• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Recordtemperaturen leiden vooral tot extra zorg bij opbaringen en afscheidsdiensten

30 juli 2019

De hittegolf in Nederland, eind vorige week, leidde vooral tot extra zorg bij (thuis)opbaringen en aandacht voor de bezoekers van afscheidsdiensten. Als grootste uitvaartverzorger in Nederland krijgt DELA deze weken regelmatig vragen over de gevolgen van de hitte.

Door de hitte stijgt de kans dat een thuisopbaring moet worden beëindigd, omdat de conditie van het (overleden)lichaam te snel verandert. Dat wil DELA voorkomen, omdat een goede herinnering aan de laatste momenten met een dierbare, nabestaanden helpt bij de rouwverwerking. Hierdoor kan de draad van het leven weer eerder worden opgepakt.

Meer controles

“Vanwege de hitte voeren we extra controles uit. Soms kan er extra koeling worden geplaatst of wordt er make-up aangebracht om verkleuring minder zichtbaar te maken. Ook adviseren we nabestaanden om ‘s nachts een laken over de kist te leggen, om de warmte zoveel mogelijk buiten de kist te houden. Wanneer deze maatregelen onvoldoende helpen, dan kan worden uitgeweken naar een uitvaartcentrum van DELA. Daar is het standaard koel, ook in de vertrekken waar het rouwbezoek plaatsvindt”, vertelt Veran Heijboer, medewerker laatste verzorging bij coöperatie DELA.

 

Meer weten over het werk van Veran? Bekijk dan de video voor een kijkje achter de schermen. 

 

 

Voorbereid

Extra aandacht is er ook tijdens het laatste afscheid. Ervaring heeft geleerd dat tijdens de afscheidsdienst mensen onwel worden als gevolg van de warmte buiten in combinatie met emoties. Medewerkers hebben daar extra aandacht voor en bieden bijvoorbeeld gasten extra water aan.

 

Beter omgaan warmte

DELA volgt de weersverwachtingen nadrukkelijk, omdat in theorie het aantal uitvaarten kan stijgen. Dat kan extra personeelsinzet vragen in de uitvaartzorg en crematoria. Vooral onder ouderen zou de sterfte hoger kunnen zijn, zoals in 2006 gebeurde. Ruim tien jaar later doet zich dat effect beduidend minder sterk voor. Verklarend, wetenschappelijk onderzoek naar de reden hiervan ontbreekt.

 

Aangenomen wordt dat Nederland in algemene zin beter met warmte weet om te gaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerde na afloop van de hittegolf in 2018 al dat de hitte leidde tot veel minder sterfte dan jaren eerder.

Laatste nieuws

 • sep
  10
  2019

  Levenloos geboren kindjes krijgen steeds vaker zichtbare plek in het leven

  Het verdriet over verlies van een levenloos geboren kindje krijgt steeds meer aandacht en een plek in de Nederlandse samenleving. Dat merkt uitvaartverzekeraar en -verzorger coöperatie DELA. Niet alleen het aantal uitvaarten van foetussen jonger dan 24 weken steeg, ook het aantal herdenkingsplekken stijgt.

 • sep
  4
  2019

  Gouden oor: DELA bekroond voor goed luisteren naar leden

  De verzekeringstak van Coöperatie DELA kreeg deze week de ‘Gouden Oor Erkenning, niveau 1’. Onafhankelijke onderzoekers van de Stichting toetsing verzekeraars concludeerden dat DELA goed luistert naar haar leden en écht wil weten wat er bij hen leeft.

 • sep
  4
  2019

  DELA Vastgoed verkoopt winkelcentra

  DELA Vastgoed heeft acht winkelcentra verkocht aan een joint venture van vastgoedbedrijven Sectie5 Investments en Harbert Management Corporation. In totaal gaat het om een winkelportefeuille van ruim 80.000 m² verspreid door Nederland. De winkelcentra liggen in Utrecht (Groeneweg), Heiloo (‘t Loo), Breda (Heksenwiel), Nieuwerkerk aan den IJssel (Reigerhof), Hengelo (Hasselo), Landgraaf (Op de Kamp), Eindhoven (Kastelenplein) en Den Bosch (Maaspoort).

 • aug
  5
  2019

  Half miljoen wetenschapsgeld voor onderzoek naar games tegen eenzaamheid

  Totaal van miljoen euro beschikbaar

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een half miljoen euro toegekend aan een onderzoek, waarbij games worden ingezet tegen eenzaamheid onder ouderen. In totaal is er nu één miljoen euro beschikbaar, omdat ook uitvaartverzorger- en verzekeraar coöperatie DELA en de Eindhovense stichting Games for Health Europe samen een half miljoen subsidiëren.