• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

De financiële kracht van coöperatie DELA

12 april 2019

“Kan DELA mijn uitvaart wel betalen? Ook als die pas over vijftig jaar plaatsvindt?” Afgelopen week belden enkele tientallen leden DELA met deze vraag. Zij hadden in de media berichten gelezen over financiële problemen bij uitvaartverzekeraar Yarden. De wettelijke buffer die een verzekeraar moet aanhouden, staat bij Yarden onder druk. De oorzaak is de lage rentestand. Hieronder geven we informatie over de financiële positie van coöperatie DELA.

Samen met de leden

Met meer dan vier miljoen verzekerden is DELA de grootste uitvaartverzekeraar in Nederland. Edzo Doeve, algemeen directeur: “DELA prijst zich gelukkig met een van de hoogste buffers onder verzekeraars. We hebben dit bewerkstelligd met onze leden. Samen met hen hebben wij door de jaren heen iedere keer weer op tijd de bakens verzet. Daarom hebben wij ook veel minder last van lage rentestanden, waar andere verzekeraars op dit moment onder gebukt gaan.”

Hoge solvabiliteit

Dat de financiële positie van DELA heel sterk is, blijkt uit de zogenaamde solvabiliteitsratio. Dit cijfer geeft aan hoe hoog de buffer is die de verzekeraar heeft opgebouwd. Dus hieruit is ook af te leiden of de verzekeraar op korte - en lange termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen. Gangbaar is een solvabiliteitsratio van 150 tot 200. Coöperatie DELA had eind 2017 een ratio van 309. In 2018 is die ratio verder gestegen. Hoever wordt bekend na de publicatie van de jaarcijfers eind mei.

Lange termijnbeleggingen

Een hoge solvabiliteit vindt DELA belangrijk. Het geeft de verzekerden de zekerheid dat hun uitvaart zo kan worden uitgevoerd als bij aanvang is afgesproken. Ook als het nog heel lang duurt voordat die uitvaart plaatsvindt. Daarnaast biedt dit hoge cijfer DELA de mogelijkheid om het geld zo te beleggen dat op de lange termijn de opbrengst beter is. Edzo Doeve: “Van die winst profiteren de leden, want een deel daarvan gebruiken we om de stijging van de uitvaartkosten op te vangen zodat de verzekeringspremie zo laag mogelijk kan blijven en de polis waardevast is. Dit maakt DELA uniek.”

Jaarverslag

Meer over onze financiële positie is na te lezen in ons jaarverslag . Ook kunt u voor specifieke vragen bellen met klantenservice van DELA (040) 260 16 36

Laatste nieuws

 • feb
  21
  2020

  Dieren in principe welkom bij afscheidsdienst

  Paard in crematorium een bijzonderheid

  (Huis)dieren van een overledene zijn bij afscheidsdiensten in principe welkom. Dat is het uitgangspunt bij coöperatie DELA. Dat blijkt ook uit de diverse mediapublicaties die vandaag worden gepubliceerd over een paard in crematorium Uden.

 • feb
  20
  2020

  Oude uitvaarthoeden krijgen tweede leven met carnaval

  Ze lagen nog in het magazijn van coöperatie DELA in Eindhoven: ruim 80 hoeden die ooit werden gebruikt door kistdragers bij een uitvaart. Anno 2020 heeft DELA geen kistdragers meer in dienst, maar de hoeden weggooien? Nee. De oplossing werd gevonden in het carnaval.

 • feb
  11
  2020

  Nieuwe uitvaartkist bespaart CO2 en lijm

  Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

  Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen. Onlangs zetten we daarin weer een kleine stap: een nieuwe uitvaartkist.

 • jan
  28
  2020

  Met DELA in gesprek over privacy na overlijden

  Eerste multi-stakeholderdialoog in samenwerking met Nyenrode

  Ook na overlijden, doet privacy ertoe. Dat bleek tijdens de eerste zogeheten ‘multi-stakeholderdialoog’ die coöperatie DELA samen met Nyenrode Business Universiteit organiseerde. Als het gaat om overledenen dan is de privacywet niet van toepassing. Hoe gaat een uitvaartondernemer om met privacy na overlijden? De opdracht aan de deelnemers van de dialoog was om tot een visie te komen die helpt om het beleid rondom dit onderwerp vorm te geven. Vandaag, op de Dag van de Privacy, publiceert DELA het verslag van de eerste multi-stakeholderdialoog die over privacy na overlijden ging.