• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Augustijnen dragen Paterskerk en klooster over aan nieuwe eigenaar

21 december 2017

De sleutels van de Paterskerk en het klooster Mariënhage zijn donderdag 21 december officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar coöperatie DELA. De restauratie start op korte termijn. Als in 2019 alles klaar is dan heeft het stadshart van Eindhoven een eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping.

Pierre Stikkelbroeck, Louis Mulder en Edzo Doeve
Vlnr: Pierre Stikkelbroeck, Louis Mulder en Edzo Doeve

Lange weg

Meer dan 125 jaar woonden en werkten er Augustijnen op Mariënhage. De laatsten verhuisden dit voorjaar naar het woon- en zorgcomplex De Archipel in Gestel. Door hun hoge leeftijd was Mariënhage niet langer een geschikte plek om te wonen. De behoefte aan zorg nam toe. Bovendien was een deel van de gebouwen in het gebied aan restauratie toe. Voormalig vicaris provinciaal van de Augustijnen Louis Mulder: “Ongeveer vier jaar geleden zijn wij samen met de gemeente opzoek gegaan naar een herbestemming voor Mariënhage. Het was een lange weg waarin de gemeente, provincie en de nieuwe eigenaar DELA elkaar vonden. We overwonnen heel wat struikelblokken omdat we allemaal hetzelfde doel hadden: een mooie toekomst voor Mariënhage. De overdracht van de sleutels is voor ons het sluitstuk,” aldus Louis Mulder die samen met de nieuwe provinciaal van de Augustijnen Pierre Stikkelbroeck de sleutels aan de nieuwe eigenaar overhandigde.

Eigentijdse ceremonies

DELA gaat de Paterskerk, het voormalige Augustinianum en de Studentenkapel restaureren. Er komen twee ceremoniehuizen, een hotel en restaurant. De tuin wordt toegankelijk en is via een bruggetje over de Dommel ook bereikbaar vanaf de kant van het NRE-terrein. De gemeente geeft de Kanaalstraat een nieuw gezicht. Algemeen directeur DELA Edzo Doeve: “Wij zien de herontwikkeling van Mariënhage als een geweldige kans om het hart van de stedelijke samenleving van Eindhoven te verrijken met een betekenisvolle plaats voor eigentijdse ceremonies die hun wortels hebben in tradities. Het past bij DELA om anderen de ruimte te bieden hun verhaal te vertellen en te delen. We bouwen aan de toekomst van Mariënhage met respect voor het verleden.”

Afspraken

In de afspraken die DELA met de Augustijnen maakte is ook opgenomen dat er jaarlijks een Augustijnendag plaatsvindt op of rond de geboortedag van Augustinus. De eerste was ruim een maand geleden op 10 november. Een andere afspraak is dat het kerkhof in de binnentuin van het klooster blijft. Augustijnen die komen te overlijden kunnen terug naar Mariënhage om daar begraven te worden.

De bouwactiviteiten starten op korte termijn. De buurt, pers en andere geïnteresseerden ontvangen in februari 2018 een uitnodiging om de uitwerking van de eerder gepresenteerde plannen te komen bekijken.

Laatste nieuws

 • dec
  10
  2019

  ASML en DELA willen samen 800 cadeaus ophalen

  Geef om een ander en doe mee

  De Eindhovense bedrijven ASML en coöperatie DELA willen de komende dagen minimaal 800 cadeaus ophalen voor kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank in de regio Eindhoven. Medewerkers, klanten en inwoners van Eindhoven worden gevraagd om een nieuw cadeau onder een kerstboom te leggen, bijvoorbeeld die op het hoofdkantoor van coöperatie DELA aan de Oude Stadsgracht in Eindhoven.

 • nov
  21
  2019

  Crematorium Rijtackers opent monument om levenloos geboren kind te herdenken

  Voor ouders die hun kind of foetus hebben verloren, opent crematorium Rijtackers (Eindhoven) op woensdag 20 november een herdenkingsmonument en een speciaal veld om de as uit te strooien. Walter Bonte, locatiemanager crematorium Rijtackers: “We bieden hiermee een waardige plek waar ouders hun, vaak grote, verdriet kunnen verwerken”. Het monument bij crematorium Rijtackers is de vierde herdenkingslocatie voor levenloos geboren kinderen dat coöperatie DELA in Nederland opent.

 • nov
  21
  2019

  Groen licht kwaliteitsborging en consumentbescherming voor gehele uitvaartbranche

  DELA, Monuta en Yarden presenteren een gezamenlijk en door de uitvaartbranche ondersteunde ambitie voor kwaliteitsborging en consumentbescherming. Dit omvat de start van een centraal kenniscentrum, centrale woordvoering en een onafhankelijk klachteninstituut voor de branche. De basis van deze ambitie is het brede draagvlak dat Ton Heerts, voormalig Tweede Kamerlid, vakbondsbestuurder en voorzitter van de MBO raad, heeft gevonden voor ‘Beginselen voor kwaliteitsborging en consumentbescherming in de uitvaartbranche’.

 • nov
  8
  2019

  DOMUSDELA: Het leven vieren in het hart van Eindhoven

  Zeven jaar durende herontwikkeling van het oudste stukje Eindhoven is voltooid

  De herontwikkeling van De Paterskerk, het voormalige Augustinianum en de Studentenkapel in het hart van Eindhoven is afgerond. Maar liefst zeven jaar kostte het om dit oudste stukje Eindhoven weer voor iedereen toegankelijk te maken. Met het aanlichten De Paterskerk is DOMUSDELA in gebruik genomen.