• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 9.00 tot 17.00 uur.

Overlijdens­risico­verzekering bij je hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel levensverzekering of nabestaandenverzekering genoemd. Deze verzekering keert eenmalig een afgesproken geldbedrag uit als je voor de einddatum van de verzekering overlijdt. Dit geeft de hypotheekverstrekker de zekerheid dat je nabestaanden ook na je overlijden de hypotheek kunnen aflossen. Heb je een partner? Meestal nemen jullie dan allebei een overlijdensrisicoverzekering.

Je overlijdensrisicoverzekering koppelen aan je hypotheek

Je ­­overlijdens­risicoverzekering kun je koppelen aan je hypotheek. Dat heet verpanden. Hoe werkt dit?

  • Kom je tijdens de looptijd van de verzekering te overlijden? Dan keren we het bedrag van je verzekering uit aan je hypotheekverstrekker. Blijft er geld over? Dan gaat dat bedrag naar de begunstigden. Dat zijn vaak de nabestaanden.
  • Vaak is dit bedrag gelijk aan de hoogte van (een deel van) de hypotheek. Dit geeft je hypotheekverstrekker de zekerheid dat je partner of je gezin ook na je overlijden de hypotheek kan blijven betalen of gedeeltelijk of geheel kan aflossen.

Is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht bij een hypotheek?

Sluit je een hypotheek af? Dan kan het zijn dat je hypotheekverstrekker je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert in één keer een bedrag uit als een verzekerde overlijdt. Met het bedrag dat dan vrijkomt, kan (een deel van) de hypotheek afgelost worden. De hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren, bepaal je samen met jouw hypotheekadviseur. Je kunt ervoor kiezen om de gehele hypotheekwaarde te verzekeren maar je kunt er ook voor kiezen om een deel daarvan te verzekeren.

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is een overlijdensrisicoverzekering vaak niet meer nodig. Let op, dit is niet bij alle hypotheekverstrekkers. Wil jij weten of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is bij het afsluiten van jouw hypotheek? Neem dan contact op met de hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur.
 

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek

Om je ORV aan je hypotheek te koppelen (verpanden) hoef je niets extra's te betalen. Voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering betaal je wel geld.

De kosten voor het DELA LeefdoorPlan bestaan uit:

  • de verzekeringspremie
  • de poliskosten
  • distributiekosten

Lees hier meer over de kosten van de overlijdensrisicoverzekering.

Hoe kan ik een DELA overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij mijn hypotheek?

Sluit je je overlijdensrisicoverzekering online af? Ook dan kun je je overlijdensrisicoverzekering eenvoudig aan je hypotheek koppelen (verpanden). Je krijgt bij het aanvragen van je overlijdensrisicoverzekering vanzelf de vraag of je je verzekering wilt verpanden. Hier kun je direct aangeven wie de hypotheekverstrekker is.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering meenemen naar een nieuwe hypotheek?

Ja, het is mogelijk om je overlijdensrisicoverzekering mee te nemen naar een nieuwe hypotheek. Onze klantenservice kan je helpen om jouw DELA LeefdoorPlan te koppelen aan een nieuwe hypotheek. Maak hiervoor online een belafspraak of bel zelf via 040 260 16 36.

Hoe kan ik mijn verpande overlijdensrisicoverzekering beëindigen?

Wil je de overlijdensriscoverzekering die je aan je hypotheek gekoppeld hebt, beëindigen? Dan moet je eerst de verpandingsclausule van je verzekering af laten halen. Je kunt ons hiervoor een verzoek sturen. Daarbij hebben we schriftelijke toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. 

Zodra de verpandingsclausule van de overlijdensrisicoverzekering af is, kun je de verzekering stopzetten. Dit kan alleen de verzekeringnemer doen. Stuur ons hiervoor een schriftelijk verzoek. Zijn er twee verzekeringnemers? Dan hebben we van beide verzekeringnemers een schriftelijk akkoord nodig om de verzekering te beëindigen. 

 

Eenvoudig online afsluiten

  1. Kies wie je wilt verzekeren
  2. Kies het bedrag, de looptijd en de vorm van je ORV
  3. Vul je gegevens in
  4. Beantwoord de gezondheidsvragen