• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Overname Yarden door cooperatie DELA gaat definitief door

Uitvaartpolissen Yarden-verzekerden veiliggesteld

26 juli 2021

De overname van Yarden door DELA gaat definitief door. DNB en ACM hebben de overname goedgekeurd. De uitvaartverzekeringen van de 1 miljoen Yarden-verzekerden zijn daardoor gered. Op 2 augustus vindt de overdracht plaats. Nabestaanden van verzekerden van DELA en Yarden kunnen vanaf dan gebruikmaken van elkaars locaties en faciliteiten.

Door de overname groeit niet alleen het aantal verzekerden maar ook het aantal DELA-crematoria in Nederland. Om te voorkomen dat DELA in sommige gebieden in Nederland te groot wordt, heeft de ACM als voorwaarde voor haar goedkeuring gesteld dat DELA zeven crematoria en twee uitvaartcentra moet afstoten. DELA had hier rekening mee gehouden en is blij dat, gezien de nijpende situatie van Yarden, het de tijd krijgt om dit te realiseren na de overname.

Het gaat om de Yarden crematoria in Beuningen, Heerlen, Groningen, Schagen, Utrecht en Venlo-Blerick. En in de regio Rotterdam zal DELA haar eigen crematorium in Spijkenisse afstoten. Bij de uitvaartcentra gaat het om de huidige Yarden-locaties in Veldhoven en Venray. DELA is inmiddels met het verkooptraject gestart. Tot de verkoop rond is zal de dienstverlening op deze locaties gewoon doorgaan. Een onafhankelijke partij houdt toezicht, zodat de kwaliteit, prijs en service op hetzelfde niveau blijven.

Geen bijbetaling voor pakketdekking de eerste 10 jaar

Om zelfstandig financieel in herstel te komen maximeerde Yarden in de zomer van 2019 de waarde van 390.000 naturapolissen. Dit betekende dat er vanaf dat moment door de Yarden verzekerden moest worden bijbetaald voor de gestegen kosten van de uitvaart. Zoals al eerder bekend gemaakt garandeert DELA dat bij overlijden in de komende tien jaar nabestaanden voor wat betreft de pakketdekking niets hoeven bij te betalen als zij gebruik maken van het eigen uitvaartbedrijf. De waarde van het verzekerd pakket van Yarden-verzekerden stijgt de komende jaren door indexering van grofweg 3.200 euro naar 3.700 euro. Daarnaast gaat DELA actief werk maken van het compenseren van nabestaanden die de afgelopen jaren ten onrechte hebben moeten bijbetalen.  De komende tijd gaat DELA op zoek naar een manier om deze 390.000 pakketpolishouders op een voor iedereen gunstige wijze bij DELA onder te brengen.

Voorlopig draait Yarden gewoon door

In de praktijk verandert er voorlopig niets voor de Yarden-verzekerden: de polis loopt gewoon door en zij (of hun nabestaanden) kunnen blijven rekenen op de gebruikelijke dienstverlening. Om hen te informeren ontvangen zij in de maand augustus een brief van DELA.

Door de overname komt de dagelijkse leiding over Yarden vanaf 2 augustus in handen van coöperatie DELA. Yarden zal volledig worden geïntegreerd in de DELA-organisatie. Om dat zorgvuldig te laten verlopen, neemt DELA ruim de tijd (twee jaar). Jack van der Putten – sinds 2010 bestuurder bij DELA – leidt de integratie. Ook krijgt hij de dagelijkse leiding over Yarden. Het merk Yarden verdwijnt qua verzekeringen en uitvaartdiensten op termijn van de markt.

Vereniging Yarden zelfstandig verder

Yarden heeft een sterke vrijwilligersorganisatie die helpt bij rouwverwerking, en taboes doorbreekt rondom de dood. Deze vereniging – die al honderd jaar bestaat - komt nu met hulp van DELA op eigen benen te staan. Daarmee wordt het gedachtegoed van Yardens rechtsvoorgangers AVVL en NUVA voortgezet. Meer informatie over de vereniging: https://vereniging-yarden.nl/

Financiële positie DELA blijft kerngezond na overname

Coöperatie DELA heeft geen winstoogmerk, zij dient de belangen van haar leden op korte en lange termijn te beschermen. Door de overname wordt het collectief groter en sterker, zo ontstaat er op termijn meer ruimte voor winstdeling en inflatiebescherming. De overname vraagt op korte termijn een kapitaalinjectie, maar dit heeft slechts een beperkte invloed op het eigen vermogen en solvabiliteit van DELA. Het leidt ook niet tot extra premieverhogingen. Dat het collectief groeit, is voor iedereen positief. Door de samenvoeging van beide uitvaartbedrijven biedt DELA haar leden straks een betere landelijke dekking van eigen uitvaartcentra en crematoria. Door de kapitaalinjectie wordt de Yarden-portefeuille weer winstgevend en ook door synergievoordelen stijgt de solvabiliteit op termijn weer, net als de ruimte voor winstdeling. Daar profiteren zowel de DELA-leden als de Yarden-verzekerden van.

Lees hier meer over de overname van Yarden.

 

Laatste nieuws

 • nov
  29
  2022

  Crematorium Hilvarenbeek krijgt plek voor herinneringsbomen

  Geplante boom zorgt voor zichtbare herinnering

  DELA-crematorium Hilvarenbeek heeft sinds kort ruimte vrijgemaakt voor herinneringsbomen, waarbij de crematie-as van overledenen dient als voedingsbodem voor de nog jonge boom. Tot en met eind februari is het op nog drie momenten mogelijk om herinneringsbomen te planten.

 • nov
  28
  2022

  Grote verbouwing van Nieuwkuijks crematorium

  Eerste elektrische crematieovens in Noord-Brabant

  DELA-crematorium en Uitvaartcentrum Maaslanden in Nieuwkuijk gaat zes maanden verbouwen. DELA faciliteert afscheidsdiensten gedurende de verbouwing bij Abdijhof Marienkroon aan de overkant van de straat bij het crematorium. Daarnaast neemt het crematorium in Rosmalen een gedeelte van de werkzaamheden over. Crematies blijven wel mogelijk zonder bijzijn van nabestaanden.

 • nov
  24
  2022

  Typerend polderlandschap gaat verzorgingsruimte nieuwe crematorium sieren

  Een foto van de Gendtse Polder vormt de aankleding van de verzorgingsruimte in het nieuwe crematorium in Bemmel. Dat is de uitkomst van de fotowedstrijd die crematoriumeigenaar coöperatie DELA uitschreef. Inwoners uit de regio mochten op deze manier meedenken over de inrichting van de ruimte. DELA vindt het belangrijk dat het crematorium het lokale karakter benadrukt. Zo kan het bijdragen aan de persoonlijke invulling van een uitvaart.

 • nov
  18
  2022

  Duurzame crematieoven geplaatst in crematorium Baexem

  Maandag is de nieuwe, elektrische crematieoven geplaatst in crematorium Midden-Limburg in Baexem. Dit is momenteel de meest duurzame variant van cremeren in Nederland. De elektrische oven vervangt de gasoven. Per crematie wordt hiermee zo’n zestig m3 aan gas bespaard. In Baexem vinden zo’n zevenhonderd crematies op jaarbasis plaats. Op zaterdag 17 december is de oven tijdens een open middag in het crematorium te bekijken.