Je uitvaartverzekering afkopen of opzeggen

Je sluit het DELA UitvaartPlan in principe af tot aan je overlijden. Toch kan het gebeuren dat je je uitvaartverzekering eerder wilt afkopen of opzeggen. We vertellen je graag hoe dat bij het DELA UitvaartPlan precies werkt.

Chat met onze medewerkers

Wat is het verschil tussen je uitvaartverzekering afkopen en opzeggen?

Er is geen verschil: een uitvaartverzekering afkopen, is hetzelfde als je verzekering opzeggen. We noemen het afkopen, omdat je een bedrag betaalt als je de verzekering eerder opzegt. We keren dan de waarde uit die je verzekering op dat moment heeft. Bij een uitvaartverzekering weten wij als verzekeraar namelijk zeker dat we moeten uitkeren. Daardoor bouwt een uitvaartverzekering een bepaalde waarde op tijdens de looptijd. Met iedere premie die je betaalt, wordt die waarde hoger. Zeg je je verzekering op, dan heb je recht op de waarde die je al hebt opgebouwd. We trekken hier nog wel de afkoopkosten van af.

Ben je benieuwd of je wel of geen uitvaartzekering nodig hebt? Doe dan de "Heb ik een uitvaartverzekering nodig?"-test.

Hoe kun je je uitvaartverzekering afkopen?

Als je je uitvaartverzekering wilt afkopen, moet je rekening houden met een maand opzegtermijn. Na deze maand stopt de verzekering op de dag dat je eigenlijk de premie voor de volgende periode zou moeten betalen. Dat noemen we ook wel de premievervaldag.

Je kunt je uitvaartverzekering op drie manieren opzeggen:

Nadat we je opzegging hebben ontvangen, controleren wij of je recht hebt op uitkering van de waarde die je tot dan toe hebt opgebouwd. Heb je daar inderdaad recht op? Dan maken we het bedrag aan je over.

Als je je uitvaartverzekering opzegt, ontvangen je nabestaanden geen uitkering meer als je overlijdt. Ze mogen de uitvaart natuurlijk wel altijd door ons laten verzorgen.

 

Krijg ik geld terug als ik mijn uitvaartverzekering afkoop?

Dat ligt aan de waarde die je inmiddels hebt opgebouwd in de verzekering. Let wel op: de afkoopwaarde van de verzekering is niet gelijk aan de totale premie die je tot nu toe hebt betaald of het bedrag van je geldverzekering. Als je je uitvaartverzekering opzegt, bekijken wij wat de waarde precies is. Hier trekken we € 150 aan afkoopkosten van af. Of € 90 als je de verzekering gedeeltelijk opzegt. Het bedrag dat daarna overblijft, maken we aan je over. Was de waarde van de verzekering minder dan de afkoopkosten? Dan maken we niks aan je over.

 

Waarom rekenen jullie afkoopkosten als ik mijn verzekering opzeg?

Als je je verzekering opzegt, rekenen we € 150 of € 90 afkoopkosten. Zo’n € 30 daarvan zijn administratiekosten. De rest noemen we een vertrekbijdrage. Dat is om onze andere verzekerden niet te benadelen. Want wij zijn een coöperatie. Dat betekent dat je de kosten voor je uitvaart deelt met anderen. Met jouw premie betaal je dus ook mee aan de uitvaarten van anderen. En anderen betalen mee aan die van jou. Op het moment dat jij je verzekering opzegt, blijft er een kleinere groep verzekerden over die samen dat risico moeten dragen. Met de vertrekbijdrage zorgen we ervoor dat we de premie voor de andere verzekerden niet moeten verhogen. Dit afkoopbeleid hebben we afgestemd met de Algemene Vergadering van DELA.

 

Kan ik mijn uitvaartverzekering premievrij maken?

Je uitvaartverzekering premievrij maken, betekent dat je stopt met premie betalen terwijl je verzekering wel blijft bestaan. De verzekering bouwt dan alleen geen extra waarde meer op. Als je je verzekering premievrij maakt, kijken we wat de waarde van je verzekering op dat moment is. Je blijft verzekerd voor het bedrag dat de verzekering dan waard is en je betaalt dus geen premie meer. Als je je dienstenverzekering premievrij maakt, zetten we hem om in een geldverzekering. Je kunt je verzekering pas premievrij maken als hij minimaal € 720 waard is. Je betaalt € 90 om je uitvaartverzekering premievrij te maken. € 30 is voor de administratiekosten en € 60 is een vertrekbijdrage, die we rekenen om onze andere verzekerden niet te benadelen.

Wil je je uitvaartverzekering premievrij maken? Mail of bel onze klantenservice via klantenservice@dela.org of 040 260 16 36.

Een uitvaartverzekering? Heb ik die wel nodig?

Een uitvaartverzekering is er voor iedereen. Ben je benieuwd of je wel of geen uitvaartzekering nodig hebt? Doe dan de "Heb ik een uitvaartverzekering nodig?"-test.

Hoeveel moet ik verzekeren?

Bereken in 2 minuten wat de kosten van een crematie of begrafenis zijn. Zo krijg je een beeld van wat een uitvaart ongeveer kost en welk bedrag je kunt verzekeren.