• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Kruislings verzekeren

Maxime en Chris hebben een nieuw huis gekocht. Ze willen graag dat beiden in het huis kunnen blijven wonen als één van hen komt te overlijden. 

Ze hebben laten berekenen dat het verstandig is om op het leven van Maxime een overlijdensrisicoverzekering van € 200.000 af te sluiten en op het leven van Chris € 175.000 (in dit voorbeeld een gelijkblijvende verzekering). 

Wat betekent kruislings verzekeren bij een overlijdensrisicoverzekering?

Omdat Maxime en Chris een verschillend bedrag willen verzekeren moeten ze twee aparte overlijdensrisicoverzekeringen afsluiten. Wel sluiten ze deze af op elkaars leven. Maxime sluit een verzekering op het leven van Chris en Chris sluit een verzekering op het leven van Maxime.

Dit noemen we kruislings sluiten. Ook zo voorkom je de betaling van erfbelasting over de uitkering, omdat de verzekeringnemer de premie verschuldigd is. En dat is in deze constructie altijd de ander dan degene die komt te overlijden.

In het samenlevingscontract is geregeld dat de premies voor levensverzekeringen niet behoren tot de kosten van de gemeenschappelijke huishouding. Hierdoor kunnen ze beiden aantonen dat er geen premies ten laste van het vermogen van de erflater zijn gekomen, waardoor de uitkering vrijgesteld is van erfbelasting.

Aandachtspunten bij kruislings verzekeren 

  • Mocht een relatie eindigen, dan kunnen beide partners voor zichzelf beslissen of ze de polis door willen laten lopen of willen opzeggen. Je hebt daarvoor geen medewerking van je partner nodig. Dit kan belangrijk zijn om het wegvallen van alimentatie na het overlijden van een ex-partner op te vangen. 
  • Na het overlijden van één van beide partners loopt de andere verzekering door. Dit kan prettig zijn als je bijvoorbeeld ook wilt dat de kinderen een uitkering krijgen als de andere ouder ook overlijdt. Mochten beide partners tegelijkertijd overlijden dan volgen er dus twee uitkeringen. 
  • De totale premie van beide verzekeringen is hoger dan de premie van één verzekering op twee levens.
  • Je kunt per persoon voor een ander bedrag kiezen om te verzekeren.

Wanneer is kruislings verzekeren niet verstandig?

Als je gehuwd bent in algehele gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden hebt waarbij alles in de gemeenschap valt dan is kruislings verzekeren of premiesplitsen niet verstandig om te doen.

Alles is dan van jullie samen en je kunt dus nooit aantonen dat er niets aan het vermogen van de erflater onttrokken is. Het is vaak zelfs beter om dit dan juist niet te doen. Om dit voor jullie persoonlijke situatie na te gaan verwijzen we je naar een adviseur of notaris.