• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Dieren in principe welkom bij afscheidsdienst

Paard in crematorium een bijzonderheid

21 februari 2020

(Huis)dieren van een overledene zijn bij afscheidsdiensten in principe welkom. Dat is het uitgangspunt bij coöperatie DELA. Dat blijkt ook uit de diverse mediapublicaties die vandaag worden gepubliceerd over een paard in crematorium Uden.

Diverse media berichtten vrijdag 21 februari over een paard in crematorium Uden. 

DELA merkt steeds vaker dat nabestaanden het wenselijk vinden dat het huisdier van de overledene bij de afscheidsdienst aanwezig is. Een huisdier is immers onderdeel van het gezin. In principe kan dat ook, mits het voor het dier niet te belastend is en de afscheidsdienst niet wordt verstoord.

DELA heeft dit uitgangspunt niet alleen omdat nabestaanden erom vragen, maar ook omdat het past in ons werk. DELA helpt nabestaanden om een uitvaart van een dierbare zo persoonlijk mogelijk te maken door herinneringen, ervaringen en waarden door te geven. Daarmee nemen we het verdriet niet weg, maar een mooi afscheid draagt wel bij aan het verwerken van het verlies en het weer oppakken van de draad van het leven.

Praktisch

De uitvaartverzorger en het crematorium bespreken de mogelijkheden met de nabestaanden. Zo wordt bijvoorbeeld bij honden gevraagd om die vooraf altijd uit te laten.

Het was voor het eerst dat het mogelijk kon worden gemaakt om een paard aanwezig te laten zijn bij een afscheidsdienst. Door de auladeuren open te zetten, hadden bezoekers van de afscheidsdienst zicht op het paard. Het dier kon daarmee ook zo dicht als mogelijk bij de uitvaartkist staan. Daarbij was hulp van vrijwilligers van een manege, die zorg droegen voor het welzijn van het paard. In de gang waar het dier stond, bevindt zich ook de nooduitgang. Die komt direct uit op een grasveld, zodat het paard eenvoudig in en uit het crematorium kon worden begeleid.