• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Final Footprint Challenge: composteerbare urn en grafkist per post

Tien finalisten en ideeën voor milieuwinst bij uitvaarten

1 februari 2018

Dinsdag zijn de finalisten van de Final Footprint Challenge bekend gemaakt. Onder de ingezonden uitvindingen zijn een duurzame doe-het-zelf kist, een recyclebaar grafmonument, een composteerbare urn en bio-kisten. De winnaar krijgt vijfduizend euro en ondersteuning om de uitvinding op de markt te brengen.

De Final Footprint Challenge is een wedstrijd voor mensen met ideeën voor een duurzame uitvaart.

Uit 37 inzendingen zijn de tien finalisten gekozen door een vakjury. Op 5 april 2018 is de prijsuitreiking. Het beste idee wordt beloond met 5.000 euro en ondersteuning bij het naar de markt brengen van de oplossing.

 

De tien finalisten zijn:

Initiatief

Beschrijving

Woonplaats

Branche

Initiatiefnemer

Bios Urn

Een 100% composteerbare urn waar een boom of heester uit groeit ter herinnering aan een overledene.

Culemborg

Uitvaart

Jaap Schuddeboom

CHISTANN

Grafkist in een doos geleverd als pakket. (Ikeaconcept kist welke per post verzonden kan worden).

Vaassen

Uitvaart

Dingco Geijtenbeek

ECOR

Plaatmateriaal gemaakt van cellulose of afvalmateriaal.

Venlo

Interieurbouw

 

Navied Tavakolly

SeedScope

Ontwikkeling ecologisch landschap voor Nalatenschap. (Stadspark, natuurbegraven en begraafplaats in één).

Rotterdam

Agrofood

Martijn Stevens

I-Finish

Service voor digitale nalatenschap. Hulp bij opzeggen digitale abonnementen, social media, etc

Haarlem

ICT

Sander van der Meer

Extreme Eco Solutions

Grafmonumenten gemaakt van composietafval, niet van echt natuursteen te onderscheiden en 100% recyclebaar.

Nijkerk

Uitvaart

Sebastiaan Verheijen

Cinisafe

Duurzame oplossing voor het opslaan van as.

Haarlem

Uitvaart

Jilliza Ploegsma

Kaspersma – van Willegen

Duurzame en betaalbare kist

Dokkum

Uitvaart

Peter Kaspersma

Eternal Stones

Verhuurmodel voor grafstenen

Rotterdam

Creative Industrie

Bart Bleijerveld

Invisio

Een betaalbare, milieuvriendelijke, personaliseerbare uitvaartkist met allure (binnen-kist met verwisselbare panelen, waardoor de kist persoonlijker kan worden)

Vught

Retail

Roel Hoyng

 

Alle tien de finalisten krijgen een beloning van 500 euro en mogen deelnemen aan drie bootcampdagen, waarin ze ondersteuning krijgen van experts bij de verdere ontwikkeling van hun idee. Op 5 april 2018 geven de finalisten hun laatste presentatie. De jury bepaalt die dag wie de winnaar is. In de jury zitten behalve vertegenwoordigers van de initiatiefnemers ook experts op het gebied van duurzaamheid.

 

De challenge is een initiatief van Stichting Duurzaam Afscheid - opgericht door coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie - en Stichting GreenLeave. Een uitgebreide beschrijving is te vinden op finalfootprintchallenge.nl

 

Kansen voor milieuwinst

De initiatiefnemers van de Final Footprint Challenge voelen zich verantwoordelijk om de wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achter te laten voor de huidige en toekomstige generaties. Zij zijn ervan overtuigd dat op allerlei aspecten rondom de uitvaart milieuwinst is te behalen. Door samen te werken zal het verduurzamen van uitvaarten sneller gaan.

 

“Van nieuwe levendige ideeën tot bewezen oplossingen die toe zijn aan opschaling, de Final Footprint Challenge laat zien dat circulaire ondernemers ook op dit vlak klaar zijn om de sector verder te verbeteren. De vanzelfsprekendheid en de haalbaarheid van de vele ingediende plannen heeft veel enthousiasme gecreëerd bij de jury. Circulariteit lijkt, op vele manieren, een logische denkwijze in deze levensfase”, vertelt juryvoorzitter Guido Braam.

 

Broedplaats

De Final Footprint Challenge wil een broedplaats zijn voor duurzame oplossingen voor de uitvaart. Ondernemers binnen en buiten de branche, studenten, experts en andere geïnteresseerden konden hun oplossingen voor een duurzame uitvaart delen. Dat leidde tot 37 inzendingen. De challenge bood deelnemers ook de mogelijkheid om samen te werken in workshops en hun krachten te bundelen.

 

Laatste nieuws

 • feb
  21
  2020

  Dieren in principe welkom bij afscheidsdienst

  Paard in crematorium een bijzonderheid

  (Huis)dieren van een overledene zijn bij afscheidsdiensten in principe welkom. Dat is het uitgangspunt bij coöperatie DELA. Dat blijkt ook uit de diverse mediapublicaties die vandaag worden gepubliceerd over een paard in crematorium Uden.

 • feb
  20
  2020

  Oude uitvaarthoeden krijgen tweede leven met carnaval

  Ze lagen nog in het magazijn van coöperatie DELA in Eindhoven: ruim 80 hoeden die ooit werden gebruikt door kistdragers bij een uitvaart. Anno 2020 heeft DELA geen kistdragers meer in dienst, maar de hoeden weggooien? Nee. De oplossing werd gevonden in het carnaval.

 • feb
  11
  2020

  Nieuwe uitvaartkist bespaart CO2 en lijm

  Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

  Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen. Onlangs zetten we daarin weer een kleine stap: een nieuwe uitvaartkist.

 • jan
  28
  2020

  Met DELA in gesprek over privacy na overlijden

  Eerste multi-stakeholderdialoog in samenwerking met Nyenrode

  Ook na overlijden, doet privacy ertoe. Dat bleek tijdens de eerste zogeheten ‘multi-stakeholderdialoog’ die coöperatie DELA samen met Nyenrode Business Universiteit organiseerde. Als het gaat om overledenen dan is de privacywet niet van toepassing. Hoe gaat een uitvaartondernemer om met privacy na overlijden? De opdracht aan de deelnemers van de dialoog was om tot een visie te komen die helpt om het beleid rondom dit onderwerp vorm te geven. Vandaag, op de Dag van de Privacy, publiceert DELA het verslag van de eerste multi-stakeholderdialoog die over privacy na overlijden ging.