Verhalenbundel

Hoe je de draad van het leven weer oppakt, is voor iedereen anders. Download onze bundel met verhalen en lees hoe anderen de draad van het leven weer oppakken.

Tattoos met een verhaal: De as-tattoo van Julliëtte

Hoe je je overleden dierbare(n) wilt herinneren, is voor iedereen anders. Van een huisaltaar of urn op de schouw, tot aan een assieraad of gedenkobject, de mogelijkheden reiken ver. Sommige nabestaanden kiezen zelfs voor een permanente herinnering, namelijk in de vorm van een tatoeage. In deze serie gaan wij op zoek naar bijzondere tattoos met een uniek verhaal. We spraken met Julliëtte (21) die in de zomer van 2014 afscheid moest nemen van haar lieve oma en nu een as-tatoeage op haar zij heeft in de vorm van een kruis.

Julliëtte: ‘6 November 2014. Mijn 20e verjaardag en juist op deze dag heb ik mijn tattoo voor oma laten zetten. Heel bijzonder, maar ook dubbel.

Speciale band

Ik heb in juli 2014 afscheid moeten nemen van mijn oma. Ze was als een tweede moeder voor me. Ik zag haar bijna iedere dag, ze woonde vlakbij. Samen eten, shoppen, dagjes weg of naar het theater, we deden heel veel samen. Ik was haar enige kleinkind dus onze band was daardoor misschien wel extra speciaal. Ik kon ook alles aan mijn oma vertellen, ze had altijd wel advies of wijze raad. De belangrijkste les die ze mij meegaf was om met beide benen op de grond te blijven staan. Ze stond heel nuchter in het leven. Dat sierde haar.

 De belangrijkste les die mijn oma mij meegaf was om met beide benen op de grond te blijven staan. 

Ken je ons online wensenboekje al? Je kunt eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken er moeten worden geregeld. Wil je weten hoe je je uitvaartwensen kunt verzekeren? Bekijk dan de mogelijkheden van de uitvaartverzekering van DELA.

Het was dan ook een schok toen we te horen kregen dat ze darmkanker had. Ze heeft daarna een ziektebed van 10 weken gehad, totdat we afscheid van haar moesten nemen. Het ging ineens heel snel. Het was een intensieve periode waarbij ik zo vaak als ik kon langsging en naast haar op bed ging liggen. We kletsten dan honderduit, maar we hadden ook diepgaande gesprekken. Ik heb in een van haar laatste weken voor het eerst tegen haar kunnen zeggen dat ik echt van haar hield en haar zou gaan missen. Heel moeilijk vond ik het, maar ik moest het van mezelf. En nu ben ik heel blij dat ik dat toch gedaan heb.

Voor altijd aan mijn zijde

De beslissing om een tattoo voor mijn oma te laten zetten was niet zo moeilijk. Ik heb het er niet met haar over gehad in de laatste weken dat ze ziek was, maar ik weet zeker dat ze er nu trots op zou zijn. Het is een kruis op mijn rechterzij. Ik zat namelijk altijd rechts van haar op haar ziektebed en ze is nu letterlijk aan mijn zijde. Mijn oma was gelovig en bewaarde een speciale ketting met een kruisje eraan in haar juwelendoosje. Ze zei altijd dat als ze er niet meer was, ik het mocht hebben. Vandaar dat ik gelijk daaraan moest denken toen ik een tattoo wilde. De ketting draag ik niet altijd en met deze tattoo heb ik toch een permanente herinnering.

Wat het extra bijzonder maakt, is dat ik er voor gekozen heb om er ook as van mijn oma in te laten tatoeëren. Ik draag haar dus voor altijd bij me, dichterbij kan je iemand niet hebben.

Ik heb de tattoo op mijn eerste verjaardag zonder oma laten zetten. Op deze manier had ik toch het gevoel dat ze er even bij was. Een emotionele dag, maar tegelijkertijd ook een van de bijzonderste, een verjaardag die nooit uit mijn geheugen zal verdwijnen. Voordat ik het heb laten zetten heb ik toestemming aan mijn familie gevraagd. Voor mij belangrijk omdat ik heel graag een as-tatoeage wilde, en ik kon begrijpen dat misschien niet iedereen van de familie dat een fijn idee vond. Gelukkig stonden ze allemaal achter mijn keuze.

 Wat het extra bijzonder maakt, is dat ik er voor gekozen heb om er ook as van mijn oma in te laten tatoeëren. Ik draag haar dus voor altijd bij me, dichterbij kan je iemand niet hebben. 
Inspiratie
Wil jij een tastbare herinnering? Neem eens een kijkje in onze webshop voor inspiratie.
Op feestdagen of belangrijke gebeurtenissen in mijn leven mis ik haar het meest. ‘Was oma er maar bij’, flitst het dan door mijn gedachtes. Maar dan denk ik aan mijn tattoo, grijp ik er naar en weet ik genoeg. Ze is er namelijk wel bij, maar dan op een andere manier.’

Download de verhalenbundel

Hoe je de draad van het leven weer oppakt, is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken en praat daarover. De ander houdt herinneringen in stilte levend met een bijzonder erfstuk. Mensen herinneren en rouwen anders, op hun eigen manier. Download onze bundel met verhalen en lees hoe anderen de draad van het leven weer oppakken.

Wat je moet weten over as-tatoeages

De as van een overledene kan worden verwerkt in inkt, en met die inkt kun je een tattoo zetten. Maar officieel is het niet toegestaan in verband met hygiëne-richtlijnen. Volgens de Nederlandse Wet moet de inkt waarmee een tatoeage wordt gezet steriel zijn. Doordat er as met de inkt wordt gemengd, wordt deze niet meer als steriel beschouwd. Het laten zetten van zo’n tatoeage brengt dus risico’s met zich mee. Lees er hier meer over.