• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Sterfte loopt in Nederland verder op en leidt tot extra drukte bij uitvaartondernemers

29 december 2022


De uitvaartbranche ziet dat sinds juni dit jaar het aantal overlijdensmeldingen vijf tot tien procent hoger is dan verwacht mocht worden op basis van historische cijfers. In december loopt die stijging verder op. Coöperatie DELA, de grootste uitvaartvaartverzorger van Nederland, denkt de laatste maand van dit jaar uit te komen op zelfs 25 procent meer.

Griepepidemie  

Algemeen directeur Edzo Doeve: “Na ruim twee jaren Corona waren we toe aan iets meer rust, zeker rond de feestdagen, maar de drukte blijft en neemt zelfs overal toe. Dat vraagt echt heel veel van onze mensen, we zetten alle zeilen bij, maar wij zitten aan de limiet wat wij van onze mensen mogen vragen.” DELA weet niet wat de oorzaak van de oversterfte is. Uitvaartondernemers mogen en willen dit niet registreren. “Het ligt voor de hand dat de heersende griepepidemie hier een belangrijke rol in speelt. Vanuit het verleden weten we dat griepepidemieën aanleiding geven tot oversterfte, maar of dat de echte oorzaak is, is gissen voor ons,” aldus Edzo Doeve.

Grafiek drukte

Digitale hulp  

De piek is overigens wel geringer dan die tijdens de eerste golf van de Corona-pandemie (voorjaar van 2020). Toen zette de uitvaartbranche de schouders eronder en kon de drukte aan. Vanwege de lockdown gebeurde veel ondersteuning online en vond het afscheid in kleine kring plaats. Nu zijn er geen beperkende maatregelen en moeten mensen regelmatig wachten voordat een uitvaartverzorger beschikbaar is. Edzo Doeve: “Met behulp van een digitale tool, de zogenoemde Uitvaartplanner, kunnen nabestaanden de voorbereidingen voor het regelen van de uitvaart zelf al wel opstarten. Ze kunnen dan hun wensen zoals de keuze tussen begraven of cremeren kenbaar maken en bijvoorbeeld een begin maken met het ontwerpen van een rouwkaart. Hoe dan ook, we staan uiteraard nog steeds voor iedereen klaar met onze eigen mensen en met andere met ons samenwerkende partijen in de uitvaartbranche.”