• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Laat muziek reden zijn om gesprek over uitvaartwensen te starten

Aanmoediging om uitvaartwensen met muziek te bespreken

17 mei 2021

Time to Say Goodbye/Con te Partiro van Andrea Bocelli en Sarah Brightman is nog altijd het meest gedraaide nummer tijdens uitvaarten in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse muzieklijst Uitvaart Top 100. Danny Vera met Rollercoaster is de grootste stijger (van 56 naar 2). Toch gaat het uitvaartcoöperatie DELA, dat de lijst uitgeeft, niet om de muziek zelf. De coöperatie wil via publicatie van de lijst vooral aanmoedigen om uitvaartwensen te bespreken met elkaar.

De complete Top 100, inclusief alle locaties

“Een uitvaart is een belangrijk moment van troost en bezinning in het rouwproces. Het geeft een waardevolle herinnering en helpt nabestaanden om de draad van het leven weer op te kunnen pakken. In sommige gevallen is over de invulling van de uitvaart al voor het overlijden nadrukkelijk gesproken en zijn er zaken vastgelegd. Wij merken dagelijks dat dat voor nabestaanden prettig is om te hebben. We komen vaker tegen dat het spreken over de dood zo gevoelig ligt, dat hierover nooit gesproken is. Terwijl het fijn is om te weten dat de uitvaart ‘goed’ was, zoals vader of moeder het gewild zou hebben. Muziek helpt daarbij, omdat het de overledene typeert, of omdat het uiting geeft aan hoe hij of zij in het leven stond. En hoe beter de uitvaart aansluit bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene, hoe meer troost naasten eruit putten”, vertelt directeur Uitvaartverzorging, Véronique Klaassen.

Idee

DELA verspreidt deze weken landelijk en van al haar locaties de lijsten met meest gedraaide nummers tijdens uitvaarten. Ze vraagt zo aandacht voor het vastleggen van uitvaartwensen. Muziek is daarbij als uitgangspunt genomen, omdat het een laagdrempelig onderwerp is waarover mensen makkelijk praten. Daar kan dan de vraag aan gekoppeld worden over de muziekkeuze bij een uitvaart en eventueel andere uitvaartwensen.

Met behulp van de hashtag #liedjevanjeleven wordt via social media aangemoedigd om muzieknummers te delen.

Top 10

De complete top 10 is als volgt:

1          Sarah Brightman & Andrea Bocelli          Time To Say Goodbye (Con Te Partiro)

2          Danny Vera                                          Rollercoaster

3          André Rieu & Mirusia Louwerse               Ave Maria (Schubert)

4          Claudia de Breij                                    Mag Ik Dan Bij Jou

5          Wim Sonneveld                                     Het Dorp

6          Marco Borsato                                       Afscheid Nemen Bestaat Niet

7          Frans Bauer                                          N Trein Naar Niemandsland

8          André Rieu                                           The Rose ( instrumentaal)

9          Sweet People                                        And the birds were singing/Et Les Oiseaux Chantaient

10        Rob De Nijs                                           Zo Zal Het Zijn

De Top 100 is ook te vinden via Spotify

Samenstelling van de lijst

De lijst is samengesteld op basis van de muziek die is afgespeeld via het audiosysteem tijdens afscheidsdiensten in alle 21 crematoria en nog eens zes uitvaartcentra van coöperatie DELA. Daar worden jaarlijks iets meer dan 30.000 uitvaarten gehouden. DELA is marktleider in Nederland op het gebied van uitvaarten. DELA laat graag iedere liefhebber, statisticus, of kenner een eigen muziekanalyse maken van de lijst. De lijst bevat allerlei muziekstijlen: van vrolijke uitvaartmuziek tot stemmige en ook Nederlandstalig muziek zoals ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato.

Regionale verschillen

Behalve de lijst van 2018, 2019 en 2020, is van de 28 locaties ook nog een top 5 beschikbaar. Soms komen daar regionale verschillen in naar voren, waarbij nummers in het dialect in de top 5 komen. Dat is het geval bij Limburgse en Brabantse locaties.