• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Final Footprint Challenge: composteerbare urn en grafkist per post

Tien finalisten en ideeën voor milieuwinst bij uitvaarten

1 februari 2018

Dinsdag zijn de finalisten van de Final Footprint Challenge bekend gemaakt. Onder de ingezonden uitvindingen zijn een duurzame doe-het-zelf kist, een recyclebaar grafmonument, een composteerbare urn en bio-kisten. De winnaar krijgt vijfduizend euro en ondersteuning om de uitvinding op de markt te brengen.

De Final Footprint Challenge is een wedstrijd voor mensen met ideeën voor een duurzame uitvaart.

Uit 37 inzendingen zijn de tien finalisten gekozen door een vakjury. Op 5 april 2018 is de prijsuitreiking. Het beste idee wordt beloond met 5.000 euro en ondersteuning bij het naar de markt brengen van de oplossing.

 

De tien finalisten zijn:

Initiatief

Beschrijving

Woonplaats

Branche

Initiatiefnemer

Bios Urn

Een 100% composteerbare urn waar een boom of heester uit groeit ter herinnering aan een overledene.

Culemborg

Uitvaart

Jaap Schuddeboom

CHISTANN

Grafkist in een doos geleverd als pakket. (Ikeaconcept kist welke per post verzonden kan worden).

Vaassen

Uitvaart

Dingco Geijtenbeek

ECOR

Plaatmateriaal gemaakt van cellulose of afvalmateriaal.

Venlo

Interieurbouw

 

Navied Tavakolly

SeedScope

Ontwikkeling ecologisch landschap voor Nalatenschap. (Stadspark, natuurbegraven en begraafplaats in één).

Rotterdam

Agrofood

Martijn Stevens

I-Finish

Service voor digitale nalatenschap. Hulp bij opzeggen digitale abonnementen, social media, etc

Haarlem

ICT

Sander van der Meer

Extreme Eco Solutions

Grafmonumenten gemaakt van composietafval, niet van echt natuursteen te onderscheiden en 100% recyclebaar.

Nijkerk

Uitvaart

Sebastiaan Verheijen

Cinisafe

Duurzame oplossing voor het opslaan van as.

Haarlem

Uitvaart

Jilliza Ploegsma

Kaspersma – van Willegen

Duurzame en betaalbare kist

Dokkum

Uitvaart

Peter Kaspersma

Eternal Stones

Verhuurmodel voor grafstenen

Rotterdam

Creative Industrie

Bart Bleijerveld

Invisio

Een betaalbare, milieuvriendelijke, personaliseerbare uitvaartkist met allure (binnen-kist met verwisselbare panelen, waardoor de kist persoonlijker kan worden)

Vught

Retail

Roel Hoyng

 

Alle tien de finalisten krijgen een beloning van 500 euro en mogen deelnemen aan drie bootcampdagen, waarin ze ondersteuning krijgen van experts bij de verdere ontwikkeling van hun idee. Op 5 april 2018 geven de finalisten hun laatste presentatie. De jury bepaalt die dag wie de winnaar is. In de jury zitten behalve vertegenwoordigers van de initiatiefnemers ook experts op het gebied van duurzaamheid.

 

De challenge is een initiatief van Stichting Duurzaam Afscheid - opgericht door coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie - en Stichting GreenLeave. Een uitgebreide beschrijving is te vinden op finalfootprintchallenge.nl

 

Kansen voor milieuwinst

De initiatiefnemers van de Final Footprint Challenge voelen zich verantwoordelijk om de wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achter te laten voor de huidige en toekomstige generaties. Zij zijn ervan overtuigd dat op allerlei aspecten rondom de uitvaart milieuwinst is te behalen. Door samen te werken zal het verduurzamen van uitvaarten sneller gaan.

 

“Van nieuwe levendige ideeën tot bewezen oplossingen die toe zijn aan opschaling, de Final Footprint Challenge laat zien dat circulaire ondernemers ook op dit vlak klaar zijn om de sector verder te verbeteren. De vanzelfsprekendheid en de haalbaarheid van de vele ingediende plannen heeft veel enthousiasme gecreëerd bij de jury. Circulariteit lijkt, op vele manieren, een logische denkwijze in deze levensfase”, vertelt juryvoorzitter Guido Braam.

 

Broedplaats

De Final Footprint Challenge wil een broedplaats zijn voor duurzame oplossingen voor de uitvaart. Ondernemers binnen en buiten de branche, studenten, experts en andere geïnteresseerden konden hun oplossingen voor een duurzame uitvaart delen. Dat leidde tot 37 inzendingen. De challenge bood deelnemers ook de mogelijkheid om samen te werken in workshops en hun krachten te bundelen.

 

Laatste nieuws

 • jul
  1
  2020

  Informatie over uitvaarten en het coronavirus

 • jul
  1
  2020

  Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

  Een overzicht van wat er nu anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

  Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan de nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

 • jun
  26
  2020

  'Het was zijn laatste rit'

  Nieuwe auto’s Overbrenging lichter en zuiniger: 650 bomen besparing

  Het zijn vaak de laatste kilometers in een mensenleven: onderweg naar een crematorium of laatste rustplaats. En Nederlanders zijn daarin nog altijd traditioneel, maar alternatieve vormen vinden we interessanter worden. De emotionele waarde van ‘de laatste rit’ lijkt daarmee steeds groter te worden.

 • jun
  16
  2020

  DELA wederom beste werkgever in Great Place to Work

  Coöperatie DELA heeft dinsdag 16 juni tijdens de uitreiking van de Best Workplaces 2020 van Great Place to Work (GPtW) wederom de eerste prijs in de categorie ‘Large Workplaces’ in de wacht gesleept. DELA mag zich ook in 2020 de beste werkgever van Nederland noemen.