• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Startups nemen HR bloedserieus

Hechte cultuur & goede mensen maken of breken de startup

Chat met onze medewerkers

Het DELA Innovatie Lab staat op een interessant kruispunt. Jarenlang heeft het Lab nieuwe producten en diensten ontwikkeld en gelanceerd voor de leden van DELA. Nu staan we op het punt om een eigen pijler op te richten; een nieuwe onderneming onder de vleugels van de moedercoöperatie. Om er achter te komen hoe het dreamteam van die nieuwe pijler eruit ziet, voerde ik afgelopen maand samen met Jet van Strijp diverse gesprekken met founders en kernteamleden van startups en new business units over hun reis van idee naar volwaardige scale-up.

Want het lijkt zo simpel! Men neme: een goed idee, een mooi verhaal, de juiste technische skills en je hippe startup is geboren. Als ondernemer test je jouw idee, ontwikkel je jouw product en start je met verkoop, tot dat ene punt: je komt handen te kort! In je vriendenkring en in je netwerk doe je een oproep: “Ik zoek goede mensen!”. De eerste geïnteresseerde meldt zich; werken voor een jong bedrijf met een inspirerende missie en veel vrijheid om te bouwen aan een eigen winkel klinkt hem of haar als muziek in de oren.

Hoe kan het nou dat sommige medewerkers zo goed gedijen in de startup cultuur; welke skills liggen daar aan ten grondslag? Daarover gingen we in gesprek met diverse ervaringsdeskundigen die de reis van schalen in korte tijd hebben doorlopen, maar ook met het huidige Innovatie Lab. De gesprekken waren stuk voor stuk leuk, interessant, leerzaam en grappig, echte eye openers. Waar ik vooral door verrast ben, is met hoeveel aandacht zij hun teams samenstelden. Een investering van 84 uur in een ‘new hire’ komt vaker wel dan niet voor. Die tijd en aandacht betaalt zich vervolgens uit in een loyaal topteam dat met veel plezier en passie aan het bedrijf bouwt.

Top 5 skills van een startup team

De gesprekken lieten ons laten dat HRM super serieus wordt genomen en wordt ingezet als een strategisch instrument dat essentieel is voor het succes van de startup. Welke 5 skills het belangrijkst zijn om het succes te maken, lees je hier:

1. Growth mindset!

Iedereen is het hierover eens. Je hebt mensen nodig met een instelling ‘hoe kan het wél?’. Want in het begin weet je niets; dus je moet de overtuiging hebben dat je het kunt en dat het gaat lukken. Vertrouwen dat je het zult fixen. Dit zijn mensen met een groot reflectief vermogen, en daar kun je goed op selecteren. Zij stellen zich automatisch de vraag: Wat kan ik een volgende keer beter doen?

2. Directe feedback geven en ontvangen

‘Er is geen tijd voor bullshit’ was een letterlijke uitspraak in één van de interviews. Je moet elkaar kunnen vertrouwen en elkaar kunnen vertellen waar het op staat. Sterker nog: zijn er problemen? Dan ga je maar samen in een hok afspraken maken over hoe je toch samen kan werken. Als leider moet je aandacht hebben voor waar de wrijving zit, want daar zit de meeste kans voor meer winst.

3. Eigenaarschap

Eigenaarschap is de overtreffende trap van verantwoordelijkheid. Zeker in de beginfase zoek je mensen die hun eigen kaders kunnen en willen schetsen. Die de vrijheid omarmen. Dat betekent dat je geen mensen zoekt die wachten op antwoorden. Nee, er moet van alles gebeuren en je moet je verantwoordelijk voelen voor het geheel. Dat betekent dat je ook over de grenzen van je eigen takenpakket heen kijkt.

4. Logisch redeneren

Met alles wat er moet gebeuren en op je afkomt is er een valkuil van onvoldoende focus. In veel interviews werd het belang van data, transparantie en het meten op KPI’s vanaf het begin genoemd. Hiervoor heb je constructieve mensen nodig die zich baseren op feiten en de hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen scheiden. Dit zorgt voor een mooie mix tussen de kansenjagers en de fact-checkers.

5. Relaties en samenwerkingen bouwen

De laatste belangrijke skill werd omschreven als ‘slim samenwerken’. Dat is nog iets anders dan netwerken. Je begeeft je in een ecosysteem waarin het key is om te ontdekken met welke partners je allianties kunt bouwen en dus samen investeert en risico neemt. De mensen die dit goed kunnen beschikken over strategisch inzicht en een lange termijn insteek.

Aan de slag!

Naast deze vijf essentiële skills gingen de gesprekken ook over leiderschap, de cultuur, en de rituelen die daarbij horen. De belangrijkste take out voor mij is toch wel dat alle mensen die wij gesproken hebben met veel intrinsieke motivatie zich inzetten voor de missie van de organisatie. Die missie die ik met mijn team aan het vormen ben. Ik kan niet wachten!