• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Final Footprint Challenge: composteerbare urn en grafkist per post

Tien finalisten en ideeën voor milieuwinst bij uitvaarten

1 februari 2018

Dinsdag zijn de finalisten van de Final Footprint Challenge bekend gemaakt. Onder de ingezonden uitvindingen zijn een duurzame doe-het-zelf kist, een recyclebaar grafmonument, een composteerbare urn en bio-kisten. De winnaar krijgt vijfduizend euro en ondersteuning om de uitvinding op de markt te brengen.

De Final Footprint Challenge is een wedstrijd voor mensen met ideeën voor een duurzame uitvaart.

Uit 37 inzendingen zijn de tien finalisten gekozen door een vakjury. Op 5 april 2018 is de prijsuitreiking. Het beste idee wordt beloond met 5.000 euro en ondersteuning bij het naar de markt brengen van de oplossing.

 

De tien finalisten zijn:

Initiatief

Beschrijving

Woonplaats

Branche

Initiatiefnemer

Bios Urn

Een 100% composteerbare urn waar een boom of heester uit groeit ter herinnering aan een overledene.

Culemborg

Uitvaart

Jaap Schuddeboom

CHISTANN

Grafkist in een doos geleverd als pakket. (Ikeaconcept kist welke per post verzonden kan worden).

Vaassen

Uitvaart

Dingco Geijtenbeek

ECOR

Plaatmateriaal gemaakt van cellulose of afvalmateriaal.

Venlo

Interieurbouw

 

Navied Tavakolly

SeedScope

Ontwikkeling ecologisch landschap voor Nalatenschap. (Stadspark, natuurbegraven en begraafplaats in één).

Rotterdam

Agrofood

Martijn Stevens

I-Finish

Service voor digitale nalatenschap. Hulp bij opzeggen digitale abonnementen, social media, etc

Haarlem

ICT

Sander van der Meer

Extreme Eco Solutions

Grafmonumenten gemaakt van composietafval, niet van echt natuursteen te onderscheiden en 100% recyclebaar.

Nijkerk

Uitvaart

Sebastiaan Verheijen

Cinisafe

Duurzame oplossing voor het opslaan van as.

Haarlem

Uitvaart

Jilliza Ploegsma

Kaspersma – van Willegen

Duurzame en betaalbare kist

Dokkum

Uitvaart

Peter Kaspersma

Eternal Stones

Verhuurmodel voor grafstenen

Rotterdam

Creative Industrie

Bart Bleijerveld

Invisio

Een betaalbare, milieuvriendelijke, personaliseerbare uitvaartkist met allure (binnen-kist met verwisselbare panelen, waardoor de kist persoonlijker kan worden)

Vught

Retail

Roel Hoyng

 

Alle tien de finalisten krijgen een beloning van 500 euro en mogen deelnemen aan drie bootcampdagen, waarin ze ondersteuning krijgen van experts bij de verdere ontwikkeling van hun idee. Op 5 april 2018 geven de finalisten hun laatste presentatie. De jury bepaalt die dag wie de winnaar is. In de jury zitten behalve vertegenwoordigers van de initiatiefnemers ook experts op het gebied van duurzaamheid.

 

De challenge is een initiatief van Stichting Duurzaam Afscheid - opgericht door coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie - en Stichting GreenLeave. Een uitgebreide beschrijving is te vinden op finalfootprintchallenge.nl

 

Kansen voor milieuwinst

De initiatiefnemers van de Final Footprint Challenge voelen zich verantwoordelijk om de wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achter te laten voor de huidige en toekomstige generaties. Zij zijn ervan overtuigd dat op allerlei aspecten rondom de uitvaart milieuwinst is te behalen. Door samen te werken zal het verduurzamen van uitvaarten sneller gaan.

 

“Van nieuwe levendige ideeën tot bewezen oplossingen die toe zijn aan opschaling, de Final Footprint Challenge laat zien dat circulaire ondernemers ook op dit vlak klaar zijn om de sector verder te verbeteren. De vanzelfsprekendheid en de haalbaarheid van de vele ingediende plannen heeft veel enthousiasme gecreëerd bij de jury. Circulariteit lijkt, op vele manieren, een logische denkwijze in deze levensfase”, vertelt juryvoorzitter Guido Braam.

 

Broedplaats

De Final Footprint Challenge wil een broedplaats zijn voor duurzame oplossingen voor de uitvaart. Ondernemers binnen en buiten de branche, studenten, experts en andere geïnteresseerden konden hun oplossingen voor een duurzame uitvaart delen. Dat leidde tot 37 inzendingen. De challenge bood deelnemers ook de mogelijkheid om samen te werken in workshops en hun krachten te bundelen.

 

Laatste nieuws

 • mei
  17
  2021

  Laat muziek reden zijn om gesprek over uitvaartwensen te starten

  Aanmoediging om uitvaartwensen met muziek te bespreken

  Time to Say Goodbye/Con te Partiro van Andrea Bocelli en Sarah Brightman is nog altijd het meest gedraaide nummer tijdens uitvaarten in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse muzieklijst Uitvaart Top 100. Danny Vera met Rollercoaster is de grootste stijger (van 56 naar 2). Toch gaat het uitvaartcoöperatie DELA, dat de lijst uitgeeft, niet om de muziek zelf. De coöperatie wil via publicatie van de lijst vooral aanmoedigen om uitvaartwensen te bespreken met elkaar.

 • mei
  5
  2021

  Coöperatie DELA neemt Yarden toch over

  DELA biedt een oplossing voor ruim één miljoen verzekerden

  Coöperatie DELA is alsnog van plan om Yarden Uitvaartorganisatie over te nemen. Het gaat om de verzekeraar, het uitvaartbedrijf en alle onderliggende organisaties en deelnemingen. Op 5 mei hebben de bestuurders van Yarden en DELA de overeenkomst voor de overname ondertekend. Yarden-verzekerden kunnen rekenen op financiële stabiliteit en er ontstaat ruimte voor meer inflatiebescherming voor leden. Dankzij deze overname krijgt coöperatie DELA er een groot aantal uitvaartcentra en crematoria bij die complementair zijn aan die van DELA.

 • mei
  3
  2021

  DELA haalt alle uitvaartkisten van spaanplaat uit het assortiment

  Coöperatie DELA haalt alle uitvaartkisten die gemaakt zijn van spaanplaat per 1 mei uit het assortiment. De Eindhovense uitvaartcooperatie doet dat vanuit het oogpunt van duurzaamheid.

 • apr
  30
  2021

  Martin de Jong vertrekt bij DELA

  Martin de Jong treedt per 1 mei 2021 terug als directeur coöperatie & verzekeren en vertrekt bij DELA. Zijn functie wordt overgenomen door Chris Beaulen, die hiervoor de functie van directeur uitvaartdiensten vervulde.