• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Consumentenbond vergeleek 21 uitvaartverzekeringen

DELA behaalt de hoogste score

20 januari 2012

De Consumentenbond publiceerde in januari 2012 een vergelijkend onderzoek naar uitvaartverzekeringen. Naturaverzekeringen bieden de meeste waarde vanwege hun inkoopvoordelen. In 2006 concludeerde de Consumentenbond al dat je tegen een goede naturaverzekering niet op kunt sparen. In dit nieuwe onderzoek stelt de Consumentenbond: ‘een goede naturaverzekering kan goedkoper zijn dan zelf sparen’. Door de winstdeling waarmee DELA jaarlijks de waarde van de verzekering aanvult, biedt de naturaverzekering van DELA als enige een rendement dat het predicaat ‘zeer goed’ verdient. Ook bij de kapitaalverzekeringen komt DELA als beste uit de bus.

Martin Kersbergen van DELA: “Uitvaartverzekeringen zijn bijzondere verzekeringen, omdat ze altijd uitkeren vanwege het onvermijdelijke overlijden. De € 7.000, het bedrag dat een uitvaart volgens de Consumentenbond gemiddeld kost, hebben veel mensen niet direct beschikbaar. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak geen goed alternatief, omdat die vaak is gekoppeld aan een hypotheek. Er komt dan geen geld ‘vrij’ voor het betalen van de uitvaart. Mensen voor wie het financiële motief niet leidend is, kiezen meestal voor een uitvaartverzekering vanwege de dienstverlening die daarmee is geregeld. Ook voor hen is het goed om te weten dat het rendement van onze naturaverzekering het predicaat ‘zeer goed’ kreeg van de Consumentenbond. Daarnaast waarderen nabestaanden onze dienstverlening met gemiddeld een 9,1.”

Niet te onderschatten voordeel

De Consumentenbond stelt verder “dat grote verzekeraars een niet te onderschatten voordeel hebben ten opzichte van een kleine, plaatselijke ondernemer. De verzekeraars kunnen door hun omvang een uitvaart veel goedkoper aanbieden.” Kersbergen: “Terecht merkt de Consumentenbond op dat dit alleen geldt als de verzekeraar de uitvaart verzorgt. Verzekerden of nabestaanden zijn niet verplicht om de uitvaart door ons te laten verzorgen. Om de overige verzekerden niet te benadelen, keren we een vast bedrag uit dat gebaseerd is op de lage premies en zonder inkoopvoordelen. Bij een plaatselijke ondernemer moet voor dezelfde diensten dan meestal extra worden betaald. Wanneer ook de plaatselijke ondernemer dat goed uitlegt, ontvangen wij daar vrijwel nooit klachten over.”

Oog voor de toekomst

De Consumentenbond heeft nog een belangrijk advies: “Let op de waardevastheid. De uitvaartkosten stijgen al jaren veel sneller dan de inflatie. Als dat in de toekomst doorgaat, kost een uitvaart over 40 jaar gemiddeld dan bijna € 25.000.” Kersbergen: “Dit is een belangrijk signaal. Wij wijzen mensen daar al jaren op. Eén van de belangrijkste oorzaken van de flinke stijging van de uitvaartkosten, zijn de tarieven die gemeenten in rekening brengen voor begraven. Ook belangrijk is dat verzekerden regelmatig nagaan of hun uitvaartwensen van vandaag nog passen bij de verzekering die ze meestal jaren eerder afsloten. Door tijdig de verzekering aan te passen aan wensen van de verzekerde en de familie, kunnen vermijdbare teleurstellingen voorkomen worden.”