• Klantenservice 040 260 15 00 Ma t/m vrij van 9.00 tot 17.00 uur.

De spaarverzekering van DELA

Iedereen heeft mooie doelen in het leven, voor jezelf of voor elkaar. Samen die droomreis maken. Of misschien wil je de kinderen helpen bij het kopen van hun eerste huis. Laat je geld groeien met de spaarverzekering van DELA. Het DELA CoöperatiespaarPlan is een mooie manier om geld opzij te zetten voor de lange termijn, met een vaste rente van 2,00%.

Chat met onze medewerkers

 

 • Vaste rente van 2,00% per jaar, die maandelijks wordt bijgeschreven.
 • Voor minimaal 10 jaar.
 • 10% extra uitkering als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd.
 • Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Stoppen binnen 10 jaar kost € 150.
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel.
 • Periodiek inleggen kan tot maximaal € 200 per maand. Wil je meer inleggen? Lees hier hoe je dit doet.
 • Minimuminleg is € 10 per keer.

Bereken je resultaat

Hoe werkt het?

 • Je kunt een spaarverzekering afsluiten voor jezelf, voor je kind of voor je kleinkind. Lees meer over de mogelijkheden en rollen.
 • De persoon die als verzekerde op de polis staat, moet op de einddatum van de spaarverzekering jonger dan 75 jaar zijn. Bij een minimale looptijd van de spaarverzekering van 10 jaar kun je dus tot uiterlijk 14 dagen vóór je 65ste verjaardag als verzekerde op de polis worden aangemeld. 
 • Je kunt per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar geld inleggen. Het bedrag bepaal je direct bij het afsluiten. Wil je tussentijds je inleg wijzigen? Dit kun je eenvoudig zelf regelen in Mijn DELA. Je ontvangt dan een nieuwe polis.
 • Je kunt er ook voor kiezen om eenmalig een geldbedrag in te leggen of extra te storten. Lees meer over inleggen en extra storten.
 • De vaste rente is 2,00% per jaar en die schrijven we maandelijks bij. Het eindbedrag dat op je polis staat, is zeker, op voorwaarde dat je aan de afgesproken inleg voldoet. Na de door jou gekozen looptijd storten we dit bedrag op de rekening van de persoon/personen voor wie jij geld opzijzet. 
 • Het CoöperatiespaarPlan valt voor de belastingen in belastingbox 3 van 'sparen en beleggen'. In de Productleeswijzer lees je hier meer over.   
   

Kosten en aanvragen

Je kunt direct online een spaarverzekering aanvragen. Hiervoor heb je een geldig IBAN-rekeningnummer, Burgerservicenummer en je persoonlijke gegevens nodig. In sommige gevallen vragen we achteraf nog om een kopie van je ID-bewijs. Bij een spaarverzekering op naam van een kleinkind hebben we eerst toestemming nodig van een ouder of voogd. Als je de verzekering online aanvraagt, betaal je eenmalig € 19,20 distributiekosten. Wij zijn verplicht deze apart in rekening te brengen.     

Wat zijn de voorwaarden >

 

Wist je dat al meer dan 50.000 mensen een spaarverzekering bij DELA hebben?

Hoeveel levert het op?

Eindbedrag

Hoeveel wil je per maand opzijzetten?
€10
€105
€200

 

 

Veelgestelde vragen over de spaarverzekering

Wanneer informeert DELA mij over de fiscale waarde van mijn DELA CoöperatiespaarPlan?

Je krijgt ieder jaar uiterlijk begin maart een brief of e-mail met de fiscale waarde van jouw spaarverzekering.

Wat is er aan de hand met de box 3 belasting (inkomen uit vermogen)?

Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad besloten dat de huidige box 3 belasting niet voldoet aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Sommige mensen betaalden meer belasting dan ze aan opbrengst hebben ontvangen. Zo’n 60.000 mensen maakten bezwaar en hebben hierdoor via de herstelregeling een vergoeding gekregen over de periode van 2017 tot 2020. In 2021 en 2022 gebruikt de belastingdienst de herstelregeling automatisch voor iedereen. Of ze gebruiken de huidige box 3 belastingregeling nog. Als die voor mensen voordeliger is. Voor 2023-2025 geldt alleen de herstelregeling tot 2026. Vanaf 2026 wil de overheid mensen alleen belasting laten betalen over de echte opbrengst van hun vermogen. Er komen nog collectieve rechtszaken voor mensen die na 2021 bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad. Daarom is het nog niet zeker of de herstelregeling over 2017-2020 voor iedereen gaat gelden. Of alleen voor de 60.000 mensen die bezwaar maakten.

Is de herstelregeling voordelig voor mij? 
De herstelregeling is vooral voordeliger voor mensen die veel (spaar)geld bij de bank hebben. Dat zit zo. In de box 3 regeling die nu geldt, betaal je in schijven. Hoe meer vermogen je hebt, hoe meer belasting je betaalt. Waar dat vermogen uit bestaat maakt niet uit. In de herstelregeling maakt dat wel uit. In de herstelregeling wordt er namelijk wel verschil gemaakt tussen geld bij de bank en andere bezittingen. 

Voor geld bij de bank wordt gerekend met de nu geldende spaarrente. Deze is nu een stuk lager dan de opbrengst waar nu in box 3 mee wordt gerekend. Daarover betaal je in de herstelregeling dus minder belasting. Voor al het andere vermogen is de opbrengst waarmee gerekend wordt flink hoger. Daarover betaal je dus meer belasting. Zo is voor 2021 het rendement op geld bij de bank vastgesteld op 0,01% en dat op ander vermogen op 5,69%. Bij een belastingpercentage van 31% betaal je 1,76% belasting over het andere vermogen en maar 0,0031% over je geld bij de bank. Een groot verschil. 

Goed om te weten, dit geldt pas als je vermogen in box 3 groter is dan de vermogensvrijstelling. Die blijft namelijk gelden en gaat zelfs naar € 57.000 per persoon in 2023. Dat is dus voor fiscale partners samen € 114.000. 
Ook onder de herstelregeling blijft 1 januari het moment waarop de hoogte van je vermogen wordt gemeten. 

Wat verandert er verder in de box 3 belasting?
In 2023 gaat de vermogensvrijstelling naar € 57.000 per persoon en € 114.000 voor fiscale partners samen.

Het belastingtarief gaat in stappen van 1% omhoog:  
2022: 31%
2023: 32%
2024: 33%
2025: 34%

In de periode van 2023 tot en met 2025 geldt alleen nog de herstelregeling. Die wordt dan overbruggingsregeling genoemd. De box 3 belasting zoals die nu is verdwijnt dan. Het kabinet hoopt dat de belastingdienst vanaf 2026 klaar is om belasting te kunnen heffen op basis van de echt behaalde opbrengst op je vermogen. 

 
Wat zijn de gevolgen van de verandering in de box 3 belasting op mijn DELA CoöperatiespaarPlan?

Dat hangt af van de hoogte van je vermogen in box 3 en waar het uit bestaat. Zolang je vermogen onder de vrijstelling in box 3 valt merk je er niets van. In 2023 is die vrijstelling € 57.000 per persoon en € 114.000 samen voor fiscale partners. Je betaalt hierover dan geen belasting. 
Als je vermogen boven de vrijstelling komt, maakt het wel uit hoe je vermogen is opgebouwd. In 2021 bijvoorbeeld is bij de herstelregeling de belasting die je betaalt op spaargeld maar 0,0031% en op ander vermogen 1,76%. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt onder ander vermogen. 
Vanaf 1 januari 2026 verdwijnt de overbruggingsregeling en vanaf dan wordt de belasting berekend op de echt behaalde opbrengst op je vermogen.

Wanneer keert de spaarverzekering uit?

De spaarverzekering keert uit zodra de door jou bepaalde einddatum is bereikt. Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Je kunt wel je verzekering beëindigen. Je ontvangt dan het saldo in de verzekering min de afkoopkosten van € 150. Bij een beëindiging na 10 jaar, keren wij het volledige saldo uit zonder afkoopkosten. Als de verzekerde overlijdt, keert DELA het tot dan toe opgebouwde bedrag plus 10,00% extra uit. Daarna stopt de verzekering.

Kan ik de spaarverzekering tussentijds opzeggen?

Wil je jouw spaarverzekering beëindigen binnen tien jaar na de begindatum? Dan betaal je € 150 aan kosten. Deze houden wij in op het saldo. Na tien jaar kun je jouw spaarverzekering beëindigen zonder kosten. Wij maken het saldo dan aan je over. Staan er bij de beëindiging nog distributiekosten open? Dan verrekenen wij deze met het saldo. 

 

De spaarverzekering is niet geschikt als:

 • je denkt het geld binnen 10 jaar nodig te hebben.
 • buffer voor onverwachte uitgaven. Het is een spaarverzekering voor de lange termijn.
 • je een bedrag groter dan € 12.000,- in één keer voor langere tijd vast kunt zetten. 

De belangrijkste informatie en aandachtspunten van het DELA CoöperatiespaarPlan

Algemene voorwaarden DELA CoöperatiespaarPlan

Welke kosten betaal ik voor het DELA CoöperatiespaarPlan?

Verzekeringskaart

Chat met onze medewerkers