• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Augustijnen dragen Paterskerk en klooster over aan nieuwe eigenaar

21 december 2017

De sleutels van de Paterskerk en het klooster Mariënhage zijn donderdag 21 december officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar coöperatie DELA. De restauratie start op korte termijn. Als in 2019 alles klaar is dan heeft het stadshart van Eindhoven een eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping.

Pierre Stikkelbroeck, Louis Mulder en Edzo Doeve
Vlnr: Pierre Stikkelbroeck, Louis Mulder en Edzo Doeve

Lange weg

Meer dan 125 jaar woonden en werkten er Augustijnen op Mariënhage. De laatsten verhuisden dit voorjaar naar het woon- en zorgcomplex De Archipel in Gestel. Door hun hoge leeftijd was Mariënhage niet langer een geschikte plek om te wonen. De behoefte aan zorg nam toe. Bovendien was een deel van de gebouwen in het gebied aan restauratie toe. Voormalig vicaris provinciaal van de Augustijnen Louis Mulder: “Ongeveer vier jaar geleden zijn wij samen met de gemeente opzoek gegaan naar een herbestemming voor Mariënhage. Het was een lange weg waarin de gemeente, provincie en de nieuwe eigenaar DELA elkaar vonden. We overwonnen heel wat struikelblokken omdat we allemaal hetzelfde doel hadden: een mooie toekomst voor Mariënhage. De overdracht van de sleutels is voor ons het sluitstuk,” aldus Louis Mulder die samen met de nieuwe provinciaal van de Augustijnen Pierre Stikkelbroeck de sleutels aan de nieuwe eigenaar overhandigde.

Eigentijdse ceremonies

DELA gaat de Paterskerk, het voormalige Augustinianum en de Studentenkapel restaureren. Er komen twee ceremoniehuizen, een hotel en restaurant. De tuin wordt toegankelijk en is via een bruggetje over de Dommel ook bereikbaar vanaf de kant van het NRE-terrein. De gemeente geeft de Kanaalstraat een nieuw gezicht. Algemeen directeur DELA Edzo Doeve: “Wij zien de herontwikkeling van Mariënhage als een geweldige kans om het hart van de stedelijke samenleving van Eindhoven te verrijken met een betekenisvolle plaats voor eigentijdse ceremonies die hun wortels hebben in tradities. Het past bij DELA om anderen de ruimte te bieden hun verhaal te vertellen en te delen. We bouwen aan de toekomst van Mariënhage met respect voor het verleden.”

Afspraken

In de afspraken die DELA met de Augustijnen maakte is ook opgenomen dat er jaarlijks een Augustijnendag plaatsvindt op of rond de geboortedag van Augustinus. De eerste was ruim een maand geleden op 10 november. Een andere afspraak is dat het kerkhof in de binnentuin van het klooster blijft. Augustijnen die komen te overlijden kunnen terug naar Mariënhage om daar begraven te worden.

De bouwactiviteiten starten op korte termijn. De buurt, pers en andere geïnteresseerden ontvangen in februari 2018 een uitnodiging om de uitwerking van de eerder gepresenteerde plannen te komen bekijken.

Laatste nieuws

 • aug
  5
  2019

  Half miljoen wetenschapsgeld voor onderzoek naar games tegen eenzaamheid

  Totaal van miljoen euro beschikbaar

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een half miljoen euro toegekend aan een onderzoek, waarbij games worden ingezet tegen eenzaamheid onder ouderen. In totaal is er nu één miljoen euro beschikbaar, omdat ook uitvaartverzorger- en verzekeraar coöperatie DELA en de Eindhovense stichting Games for Health Europe samen een half miljoen subsidiëren.

 • jul
  30
  2019

  Recordtemperaturen leiden vooral tot extra zorg bij opbaringen en afscheidsdiensten

  De hittegolf in Nederland, eind vorige week, leidde vooral tot extra zorg bij (thuis)opbaringen en aandacht voor de bezoekers van afscheidsdiensten. Als grootste uitvaartverzorger in Nederland krijgt DELA deze weken regelmatig vragen over de gevolgen van de hitte.

 • jun
  28
  2019

  Overlijden in het buitenland: een derde vakantiegangers weet niet of ze verzekerd zijn tegen repatriëring

  Kosten voor achtergebleven familie kunnen oplopen tot wel 13.500 euro

  Meer dan een derde van de Nederlanders (33,4 procent) staat er niet bij stil dat je kunt komen te overlijden tijdens een vakantie of zakenreis naar het buitenland. Een nog groter deel (35,3 procent) heeft tevens geen idee of ze verzekerd zijn voor de kosten van repatriëring: het overbrengen van het overleden lichaam naar Nederland. Nog eens 13,3 procent denkt niet verzekerd te zijn, maar weet het niet zeker. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Kien Onderzoek in opdracht van coöperatie DELA.

 • jun
  27
  2019

  DELA doet spaanplaten kist de deur uit

  Coöperatie DELA maakt een belangrijke stap in het verduurzamen van de uitvaart. Deze zomer vervangt een massief vurenhouten kist de spaanplaten basiskist. Jaarlijks verzorgt DELA 32.000 uitvaarten. De meeste voor leden met een DELA UitvaartPlan. De ‘Spar massief’ maakt deel uit van dit verzekeringspakket en is daarom ook verreweg de meest gebruikte kist in Nederland.