• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Hoe regel ik mijn eigen uitvaart?

Je eigen uitvaart; je denkt er liever niet over na. Toch is het verstandig om hier wel alvast bij stil te staan. Voor je nabestaanden is het namelijk prettig om duidelijkheid te hebben tijdens het rouwproces. Door je wensen alvast vast te leggen, voorkom je dat familieleden en vrienden met vragen achterblijven.

Kan ik mijn uitvaart van tevoren regelen?

Je kunt vooraf al veel zelf regelen voor je uitvaart. Een goed begin is het op papier zetten van je wensen. Wil je bijvoorbeeld liever begraven of gecremeerd worden? Of wil je je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap? En hoe wil je dat de dag van het afscheid eruit komt te zien? Wie verzorgt de uitvaart? En hoe wordt de rekening betaald? Allemaal praktische vragen die je nu al kunt beantwoorden.

DELA wensenboek

Met Mijn Uitvaartwensen van DELA kun je je persoonlijke wensen voor je uitvaart gemakkelijk online invullen. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons. Waar wil je bijvoorbeeld dat de afscheidsdienst plaatsvindt? Wat moet er op de rouwkaart komen te staan? Welke bloemen vind je mooi? En naar welke muziek luister je graag?

Andere opties

Je kunt ook een verklaring opstellen waarin je je uitvaartwensen op een rij zet. Ook is het mogelijk om de wensen rondom je eigen afscheid vast te laten leggen tijdens het opstellen van een testament of bij een notaris. Maar het hoeft allemaal niet zo formeel. Als je je wensen maar opschrijft en bewaart op een plek die bij de nabestaanden bekend is. Bijvoorbeeld bij de belangrijke papieren.

Gesprek voor overlijden

Het kan waardevol zijn om je wensen met onze uitvaartverzorgers te bespreken. Zij komen graag bij je langs voor een persoonlijk gesprek, of je nou verzekerd bent bij DELA of niet. Jullie kunnen dan samen bijvoorbeeld een kist, bloemen en muziek uitkiezen. Veel mensen vinden het fijn als hun familieleden bij zo’n gesprek zijn, zodat zij ook meteen op de hoogte zijn en de gelegenheid krijgen om zelf vragen te stellen.

Overzicht belangrijke gegevens

Het is ook handig om alvast een overzicht te maken van gegevens die je nabestaanden nodig hebben na je overlijden. Denk hierbij aan rekeningnummers, lidmaatschappen, verzekeringen, wachtwoorden van websites en andere belangrijke zaken waar zij mee te maken krijgen.

Hoe betaal je de uitvaart?

Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro. Een fors bedrag, dus is het een goed idee om al voor je overlijden te regelen hoe je uitvaart betaald wordt.

Veel mensen sluiten een uitvaartverzekering af. Zo’n verzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden financiële zekerheid hebben. Met het DELA UitvaartPlan ben je voor een klein bedrag al verzekerd. We nemen je nabestaanden bovendien veel zorgen uit handen in deze verdrietige periode.

Er zijn ook andere opties. Zo kun je ook zelf geld opzij zetten voor de uitvaart of een uitvaartkoopsompolis of depositofonds afsluiten.

Meer informatie?

Heb je vragen over je uitvaart? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van je uitvaartwensen? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). De uitvaartverzorgers van DELA denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Chat met onze medewerkers