• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Recordtemperaturen leiden vooral tot extra zorg bij opbaringen en afscheidsdiensten

30 juli 2019

De hittegolf in Nederland, eind vorige week, leidde vooral tot extra zorg bij (thuis)opbaringen en aandacht voor de bezoekers van afscheidsdiensten. Als grootste uitvaartverzorger in Nederland krijgt DELA deze weken regelmatig vragen over de gevolgen van de hitte.

Door de hitte stijgt de kans dat een thuisopbaring moet worden beëindigd, omdat de conditie van het (overleden)lichaam te snel verandert. Dat wil DELA voorkomen, omdat een goede herinnering aan de laatste momenten met een dierbare, nabestaanden helpt bij de rouwverwerking. Hierdoor kan de draad van het leven weer eerder worden opgepakt.

Meer controles

“Vanwege de hitte voeren we extra controles uit. Soms kan er extra koeling worden geplaatst of wordt er make-up aangebracht om verkleuring minder zichtbaar te maken. Ook adviseren we nabestaanden om ‘s nachts een laken over de kist te leggen, om de warmte zoveel mogelijk buiten de kist te houden. Wanneer deze maatregelen onvoldoende helpen, dan kan worden uitgeweken naar een uitvaartcentrum van DELA. Daar is het standaard koel, ook in de vertrekken waar het rouwbezoek plaatsvindt”, vertelt Veran Heijboer, medewerker laatste verzorging bij coöperatie DELA.

 

Meer weten over het werk van Veran? Bekijk dan de video voor een kijkje achter de schermen. 

 

 

Voorbereid

Extra aandacht is er ook tijdens het laatste afscheid. Ervaring heeft geleerd dat tijdens de afscheidsdienst mensen onwel worden als gevolg van de warmte buiten in combinatie met emoties. Medewerkers hebben daar extra aandacht voor en bieden bijvoorbeeld gasten extra water aan.

 

Beter omgaan warmte

DELA volgt de weersverwachtingen nadrukkelijk, omdat in theorie het aantal uitvaarten kan stijgen. Dat kan extra personeelsinzet vragen in de uitvaartzorg en crematoria. Vooral onder ouderen zou de sterfte hoger kunnen zijn, zoals in 2006 gebeurde. Ruim tien jaar later doet zich dat effect beduidend minder sterk voor. Verklarend, wetenschappelijk onderzoek naar de reden hiervan ontbreekt.

 

Aangenomen wordt dat Nederland in algemene zin beter met warmte weet om te gaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerde na afloop van de hittegolf in 2018 al dat de hitte leidde tot veel minder sterfte dan jaren eerder.

Laatste nieuws

 • feb
  21
  2020

  Dieren in principe welkom bij afscheidsdienst

  Paard in crematorium een bijzonderheid

  (Huis)dieren van een overledene zijn bij afscheidsdiensten in principe welkom. Dat is het uitgangspunt bij coöperatie DELA. Dat blijkt ook uit de diverse mediapublicaties die vandaag worden gepubliceerd over een paard in crematorium Uden.

 • feb
  20
  2020

  Oude uitvaarthoeden krijgen tweede leven met carnaval

  Ze lagen nog in het magazijn van coöperatie DELA in Eindhoven: ruim 80 hoeden die ooit werden gebruikt door kistdragers bij een uitvaart. Anno 2020 heeft DELA geen kistdragers meer in dienst, maar de hoeden weggooien? Nee. De oplossing werd gevonden in het carnaval.

 • feb
  11
  2020

  Nieuwe uitvaartkist bespaart CO2 en lijm

  Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

  Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen. Onlangs zetten we daarin weer een kleine stap: een nieuwe uitvaartkist.

 • jan
  28
  2020

  Met DELA in gesprek over privacy na overlijden

  Eerste multi-stakeholderdialoog in samenwerking met Nyenrode

  Ook na overlijden, doet privacy ertoe. Dat bleek tijdens de eerste zogeheten ‘multi-stakeholderdialoog’ die coöperatie DELA samen met Nyenrode Business Universiteit organiseerde. Als het gaat om overledenen dan is de privacywet niet van toepassing. Hoe gaat een uitvaartondernemer om met privacy na overlijden? De opdracht aan de deelnemers van de dialoog was om tot een visie te komen die helpt om het beleid rondom dit onderwerp vorm te geven. Vandaag, op de Dag van de Privacy, publiceert DELA het verslag van de eerste multi-stakeholderdialoog die over privacy na overlijden ging.