• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Onthulling sculptuur van Kamagurka bij crematorium Maaslanden

21 mei 2013

Woensdag 22 mei onthult Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, op feestelijke wijze een beeld van de Belgische kunstenaar Kamagurka. Dit kunstwerk krijgt een mooie plek op het parkachtige terrein van crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk. Het beeld is in opdracht van DELA gemaakt en maakt onderdeel uit van de eigen kunstcollectie. Kamagurka is aanwezig bij de onthulling.

Mooie metafoor

Het beeld bestaat uit een twee en een halve meter hoge mansfiguur en een zwarte plas voorzien van fonkelende lampjes. De sculptuur is geïnspireerd op een tekening van Kamagurka met de titel “De nacht is gevallen”. De man kijkt in de zwarte plas, die een sterrenhemel symboliseert. ‘Het is voor het eerst dat ik zo’n groot beeld maak; ik ben er erg fier op’, stelt Kamagurka die onder andere dagelijks een cartoon verzorgt voor het NRC Handelsblad. Doeve: ‘Kamagurka is de man van de snelle ingeving, van de vluchtige associaties. Maar let op: het is bij Kamagurka wel degelijk menens. Met dit beeld toont hij naast zijn gebruikelijke luchtige en humoristische beeldtaal ook zijn beschouwende kant’. De installatie past goed in zijn omgeving waar mensen afscheid nemen van hun dierbaren. Kamagurka spreekt daarbij de wens uit dat bezoekers van het crematorium er steun uit kunnen halen. ‘De nacht mag dan gevallen zijn; er volgt toch onvermijdelijk weer een nieuwe dag.’

Kunst troost

Coöperatie DELA staat haar leden met raad en daad bij. Edzo Doeve: ‘Dat doen we op allerlei manieren, de toepassing van kunst is er een van. Door onze crematoria, uitvaartcentra en kantoren met zorg in te richten bieden we troost aan nabestaanden. De schoonheid van kunst kan helpen het levenseinde in een ander licht te zien.’ Alle aangekochte kunstwerken worden direct geplaatst in de gebouwen van DELA. Kunst is niet alleen decoratief, maar dient ook een hoger doel. Doeve: ‘Het is een presentatie van de wijze waarop DELA in het leven staat en met onze kunst maken we dat zichtbaar. In alle gekozen werken (schilderijen, beelden, fotografie en video) weerspiegelen de thema’s troost, reflectie en doorgeven. Dit maakt de collectie onvergelijkbaar met andere collecties’. Het beeld van Kamagurka is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Provincie Noord-Brabant en Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc).