• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Augustijnen dragen Paterskerk en klooster over aan nieuwe eigenaar

21 december 2017

De sleutels van de Paterskerk en het klooster Mariënhage zijn donderdag 21 december officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar coöperatie DELA. De restauratie start op korte termijn. Als in 2019 alles klaar is dan heeft het stadshart van Eindhoven een eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping.

Pierre Stikkelbroeck, Louis Mulder en Edzo Doeve
Vlnr: Pierre Stikkelbroeck, Louis Mulder en Edzo Doeve

Lange weg

Meer dan 125 jaar woonden en werkten er Augustijnen op Mariënhage. De laatsten verhuisden dit voorjaar naar het woon- en zorgcomplex De Archipel in Gestel. Door hun hoge leeftijd was Mariënhage niet langer een geschikte plek om te wonen. De behoefte aan zorg nam toe. Bovendien was een deel van de gebouwen in het gebied aan restauratie toe. Voormalig vicaris provinciaal van de Augustijnen Louis Mulder: “Ongeveer vier jaar geleden zijn wij samen met de gemeente opzoek gegaan naar een herbestemming voor Mariënhage. Het was een lange weg waarin de gemeente, provincie en de nieuwe eigenaar DELA elkaar vonden. We overwonnen heel wat struikelblokken omdat we allemaal hetzelfde doel hadden: een mooie toekomst voor Mariënhage. De overdracht van de sleutels is voor ons het sluitstuk,” aldus Louis Mulder die samen met de nieuwe provinciaal van de Augustijnen Pierre Stikkelbroeck de sleutels aan de nieuwe eigenaar overhandigde.

Eigentijdse ceremonies

DELA gaat de Paterskerk, het voormalige Augustinianum en de Studentenkapel restaureren. Er komen twee ceremoniehuizen, een hotel en restaurant. De tuin wordt toegankelijk en is via een bruggetje over de Dommel ook bereikbaar vanaf de kant van het NRE-terrein. De gemeente geeft de Kanaalstraat een nieuw gezicht. Algemeen directeur DELA Edzo Doeve: “Wij zien de herontwikkeling van Mariënhage als een geweldige kans om het hart van de stedelijke samenleving van Eindhoven te verrijken met een betekenisvolle plaats voor eigentijdse ceremonies die hun wortels hebben in tradities. Het past bij DELA om anderen de ruimte te bieden hun verhaal te vertellen en te delen. We bouwen aan de toekomst van Mariënhage met respect voor het verleden.”

Afspraken

In de afspraken die DELA met de Augustijnen maakte is ook opgenomen dat er jaarlijks een Augustijnendag plaatsvindt op of rond de geboortedag van Augustinus. De eerste was ruim een maand geleden op 10 november. Een andere afspraak is dat het kerkhof in de binnentuin van het klooster blijft. Augustijnen die komen te overlijden kunnen terug naar Mariënhage om daar begraven te worden.

De bouwactiviteiten starten op korte termijn. De buurt, pers en andere geïnteresseerden ontvangen in februari 2018 een uitnodiging om de uitwerking van de eerder gepresenteerde plannen te komen bekijken.

Laatste nieuws

 • jul
  1
  2020

  Informatie over uitvaarten en het coronavirus

 • jul
  1
  2020

  Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

  Een overzicht van wat er nu anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

  Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan de nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

 • jun
  26
  2020

  'Het was zijn laatste rit'

  Nieuwe auto’s Overbrenging lichter en zuiniger: 650 bomen besparing

  Het zijn vaak de laatste kilometers in een mensenleven: onderweg naar een crematorium of laatste rustplaats. En Nederlanders zijn daarin nog altijd traditioneel, maar alternatieve vormen vinden we interessanter worden. De emotionele waarde van ‘de laatste rit’ lijkt daarmee steeds groter te worden.

 • jun
  16
  2020

  DELA wederom beste werkgever in Great Place to Work

  Coöperatie DELA heeft dinsdag 16 juni tijdens de uitreiking van de Best Workplaces 2020 van Great Place to Work (GPtW) wederom de eerste prijs in de categorie ‘Large Workplaces’ in de wacht gesleept. DELA mag zich ook in 2020 de beste werkgever van Nederland noemen.