• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Premie overlijdens­risico­verzekering (ORV) berekenen

Met onze gemakkelijke premie-bereken-tool kun je binnen 1 minuut de premie berekenen van een overlijdensrisicoverzekering. In de rekentool kun je eenvoudig de keuzes van de ORV invullen en aanpassen. Zo kun je voor verschillende mogelijkheden een premie berekenen en vergelijken, voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Hoe wordt de premie van de overlijdensrisicoverzekering berekend?

De berekening van de premie die je betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering hangt af van verschillende factoren:

 • Je leeftijd
 • Je gezondheid
 • Het bedrag dat je verzekert
 • Het aantal verzekerde personen
 • De looptijd van de verzekering
 • De verzekeringsvorm die je kiest

Leeftijd van de verzekerde

Je leeftijd bepaalt voor een groot deel de hoogte van je premie. Hoe jonger je bent op het moment van afsluiten, hoe lager de premie is. Dit komt omdat het risico op overlijden lager is bij jongere mensen. Met onze ORV-rekentool kun je de premie op basis van jouw eigen leeftijd berekenen.

Je gezondheid en je premie

Omdat je met een overlijdensrisicoverzekering een leven verzekert, schatten wij het risico op overlijden in. Dit doen we door middel van een gezondheidsverklaring. Als daaruit blijkt dat je bijvoorbeeld rookt, of een gevaarlijke hobby hebt, dan kan het zijn dat de premie hoger wordt. Op de pagina ‘Medische acceptatie’ lees je hoe dit werkt.

Het verzekerd bedrag

Het bedrag dat je verzekert is ook erg bepalend voor de premie van de overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt meer als je bijvoorbeeld een bedrag van € 500.000 verzekert, dan wanneer je € 100.000 verzekert. Hoe je tot een passend verzekerd bedrag komt lees je hier.

Het aantal verzekerde personen

Bij DELA kun je ervoor kiezen om één of twee personen te verzekeren per overlijdensrisicoverzekering. Kies je voor twee personen? Dan keert de verzekering uit op het moment dat de eerste van de twee personen komt te overlijden. Daarna vervalt de polis.

Bereken de premie voor een overlijdensrisicoverzekering voor één of twee personen.

Je kunt er ook voor kiezen om twee overlijdensrisicoverzekeringen af te sluiten. Lees hier meer over de keuze ‘Wie verzeker je?’.

De looptijd van de verzekering

Een overlijdensrisicoverzekering heeft een looptijd. Dat betekent dat er een ingangsdatum is en een datum waarop de verzekering afloopt. Het DELA LeefdoorPlan, de ORV van DELA, heeft een minimale looptijd van 10 jaar en een maximale looptijd van 50 jaar. 

De premie is bij een hele korte looptijd en bij een hele lange looptijd wat hoger dan bij een gemiddelde looptijd van bijvoorbeeld 30 jaar. Hier vind je meer informatie over het kiezen van een passende looptijd.

De verzekeringsvorm

Een vaak lastige keuze die je moet maken voor een ORV is de verzekeringsvorm. Wanneer de verzekerde overlijdt, bepaalt de verzekeringsvorm de hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd. Er zijn drie mogelijkheden:

 • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
 • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
 • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Kies je voor een gelijkblijvende ORV? Dan blijven het verzekerd bedrag én de premie tijdens de hele looptijd gelijk. Je nabestaanden krijgen dan het volledige verzekerd bedrag. Omdat de hoogte van het verzekerd bedrag bij een gelijkblijvende ORV niet afneemt, is de premie naar verhouding hoger.

Bij een dalende verzekeringsvorm, zoals lineair of annuïtair, wordt het verzekerd bedrag tijdens de looptijd elk jaar lager. Aan het einde van de looptijd is het bedrag nul. 

Het kiezen van een passende verzekeringsvorm kan lastig zijn. Heb je behoefte aan meer informatie of een rekenvoorbeeld? Lees hier dan meer over de verschillende verzekeringsvormen.

Wil je snel een indruk krijgen van het verschil in premie tussen de verzekeringsvormen? Bereken dan hier de premie op basis van jouw voorkeuren.

 

Eenvoudig online afsluiten

 1. Kies wie je wilt verzekeren
 2. Kies het bedrag, de looptijd en de vorm van je ORV
 3. Vul je gegevens in
 4. Beantwoord de gezondheidsvragen