Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen, hebben wij mooie afscheidsteksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

Wat schrijf je op een condoleancekaart?

Als een naaste overlijdt van iemand waar je om geeft, dan wil je laten weten dat je aan hem of haar denkt. Je wil een hart onder de riem steken en troost of steun bieden. Je besluit een kaartje met mooie woorden te sturen. Maar mooie woorden vinden, is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat schrijf je op een condoleancekaart? Wij helpen je een handje met 4 tips en een aantal voorbeeldzinnen.

Wat je schrijft op een condoleancekaart hangt af van hoe dicht je bij iemand staat en hoe goed je iemand kent. Misschien heb je iemand al lang niet meer gezien, maar wil je toch even van je laten horen. Of misschien zie je elkaar regelmatig en is het kaartje een éxtra beetje liefde. Toch kun je soms naar een blanco kaart staren in de hoop dat er opeens precies staat wat je wil zeggen. Laten we makkelijk beginnen, dan komt de rest vanzelf.

 1. Denk aan een mooie anekdote of herinnering

  Heb je de persoon die is overleden ook wel eens ontmoet? Dan kun je terugblikken op dat moment. Situaties die je samen beleefd hebt, zijn namelijk een mooi beginpunt. Je kunt beschrijven waarom juist dit je zo is bijgebleven. Herinneringen samen herbeleven kan troost geven.
 2.  

 3. Probeer in het nu te blijven

  In de verleden tijd schrijven over iemand die er pas net niet meer is, kan heel pijnlijk zijn voor degene die je kaartje leest. Je zou dus bijvoorbeeld kunnen schrijven: ‘Je moeder is een prachtig mens’ in plaats van ‘was’. Zo blijft die persoon nog wat langer dichtbij.
  Je kunt er ook voor kiezen om gewoon te schrijven over de situatie op dit moment. Wat gun je de persoon waar je om geeft? Wat wens je hen toe? Zinnen zoals ‘Ik gun jullie een prachtig afscheid’ of ‘De herinneringen neemt niemand je meer af’, kunnen ook warmte overbrengen. En vergeet niet dat je dat ook kan doen door hen simpelweg te vertellen dat je aan ze denkt. Een hart onder de riem steken kan op allerlei manieren.
 4.  

 5. Meeleven is er zijn

  Omdat woorden vaak tekortschieten, is mensen laten weten dat je er bent al genoeg. Een uitnodiging om eens samen te gaan wandelen, een voorstel om op de kinderen te passen zodat ze even weg kunnen of wat lekkers koken, kan een wereld van verschil maken. Maar het is moeilijk om op afstand in te schatten waar behoefte aan is. Op een kaartje kan je zo’n voorstel heel mooi kwijt en dan kun je er later nog eens op terugkomen.

 6.  

 7. Leen een gedicht of songtekst

  Soms heeft iemand anders al perfect verwoord wat jij voelt. Het kan heel passend zijn om die tekst  te gebruiken. Het gaat er tenslotte om dat de tekst jouw gevoel overbrengt, en die hoef je niet per se zelf geschreven te hebben.

 

Voorbeeldzinnen

Tot slot, nog een aantal voorbeeldzinnen voor op een condoleance kaart:

 • Gecondoleerd met je/jullie verlies. Wat ontzettend verdrietig.
 • Ik denk aan je en sta altijd voor je klaar. 
 • Je bent niet alleen. 
 • Heel veel sterkte en kracht toegewenst in deze heftige dagen na het overlijden van <naam>.
 • Wat ongelooflijk onwerkelijk. We leven met je mee.
 • Ik hoorde van x dat <naam> is overleden. Met dit kaartje willen wij jou en je gezin condoleren met dit verlies en jullie heel veel sterkte wensen.
 • We wensen je veel geliefden om je heen om dit verlies te kunnen dragen.
 • Onthoud dat niemand de herinneringen van jullie samen, je ooit afneemt. 
 • Ik kan de juiste woorden niet vinden, maar weet dat ik aan je denken.
 • Wat kan het leven toch oneerlijk zijn. 
 • Woorden schieten te kort wanneer het liefste bezit herinnering wordt. Veel sterkte gewenst.
 • We hopen dat je omgeven bent door liefde.
 • We zijn geschrokken van het bericht van het overlijden van <naam>. We wensen jullie heel veel sterkte, nu en in de toekomst.
 • Wat een verdrietig nieuws. Onze gedachten zijn bij jullie.
 • Onwaarschijnlijk, onwerkelijk en oneerlijk. Sterkte.

Gedichtenbundel

Ben je op zoek naar een kort gedichtje voor op een condoleance kaart? Wij bundelden de mooiste teksten en gedichten. Je kunt een van deze gedichtjes kiezen en gebruiken voor op de condoleance kaart, maar je kunt het ook als inspiratiebron gebruiken voor iets dat je zelf schrijft.