• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Milieuvriendelijke uitvaart

Chat met onze medewerkers

De impact van een uitvaart op het milieu

Vaak sta je niet stil bij de invloed van een uitvaart op het milieu. Hoe milieuvriendelijk is een uitvaart eigenlijk? Een kist, bloemen, drukwerk, grafmonument: zomaar wat onderdelen van een uitvaart. Op deze pagina lees je wat je kunt doen om je uitvaart te verduurzamen.

Welke keuzes kun jij maken om de impact op het milieu te verlagen?

Bij een duurzame uitvaart maak je milieuvriendelijke en ecologische keuzes. Bijvoorbeeld over de kist, het vervoer en de afscheidsdienst. Op deze manier beperk je de invloed van de uitvaart op het milieu.

Duurzame en milieuvriendelijke alternatieven

Wij helpen en informeren je graag over de milieubewuste keuzes die jij kunt maken.

Lees hier alle informatie over duurzame en milieuvriendelijke keuzes 

Checklist Groene Uitvaart

Met onze checklist Groene Uitvaart leg je je groene keuzes vast. Deel deze checklist met je dierbaren. Zo weten je dierbaren wat jouw wensen zijn.

Download de checklist

Je wilt een duurzame uitvaart. Hoe regel je dat voor later?

Praten met je dierbaren over jouw uitvaartwensen is een van de belangrijkste stappen om te zorgen dat jouw uitvaart zo duurzaam wordt als jij wilt. Voor een verzekering die past bij jouw wensen kun je bij ons terecht. Of misschien zoek je hulp bij het regelen van een duurzaam afscheid? Verzekerd of niet, wij staan voor je klaar.

Bespreek je duurzame wensen met je dierbaren

Het is verstandig om je wensen met je dierbaren te bespreken. Zo ontzorg je je nabestaanden. En voorkom je dat zij door tijdsdruk of emoties andere keuzes maken dan je had gewild.

Leg je wensen vast

Een uitvaartverzekering voor een groene begrafenis

Met onze uitvaartverzekering krijg je hulp bij het regelen van een duurzame uitvaart of een uitvaart in de natuur. Bovendien heb je ruime keuze in groene opties.

Wil je weten wat een onze uitvaartverzekering kost? Bereken dan de premie.

Direct een milieuvriendelijke uitvaart regelen, zonder verzekering?

Ons team van specialisten staat voor je klaar en helpt met alle vragen over het regelen van een duurzame uitvaart. Ook als je geen uitvaartverzekering hebt of bij een andere verzekeraar bent verzekerd.

Bekijk de mogelijkheden of neem contact op

De stappen die wij nemen naar een milieuvriendelijke begrafenis

Gelukkig zijn er steeds meer manieren om een uitvaart duurzamer of minder milieubelastend te maken. Wij nemen daarin ook onze verantwoordelijkheid om de wereld leefbaar te houden. Nu en voor de toekomstige generaties. We leggen je graag meer uit over een duurzame uitvaart en laten je zien wat de mogelijkheden zijn.

Duurzaam en DELA

Duurzaam, groen, milieuvriendelijk, natuur(lijk). Er worden veel begrippen gebruikt over dit onderwerp. Milieuvriendelijk is voor ons een onderdeel van duurzaam. En duurzaam is een belangrijk onderdeel van ons maatschappelijk verantwoord beleid.

Lees meer informatie over ons MVO-beleid 

Wat wij nu al doen op het gebied van duurzame uitvaarten

We hebben bij DELA al grote stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. In ons verzekeringspakket hebben wij een duurzaam geproduceerde kist opgenomen. Ook vervangen we in steeds meer crematoria de gasoven door een duurzamere elektrische oven. En wist je dat wij ook een eigen natuurbegraafplaats hebben?

Bekijk: De video duurzaamheid bij DELA; Wat is een duurzame uitvaart?

Bekijk: De video duurzaamheid staat bij DELA crematorium Hoentocht centraal

Wist je dat...

  • ...een crematie met een gasoven een CO2-uitstoot heeft van gemiddeld 208 kilogram? Dat is ongeveer vergelijkbaar met een enkele vlucht van Nederland naar Spanje. De helft van de uitstoot komt door het verbrandingsproces zelf.
  • ...een begrafenis gemiddeld een uitstoot heeft van 95 kilogram CO2? Een grafsteen of grafmonument komt vaak uit het buitenland. Het vervoer daarvan zorgt voor de meeste CO2-uitstoot.
  • ...het meest vervuilende onderdeel van een uitvaart het transport is van de materialen en grondstoffen die gebruikt worden? Maar denk ook aan het vervoer van de bezoekers van een uitvaart tussen de verschillende locaties.

Veelgestelde vragen

Al meer dan 80 jaar bieden wij financiële zekerheid én zorg bij het afscheid nemen en herinneren van een dierbare. Wij voelen het als onze taak om de uitvaartbranche te verduurzamen en nieuwe milieuvriendelijke mogelijkheden toe te juichen. Hieronder hebben wij een aantal vragen die wij regelmatig krijgen voor je verzameld. Heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Wat is natuurbegraven?

Steeds vaker hebben mensen de wens om begraven te worden midden in de vrije natuur. Dit kan op een natuurbegraafplaats. Kiezen voor natuurbegraven is kiezen voor rust. In de natuur.

Lees meer over begraven in de natuur

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode waarbij het lichaam ontbindt in een vloeistof van water en kaliumhydroxide. Deze uitvaartmethode is op dit moment nog niet toegestaan in Nederland. 

Lees hier meer over resomeren

Wat is een levende kist of paddenstoelenkist?

Deze levende kist wordt niet gemaakt maar gegroeid van mycelium. Het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. In een fabriek in Delft groeien deze uitvaartkisten in slechts 7 dagen.

Lees meer over de levende kist 

Laat je inspireren door verschillende milieuvriendelijke mogelijkheden

In onze zesdelige serie 'Groen het leven doorgeven' gaat journalist Inge ter Schure in gesprek over duurzaam afscheid nemen. Luister naar de verhalen van verschillende specialisten en laat je inspireren om ook voor milieuvriendelijke alternatieven voor je begrafenis of crematie te kiezen.

Luister naar de podcasts

Voorbeelden en ervaringsverhalen

Laat je inspireren door verhalen over een duurzaam afscheid.