• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

De financiële kracht van coöperatie DELA

12 april 2019

“Kan DELA mijn uitvaart wel betalen? Ook als die pas over vijftig jaar plaatsvindt?” Afgelopen week belden enkele tientallen leden DELA met deze vraag. Zij hadden in de media berichten gelezen over financiële problemen bij uitvaartverzekeraar Yarden. De wettelijke buffer die een verzekeraar moet aanhouden, staat bij Yarden onder druk. De oorzaak is de lage rentestand. Hieronder geven we informatie over de financiële positie van coöperatie DELA.

Samen met de leden

Met meer dan vier miljoen verzekerden is DELA de grootste uitvaartverzekeraar in Nederland. Edzo Doeve, algemeen directeur: “DELA prijst zich gelukkig met een van de hoogste buffers onder verzekeraars. We hebben dit bewerkstelligd met onze leden. Samen met hen hebben wij door de jaren heen iedere keer weer op tijd de bakens verzet. Daarom hebben wij ook veel minder last van lage rentestanden, waar andere verzekeraars op dit moment onder gebukt gaan.”

Hoge solvabiliteit

Dat de financiële positie van DELA heel sterk is, blijkt uit de zogenaamde solvabiliteitsratio. Dit cijfer geeft aan hoe hoog de buffer is die de verzekeraar heeft opgebouwd. Dus hieruit is ook af te leiden of de verzekeraar op korte - en lange termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen. Gangbaar is een solvabiliteitsratio van 150 tot 200. Coöperatie DELA had eind 2017 een ratio van 309. In 2018 is die ratio verder gestegen. Hoever wordt bekend na de publicatie van de jaarcijfers eind mei.

Lange termijnbeleggingen

Een hoge solvabiliteit vindt DELA belangrijk. Het geeft de verzekerden de zekerheid dat hun uitvaart zo kan worden uitgevoerd als bij aanvang is afgesproken. Ook als het nog heel lang duurt voordat die uitvaart plaatsvindt. Daarnaast biedt dit hoge cijfer DELA de mogelijkheid om het geld zo te beleggen dat op de lange termijn de opbrengst beter is. Edzo Doeve: “Van die winst profiteren de leden, want een deel daarvan gebruiken we om de stijging van de uitvaartkosten op te vangen zodat de verzekeringspremie zo laag mogelijk kan blijven en de polis waardevast is. Dit maakt DELA uniek.”

Jaarverslag

Meer over onze financiële positie is na te lezen in ons jaarverslag . Ook kunt u voor specifieke vragen bellen met klantenservice van DELA (040) 260 16 36