• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Natuurbegraaf­plaatsen: rustplaats in een natuurlijke omgeving

In Nederland zijn er 38 natuurbegraafplaatsen. Hier zijn graven in een natuurlijke omgeving te vinden. Mensen kiezen vaak voor natuurbegraven omdat ze het een fijne gedachte vinden om na de dood op te gaan in de natuur. Natuurbegraven is duurzamer dan regulier begraven.

 

Natuurbegraafplaats in het kort:

  • Op een natuurbegraafplaats reserveer je zelf een plek. Dit is vaak in een bos of op een landgoed.
  • In dit overzicht vind je alle 38 natuurbegraafplaatsen.
  • Een natuurgraf heeft grafrecht voor altijd en is een fijne plek om herinneringen op te halen.
  • Natuurbegraven draagt bij aan de verbetering van de natuur en is duurzamer dan regulier begraven. Vooral in combinatie met milieuvriendelijk vervoer en duurzame catering.
  • Het regelen van een natuurbegraafplaats is gemakkelijk.
  • De kosten variëren per locatie. Het begraven van een urn kost ongeveer € 2.000 en een natuurgraf kost zo’n € 5.000.

 

Wat is een natuurbegraafplaats?

Op een natuurbegraafplaats liggen de graven in een natuurlijke omgeving, zoals een bos of landgoed. Er is meer ruimte dan op een reguliere begraafplaats. Bij een natuurbegraafplaats kan de grond nooit meer een andere bestemming krijgen. De graven zijn voor altijd. Zo blijft de natuur behouden of ontstaat zelfs nieuwe natuur.

 

Hoe ziet een natuurgraf eruit?

Een natuurgraf is minder opvallend dan een traditioneel graf. Vaak is er geen graf- of gedenksteen of andere aankleding toegestaan op een natuurbegraafplaats. Nabestaanden kunnen wel een boomschijf of kei plaatsen met de naam van de overledene erop. Zo kan het graf makkelijker teruggevonden worden. Als dit niet mogelijk is, kunnen nabestaanden de locatie van het graf vinden via gps-coördinaten.

 

Natuurbegraven in de praktijk

Een uitvaart bij natuurbegraven lijkt op een reguliere begrafenis of crematie. Meestal is er ook een plek beschikbaar voor de uitvaartdienst op de natuurbegraafplaats. Als die plek er niet is, kunnen nabestaanden de dienst ergens anders houden. Soms kan de uitvaartdienst ook buiten in de natuur plaatsvinden. Na de dienst mogen bloemen bij het natuurgraf worden gelegd. Deze bloemen ruimt de natuurbeheerder na ongeveer twee weken op.

 

Kist, opbaarplank, urn en kleding: afbreekbaar

Op natuurbegraafplaatsen mogen alleen kisten en opbaarplanken van afbreekbare materialen worden gebruikt. Dit geldt ook voor de kleding. Denk hierbij aan ongebleekt katoen, linnen of zijde. Zijde is alleen niet erg duurzaam. Synthetische kleding, zoals nylon panty's, is niet toegestaan.

De regels voor het verwijderen van protheses, sieraden of kunstgebitten verschillen per natuurbegraafplaats. Je kunt ook een urn begraven op een natuurbegraafplaats. Deze moet wel ongebakken of van duurzaam materiaal zijn, zodat deze composteert in de grond.

 

 

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Er zijn 38 natuurbegraafplaatsen in Nederland, elk met een uniek karakter. De ene ligt bijvoorbeeld in een bos, terwijl de andere in een heidegebied of open veld ligt. Ook een combinatie is mogelijk. Sommige plekken zijn ingericht met wilde bloemen, struiken en poelen. DELA is eigenaar van natuurbegraafplaats Den en Rust in Bilthoven, IJsselhof in Gouda en Wierdebegraafplaats in Adorp.

Ben je op zoek naar een natuurbegraafplaats? Bekijk en vergelijk hier alle natuurbegraafplaatsen in Nederland.

 

Kosten van natuurbegraven

Een graf op een natuurbegraafplaats kost tussen de € 4.000 en € 5.000, inclusief onderhoud en beheer. Dit is duurder dan een graf op de meeste reguliere begraafplaatsen. Dit komt door het eeuwigdurend grafrecht. Bij een natuurbegraafplaats zijn er geen kosten voor grafmonumenten en jaarlijks onderhoud. Ook hoeven nabestaanden de grafrechten niet te verlengen.

 

Natuurbegraven is populair

Natuurbegraven wordt steeds populairder, steeds meer mensen kiezen voor een natuurgraf. Het aanbod is momenteel groter dan de vraag. Hierdoor is er geen wachtlijst.

 

Een natuurbegraafplaats bezoeken

Een natuurbegraafplaats is voor iedereen geopend. Zo kunnen nabestaanden het graf van hun dierbare vrij bezoeken. Velen ervaren het als ontspannen en prettig om in de natuur te herdenken.

 

Waarom kiezen mensen voor een natuurbegraafplaats?

Mensen kiezen steeds vaker voor een natuurgraf vanwege de natuurlijke omgeving en prettige sfeer. Nabestaanden ervaren dit vaak ook zo. Bovendien kun je zelf een plek uitzoeken. Bij een duurzame begrafenis wordt ook vaak voor een natuurgraf gekozen.

 

Eeuwigdurend grafrecht

Een natuurgraf is voor eeuwig; het zal nooit worden geruimd. In sommige culturen, zoals de islamitische, is eeuwigdurend grafrecht een voorwaarde. Natuurbegraven kan dan een optie zijn. Een nadeel voor moslims kan dan zijn dat zij tussen niet-moslims begraven worden.

 

In 4 stappen een graf op een natuurbegraafplaats regelen

  1. Bedenk waar je begraven wilt worden, bijvoorbeeld in je favoriete streek of dichtbij familie. Vind hier een natuurbegraafplaats.
  2. Bezoek de natuurbegraafplaatsen in jouw gewenste gebied om ze te vergelijken. Meestal zijn deze voor iedereen geopend. Zo ervaar je de sfeer van het natuurgebied.
  3. Kies een plek uit op de gekozen natuurbegraafplaats. Een medewerker kan je helpen en jouw vragen beantwoorden tijdens een wandeling. Maak hiervoor wel eerst een afspraak.
  4. Leg de plek van je graf officieel vast, of reserveer hem tijdelijk als je er nog over na wilt denken. Wil of kun je de natuurbegraafplaats niet eerst bezoeken? Dan is het soms ook mogelijk om een plek te reserveren zonder er echt te zijn geweest.

 

Natuurbegraven is duurzamer dan regulier begraven

De grond van een natuurbegraafplaats wordt op een duurzame manier gebruikt. Bij de aanleg is minder materiaal nodig dan bij een reguliere begraafplaats. Zo is er bijvoorbeeld geen verlichting nodig. De grond wordt maar eenmalig bewerkt en daarna met rust gelaten. Ook blijft de grond schoon, doordat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En alles dat de grond in gaat, is biologisch afbreekbaar.

Een bijkomend milieuvoordeel is dat er geen grafstenen van natuursteen zijn toegestaan. De winning van natuursteen is namelijk erg belastend voor het milieu.

Een nadeel is dat de grond voor altijd gereserveerd is. 

 

Is natuurbegraven een goede optie voor een duurzame uitvaart?

Een natuurbegraafplaats kan passen bij een duurzame uitvaart. Maar het is verstandig om daarbij breder te kijken dan alleen de natuurbegraafplaats zelf. Kies bijvoorbeeld ook voor een natuurbegraafplaats dicht bij de woonplaats van de nabestaanden om de CO₂-uitstoot te verminderen.

 

Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat?

Duurzaamheid is allang geen trend meer, het is een levensstijl geworden. Coöperatie DELA draagt daaraan bij door je de mogelijkheid te bieden je uitvaart zo duurzaam mogelijk in te vullen. Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat?