• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Recordtemperaturen leiden vooral tot extra zorg bij opbaringen en afscheidsdiensten

30 juli 2019

De hittegolf in Nederland, eind vorige week, leidde vooral tot extra zorg bij (thuis)opbaringen en aandacht voor de bezoekers van afscheidsdiensten. Als grootste uitvaartverzorger in Nederland krijgt DELA deze weken regelmatig vragen over de gevolgen van de hitte.

Door de hitte stijgt de kans dat een thuisopbaring moet worden beëindigd, omdat de conditie van het (overleden)lichaam te snel verandert. Dat wil DELA voorkomen, omdat een goede herinnering aan de laatste momenten met een dierbare, nabestaanden helpt bij de rouwverwerking. Hierdoor kan de draad van het leven weer eerder worden opgepakt.

Meer controles

“Vanwege de hitte voeren we extra controles uit. Soms kan er extra koeling worden geplaatst of wordt er make-up aangebracht om verkleuring minder zichtbaar te maken. Ook adviseren we nabestaanden om ‘s nachts een laken over de kist te leggen, om de warmte zoveel mogelijk buiten de kist te houden. Wanneer deze maatregelen onvoldoende helpen, dan kan worden uitgeweken naar een uitvaartcentrum van DELA. Daar is het standaard koel, ook in de vertrekken waar het rouwbezoek plaatsvindt”, vertelt Veran Heijboer, medewerker laatste verzorging bij coöperatie DELA.

 

Meer weten over het werk van Veran? Bekijk dan de video voor een kijkje achter de schermen. 

 

 

Voorbereid

Extra aandacht is er ook tijdens het laatste afscheid. Ervaring heeft geleerd dat tijdens de afscheidsdienst mensen onwel worden als gevolg van de warmte buiten in combinatie met emoties. Medewerkers hebben daar extra aandacht voor en bieden bijvoorbeeld gasten extra water aan.

 

Beter omgaan warmte

DELA volgt de weersverwachtingen nadrukkelijk, omdat in theorie het aantal uitvaarten kan stijgen. Dat kan extra personeelsinzet vragen in de uitvaartzorg en crematoria. Vooral onder ouderen zou de sterfte hoger kunnen zijn, zoals in 2006 gebeurde. Ruim tien jaar later doet zich dat effect beduidend minder sterk voor. Verklarend, wetenschappelijk onderzoek naar de reden hiervan ontbreekt.

 

Aangenomen wordt dat Nederland in algemene zin beter met warmte weet om te gaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerde na afloop van de hittegolf in 2018 al dat de hitte leidde tot veel minder sterfte dan jaren eerder.

Laatste nieuws

 • mei
  20
  2022

  Duurzaamste crematorium van Nederland officieel geopend

  Bekijk de video voor een rondleiding langs alle duurzame elementen

  In Groningen is op 20 mei 2022 het meest duurzame crematorium van Nederland officieel geopend.

 • mei
  12
  2022

  Funecap neemt zeven crematoria van DELA over

  DELA heeft een koper gevonden voor de zeven crematoria die zij moet afstoten als sluitstuk voor de overname van Yarden. De ACM stemt in met de verkoop van de crematoria aan Funecap. Deze in Parijs gevestigde grote uitvaartondernemer met een internationaal managementteam, heeft een Europa-brede groeistrategie. Beide partijen leggen op dit moment de laatste hand aan vervulling van alle voorwaarden uit de overeenkomst om te kunnen overgaan tot een formele overdracht.

 • mei
  11
  2022

  Bouw crematorium Lingewaard

  Eind mei 2022 start de bouw van DELA’s nieuwste crematorium in Bemmel (gemeente Lingewaard). Het crematorium ligt nabij de A15 bij Bemmel en wordt intiem van opzet. Er zullen drie tot vier afscheidsdiensten en crematies per dag gaan plaatsvinden. De bouw is naar verwachting gereed in het derde kwartaal van 2023. Inwoners uit de regio mogen meedenken over de inrichting van de verzorgingsruimte in het crematorium. De bouw is te volgen via deze pagina.

 • apr
  25
  2022

  Afscheidsritueel na verlies vroeg in de zwangerschap

  In samenwerking met ziekenhuizen Den Bosch en Uden maakt DELA verstrooiing as mogelijk.

  Wanneer een zwangerschap onverwachts eindigt in verlies, is het verdriet vaak groot. Een afscheidsritueel is dan een belangrijke stap in de verwerking. Dit geldt ook bij verlies al vroeg in de zwangerschap, wanneer er geen wettelijke verplichting is om het kindje officieel te begraven of te cremeren. DELA- crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk nodigt daarom deze ouders uit om bij de verstrooiing van de as te zijn.