Coöperatie DELA
  • Overlijden melden 0800 955 66 55 (gratis) 24 uur per dag
  • Inloggen

Schenken

Bij schenken geeft u spullen of geld door tijdens uw leven. Bij nalaten geeft u door na uw dood. Als u schenkt kunt gebruik maken van belastingvrijstellingen. Deze vrijstellingen gelden niet als u nalaat. De ontvanger betaalt dan meer belasting. Het moet natuurlijk wel financieel mogelijk zijn om al tijdens leven te schenken.

Chat met onze medewerkers

Voor- en nadelen van schenken

Over een schenking betaalt de ontvanger evenveel belasting in procenten als over een erfenis. Maar als u schenkt kunt u gebruik maken van belastingvrijstellingen, waardoor de ontvanger geen belasting betaalt. Ook is het is fijn om zelf te zien wat er met uw schenking gebeurt.

Wat kan ik schenken?

Als u schenkt geeft u een ander iets, waarvoor hij geen tegenprestatie levert. U kunt het zien als een cadeau. Wat u geeft, beslist u zelf. Meestal wordt een geldbedrag geschonken. Maar u kunt ook spullen schenken. Houd er wel rekening mee dat als uw gift boven een bepaald bedrag uitkomt de ontvanger er belasting over betaalt.

Hoe schenken

Een geldbedrag schenken kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld schenken op papier of een tweetrapsschenking gebruiken. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat de schenkbelasting zo laag mogelijk blijft.

Wanneer kan ik het beste schenken?

Aan schenken tijdens leven kunt u veel plezier beleven. Of u nou het schilderij waar uw kind aan gehecht is doorgeeft, of een geldbedrag schenkt aan uw kleinkind. Maar wanneer is nou het beste moment om te schenken?

  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma t/m vrij van 8.30 tot 17.00 uur. Op di van 8.30 - 20.00 uur.
  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma t/m vrij van 8.30 tot 17.00 uur. Op di van 8.30 - 20.00 uur.