• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Ondanks de drukte kunnen uitvaarten gewoon door

Oplopende drukte ook merkbaar in uitvaartbranche

25 november 2021

In Nederland is weer sprake van oversterfte en dat geeft topdrukte in de uitvaartbranche. Coöperatie DELA, grootste uitvaartverzorger in Nederland, krijgt op dit moment dagelijks zo’n 100 overlijdensmeldingen binnen, terwijl 70-80 meldingen normaal is voor deze periode van het jaar.

Oorzaak

De hogere sterfte kent in ieder geval twee duidelijk aanwijsbare redenen: sterfte door corona en als gevolg van de jaarlijkse griepepidemie. Andere oorzaken of een verhouding tussen deze twee is niet te geven, omdat in Nederland de doodsoorzaak alleen wordt geregistreerd als ‘natuurlijke dood’ of ‘niet-natuurlijke dood’.

Deze grafiek geeft een beeld hoe de huidige drukte zich verhoudt tot andere perioden van oversterfte de afgelopen jaren.

Uitvaarten als normaal

Ondanks de drukte, kunnen uitvaarten nog op de gebruikelijke manier doorgaan. Alle maximale (wettelijke) termijnen zijn haalbaar. Een voorbeeld van zo’n wettelijke termijn is de verplichting om uiterlijk zes werkdagen na overlijden de uitvaart te laten plaatsvinden. Uitvaartverzorgers komen ook nog steeds thuis bij nabestaanden - mits veilig mogelijk -  om de uitvaart te bespreken. Gezamenlijk wordt wel besproken hoe het contact tussen beiden de navolgende tijd zal gaan. Daarbij is ook videobellen een optie. 

Extra koelcapaciteit

De drukte laat zich merken op sommige locaties. Zo is bij crematorium Waalstede in Nijmegen al extra koelcapaciteit geplaatst, omdat de inpandige koelcapaciteit daar ontoereikend bleek met de huidige drukte. DELA plaatst deze extra koeling om alle overledenen waardig te kunnen verzorgen en opbaren en zo het afscheid naar wens te kunnen laten verlopen. Eventueel zijn meer koelunits bij te plaatsen als de sterftepiek verder oploopt.

Bij andere crematoria is nog geen koelunit geplaatst. Wel zien alle crematoria dat het aantal crematies per dag oploopt. Waar normaal vier crematies gebruikelijk zijn, zijn dat er nu zes. Door extra inzet van personeel kunnen ook deze aantallen crematies doorgang vinden.

DELA neemt uiteraard maatregelen als de sterftepiek aanhoudt of verergert.

Voor de Yarden-locaties, waarvan DELA sinds augustus eigenaar is, geldt dat nog geen extra koelcapaciteit nodig is. 

Anderhalve meter

Op dit moment zijn er wel beperkingen in bijvoorbeeld het aantal bezoekers aan een afscheidsdienst. Dat is geen gevolg van de drukte, maar wel van overheidsmaatregelen om de anderhalve meter afstandsregel te waarborgen. Dat betekent dat er minder mensen aanwezig kunnen zijn bij een dienst. DELA informeert nabestaanden als de overheid – net zoals in voorgaande perioden – meer beperkingen oplegt aan uitvaarten.