het niet eng om hem aan te raken. 

Waarom lichte balseming?

Dankzij de lichte balseming blijft de overledene er mooier en natuurlijker uitzien. Wat voor veel mensen ook als prettig wordt ervaren is dat het lichaam niet meer zo koud aan voelt. Bij sommige ziektes verandert de huidskleur van mensen, deze wordt bijvoorbeeld bleek of juist geel. Lichte balseming kan deze verkleuringen meestal ongedaan maken. Fijn om zo een dierbare toch te kunnen herinneren zoals hij of zij was. Ook is een koelinstallatie vaak overbodig. Dit wordt vooral bij thuisopbaren als belangrijk voordeel van lichte balseming genoemd.

Nadelen?

Het lichaam van de overledene blijft er natuurgetrouw uit zien. Dit bevordert het in stand houden van mooie herinneringen. Maar omdat iemand er zo levensecht uitziet, is het soms moeilijker te accepteren dat iemand er echt niet meer is. Onze uitvaartverzorgers gaan nabestaanden daarom ook altijd helpen bij de beslissing om lichte balseming wel of niet toe te passen.

Anders dan normale balseming

Een normale balseming is alleen toegestaan voor leden van het Koninklijk Huis en mensen die na overlijden naar hun vaderland gebracht worden. Sinds 2010 is het voor iedereen mogelijk om voor een tijdelijke lichte balseming te kiezen.

Meer weten over lichte balseming?

Onze uitvaartverzorgers geven je graag meer informatie over lichte balseming. Neem gerust contact met ons op via de Uitvaartinformatielijn op 040 260 14 50. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen.

Lees meer
  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Chat met onze medewerkers