Welke regelingen zijn er voor woningaanpassingen?
Wanneer je een aanpassing nodig hebt in je woning zoals een traplift of een verhoogd toilet dan kun je een vergoeding krijgen via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) via de gemeente. De WMO regelt dat mensen met een beperking ondersteuning krijgen.
Voorbeelden van woningaanpassingen kunnen zijn: drempels weghalen, bredere deuren plaatsen, lichtschakelaars op zithoogte, keukenaanpassing, badlift of douchestoel. De gemeente kan een eigen bijdrage vragen voor een aanpassing in huis.
Aandachtspunten
- Sommige gemeenten geven geen vergoeding voor een aanpassing, maar wel een vergoeding om te verhuizen. Bijvoorbeeld wanneer een aanpassing erg duur is.
- De gemeente vergoedt ook aanpassingen voor mensen met een indicatie voor een WLZ-zorg (Wet Langdurige Zorg), die thuis zorg ontvangen. Voor mensen met een WLZ indicatie geldt geen eigen bijdrage voor het aanpassen van het huis.
- Soms vergoedt de zorgverzekering hulpmiddelen, bijvoorbeeld badsteunen, hoog-laagbed, douchestoel, bordrand, handgrepen, douchekruk.
- Gemeenten zijn verantwoordelijk voor ondersteuning vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke ondersteuning). Bijvoorbeeld als het gaat om hulp bij het huishouden, aanpassing in huis of vervoer in de regio. De gemeente mag een eigen bijdrage vragen voor de hulp of ondersteuning via de WMO. Daarmee betaal je zelf een deel van de kosten.
Wij helpen je graag verder
Jouw situatie is uniek en er is (te) veel informatie die niet gemakkelijk is te vinden. De VoorelkaarDesk kijkt met je mee en helpt je verder. Jouw situatie, jouw mogelijkheden, jouw oplossing!
×