• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Overlijdens­risico­verzekering bij je hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel levensverzekering of nabestaandenverzekering genoemd. Deze verzekering keert éénmalig een afgesproken geldbedrag uit als je voor de einddatum van de verzekering overlijdt. Dit geeft de hypotheekverstrekker de zekerheid dat je nabestaanden ook na je overlijden de hypotheek kunnen aflossen. Heb je een partner? Meestal nemen jullie dan allebei een overlijdensrisicoverzekering.

Je overlijdensrisicoverzekering koppelen aan je hypotheek

Je ­­overlijdens­risicoverzekering kun je koppelen aan je hypotheek. Dat heet verpanden. Hoe werkt dit?

  • Kom je tijdens de looptijd van de verzekering te overlijden? Dan keren we het bedrag van je verzekering uit aan je hypotheekverstrekker. Blijft er geld over? Dan gaat dat bedrag naar de begunstigden (vaak de nabestaanden).
  • Vaak is dit bedrag gelijk aan de hoogte van (een deel van) de hypotheek. Dit geeft je hypotheekverstrekker de zekerheid dat je partner en/of je gezin ook na je overlijden de hypotheek gedeeltelijk of geheel kunnen betalen en/of aflossen.

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek

Voor het koppelen (verpanden) van je ORV aan je hypotheek zijn geen extra kosten verbonden. Voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering betaal je wel geld.

De kosten voor het DELA LeefdoorPlan bestaan uit: de verzekeringspremie, de poliskosten en eenmalige distributiekosten. Lees hier meer over de kosten van de overlijdensrisicoverzekering.

Veelgestelde vragen

Is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht bij een hypotheek?

Sluit je een hypotheek af? Dan kan het zijn dat je hypotheekverstrekker je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert in één keer een bedrag uit als een van jullie onverwachts komt te overlijden. Met het bedrag dat dan vrijkomt, kan (een deel van) de hypotheek afgelost worden. De hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren, bepaal je samen met jouw hypotheekadviseur. Je kunt ervoor kiezen om de gehele hypotheekwaarde te verzekeren maar je kunt er ook voor kiezen om een deel daarvan te verzekeren.

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is er vaak geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren echter nog wel de eis van het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheken met NHG. Wil jij weten of een ORV verplicht is bij het afsluiten van jouw hypotheek? Neem dan contact op met de hypotheekverstrekker of de hypotheekadviseur.

Hoe kan ik de DELA overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij mijn hypotheek?

Bij het online aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering voor jouw hypotheek kun je de ORV gemakkelijk koppelen (verpanden) aan jouw hypotheek. Bij het invullen van je persoonlijke gegevens kun je jouw hypotheekverstrekker opgeven.

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering meenemen naar een nieuwe hypotheek?

Ja, het is mogelijk om je overlijdensrisicoverzekering mee te nemen naar een nieuwe hypotheek. Bij het oversluiten van je hypotheek, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe woning hebt gekocht is het mogelijk om je ORV te behouden. 

Om ervoor te zorgen dat jouw DELA LeefdoorPlan overgezet wordt op een nieuwe woning, maak je online een afspraak met een medewerker van coöperatie DELA. Of bel naar onze Klantenservice op: 040 260 16 36.

Eenvoudig online afsluiten

  1. Kies wie je wilt verzekeren
  2. Kies het bedrag, de looptijd en de vorm van je ORV
  3. Vul je gegevens in
  4. Beantwoord de gezondheidsvragen