Geen uitvaart­verzekering. Wat nu?

Met een uitvaartverzekering worden de kosten van een begrafenis of crematie helemaal of voor een groot deel vanuit die verzekering betaald. Maar wat doe je als een van je dierbaren geen uitvaartverzekering heeft en komt te overlijden? Op deze pagina vind je het antwoord op deze en andere vragen over dit onderwerp. En ontdek je hoe wij je kunnen helpen.

Wat als iemand geen uitvaartverzekering heeft?

Niet iedereen sluit een uitvaartverzekering af. Wat er gebeurt als iemand overlijdt die niet verzekerd is, is voor iedereen anders. Misschien heeft je dierbare wel een uitvaartkoopsompolis of depositofonds waarmee de uitvaart kan worden betaald. Het zou ook kunnen dat hij of zij er zelf geld voor opzij heeft gezet.

Wanneer je dierbare helemaal niets heeft geregeld voor zijn uitvaart, zijn de kosten voor de erfgenamen. Hoe hoog de kosten precies zijn, is afhankelijk van de persoonlijke wensen van de nabestaanden. Een uitvaart kost gemiddeld € 7.500. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de keuzes die daarbij worden gemaakt.

Geen geld voor de uitvaart?

Soms kunnen nabestaanden de kosten van de uitvaart niet betalen en is er ook geen noemenswaardige erfenis, of zijn er zelfs alleen maar schulden. Wie betaalt de uitvaart als hier geen geld voor is? De wet schrijft dan voor, dat de nabestaanden als opdrachtgever toch de rekening krijgen. Het maakt ook niet uit of ze de erfenis wel of niet accepteren. Maar als je echt geen geld hebt voor de uitvaart, kun je hiervoor bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen.

Zijn er geen nabestaanden?

Als de overledene geen nabestaanden heeft, geeft de gemeente opdracht voor de uitvaart. Deze begrafenis of crematie zonder verzekering wordt dan betaald uit de erfenis. Ook als de nalatenschap alleen uit schulden bestaat, regelt de gemeente de uitvaart. Lees meer over de voorwaarden die in deze situatie gelden.

Een uitvaart regelen zonder verzekering

Is er geen uitvaartverzekering óf mag je zelf een uitvaartverzorger kiezen bij de verzekering? Wij zijn er voor je. Kies de uitvaart die past bij de wensen van je dierbare. Bekijk de mogelijkheden die passen bij het regelen van een uitvaart bij DELA zonder verzekering.

De uitvaartverzekering van DELA

Met het DELA UitvaartPlan ben je voor een klein bedrag al verzekerd. Je nabestaanden hebben geen zorgen over hoge uitvaartkosten en wij helpen je nabestaanden een mooi afscheid te regelen in de moeilijke periode na overlijden.

Kinderen strooien bloemblaadjes over de kist tijdens de ceremonie

Mogelijkheden zonder verzekering

Chat met onze medewerkers