Hoe weet je of iemand een uitvaartverzekering heeft?

Wanneer een van je dierbaren overlijdt, moet al snel de uitvaart geregeld worden. De vraag is dan of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Soms is dat niet meteen duidelijk, bijvoorbeeld omdat jullie de polis nergens kunnen vinden. Wat kun je dan het beste doen?

Uitvaartverzekering of niet?

Als je niet weet of de overledene een uitvaartverzekering heeft, ga je eerst op zoek naar het polisblad. Daar staat namelijk de naam van de verzekeraar op. Is de polis onvindbaar, dan kun je een aanvraag voor een onderzoek indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Bij deze belangenvereniging zijn bijna alle Nederlandse verzekeraars aangesloten.

Aan zo’n verzoek zijn wel een aantal regels verbonden. Zo kun je het alleen indienen als de persoon in kwestie ook echt overleden is. Ook mogen alleen bepaalde mensen de aanvraag doen, onder wie de erfgenamen en de executeur, en moet je een aantal documenten meesturen, zoals de akte van overlijden.

De aanvraag bij het Verbond van Verzekeraars doe je schriftelijk, per post of digitaal. Zij vertellen je dan bij welke verzekeraar de overledene verzekerd was. Het onderzoek duurt twee tot drie maanden. Vervolgens moet je zelf de verzekeraar benaderen.

Bestaat de verzekeraar niet meer?

Het kan gebeuren dat de verzekeraar niet meer bestaat, bijvoorbeeld door een faillissement. Neem dan contact op met de Informatiedesk van toezichthouder De Nederlandsche Bank., telefonisch of per e-mail. Zo kun je achterhalen welk bedrijf de polis heeft overgenomen.

Bespreek het met elkaar

Het is natuurlijk het makkelijkste als je niet hoeft uit te zoeken of iemand een uitvaartverzekering heeft. Daarom kan het een idee zijn om dit aan je dierbare te vragen als hij of zij bijvoorbeeld ernstig ziek is. Dat is misschien ook een goed moment om over de uitvaart te praten.

Andersom geldt dit ook. Wanneer je weet dat je niet lang meer te leven hebt, vind je het misschien wel fijn om dergelijke praktische zaken te bespreken met je naasten. Zij zijn dan op de hoogte van je wensen. Uiteraard is dit een heel persoonlijke keuze.

DELA UitvaartPlan

Heb je nog geen uitvaartverzekering? Misschien is het DELA UitvaartPlan dan iets voor jou. Voor een klein bedrag per maand ben je al verzekerd. Bovendien nemen we je nabestaanden veel werk uit handen en zorgen we ervoor dat de uitvaart verloopt zoals jullie dat willen.

Het DELA UitvaartPlan wordt door objectieve instanties zeer goed beoordeeld. Deze verzekering kwam bijvoorbeeld vier keer als beste uit de test van de Consumentenbond. Daar zijn we trots op.

Wil je weten waarom het DELA UitvaartPlan zo voordelig is? Kijk dan deze video.

Chat met onze medewerkers