• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Birsen Basar verkozen tot meest inspirerende Nederlander met een beperking

10.000 euro voor Bredase winnares van de ‘Gouden Venus van Milo’

30 september 2017

Birsen Başar is de winnaar van de Gouden Venus van Milo. ​Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in de Paterskerk in Eindhoven. Başar krijgt hierdoor ook een geldbedrag van 10.000 euro, die zij zal besteden aan haar eigen goede doel. De prijs is een initiatief van het goededoelenfonds van coöperatie DELA.

Van de 100 genomineerden is zij door het publiek en de vakjury gekozen tot de meest inspirerende persoon met een beperking, die veel betekent voor anderen en de maatschappij. In totaal werden 22.00 stemmen uitgebracht. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

 

Autisme

Birsen Başar (1986) is van Nederlands-Turkse afkomst en kreeg op 21-jarige leeftijd de diagnose klassiek autisme. Ze zet zich in voor de acceptatie en participatie van mensen met autisme over de hele wereld. In haar boeken doet ze openhartig verslag van haar leven. Naast haar werk bij de gemeente Breda is ze ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ze was te zien in verschillende documentaires en tv-programma’s en is ook een veel gevraagd professioneel spreker.

 

Ze is de opvolgster van Roos Prommenschenkel, die in 2016 de prijs won. Zij zet zich in voor het verbeteren van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking.

 

Canada

De Gouden Venus van Milo kon Birsen niet persoonlijk in ontvangst nemen. Tijdens de uitreiking zat zij in Canada, waar zij op het wereldautismefestival spreekt. Een goede vriend nam de prijs in ontvangst. Via Facetime en beeldschermen kwam het nieuws tijdens de uitreiking nog tot haar. Birsen was zichtbaar verrast.

 

‘Ik ben ontzettend blij. Natuurlijk vond ik het spannend. Maar ik ben bezig met meer bekendheid te krijgen voor autisme en daardoor meer begrip te kweken. En nu kan ik er niet meer mee ophouden.”

 

Aanmoedigen

Edzo Doeve, algemeen directeur coöperatie DELA: ‘Het is fantastisch om te zien hoe Birsen zich inzet voor de wereldwijde acceptatie en participatie van mensen met autisme. Ze laat zich niet hinderen door haar eigen beperking. Met haar wilskracht en doorzettingsvermogen is zij zonder twijfel een inspirator. Met deze prijs moedigen we haar aan om hier mee door te gaan.’

 

De zilveren en bronzen Venus van Milo

Ook de nummer twee en drie op de lijst van de honderd genomineerden ontvingen zaterdag een prijs van het goededoelenfonds van DELA. Het zilver, de tweede prijs, ging naar Rienk Rozema uit De Valom (Friesland). Ondanks zijn dwarslaesie op borsthoogte reisde hij samen met een groep andere Nederlandse jongeren naar Bolivia. Hij wil laten zien dat jongeren met een beperking tot veel in staat zijn.

 

Brons was er voor Anita Korff de Gidts – Balvers uit Wijk bij Duurstede. Zij heeft progressieve Multiple Sclerose, is gebonden aan een elektrische rolstoel en verbonden met assistentiehond Butler. Haar passie is om met Stichting De Hond Kan De Was Doen zoveel mogelijk hulphonden op te leiden.

 

Top-10 Gouden Venus van Milo:

 

Nummer           Kandidaat                                

1                      Birsen Başar                              Breda

2                      Rienk Rozema                           De Valom

3                      Anita Korff de Gidts - Balvers      Wijk bij Duurstede

4                      Myron Gebbink                          Amsterdam

5                      Manon van den Heuvel               Utrecht

6                      Gijs Horvers                              Enschede

7                      Nel Galje                                  Zaandam

8                      David de Graaf                          Wanneperveen

9                      Veroni Steentjes                        Arnhem

10                    Tineke Kingma                          Zuidhorn

 

DELA goededoelenfonds

Met het thema ‘Onbeperkt!’ nodigt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking uit om, als vrijwilliger, iets goeds te doen voor een ander. Samen met leden en medewerkers van coöperatie DELA. Door iets goeds te doen voor een ander geven we het leven meer betekenis. Het is de bedoeling dat mensen met een beperking het project uitvoeren. Bij coöperatie DELA geloven we in een waardig afscheid voor iedereen, maar we geloven vooral dat we er zijn voor elkaar. We willen dat iedereen ervaart dat hij meedoet en ertoe doet. Want we zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Op www.goudenvenusvanmilo.nl staat een overzicht van alle honderd genomineerden.