• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Welke aanpassingen zijn nodig voor een veilig (t)huis?

Je wilt graag zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen en zelfstandig blijven. Ook als je ouder wordt en/of een beperking hebt. Het is dan soms nodig om de woning aan te passen. Wie langer zelfstandig thuis wil blijven wonen maar het in de huidige situatie niet meer redt heeft twee mogelijkheden, namelijk:

  1. het aanpassen van de huidige woning of
  2. het aanvragen van hulp in huis

Aanpassen van de huidige woning

Met behulp van aanpassingen in huis of het toevoegen van domotica kun je je huis beter geschikt maken en zelfs comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, een aangepast toilet of aanpassingen in de badkamer. Met domotica (technische hulpmiddelen thuis) kun je bijvoorbeeld het licht aan doen, de deur open maken, de verwarming aanzetten of de bladzijde van een boek of krant omslaan. Er zijn ook domotica bij geheugenproblemen, zoals bijvoorbeeld een beeldklok, toezicht op afstand met camera’s en sensoren. Soms vergoed de zorgverzekeraar domotica. Je hebt dan wel een medische indicatie nodig van de huisarts of specialist.

Aanvragen van hulp in huis

Een hulpkracht kan jou, je ouders of je naasten ondersteunen in het dagelijks leven. Van 2 uur per week tot 24 uur per dag. Zo kun je langer thuis blijven wonen en belast je de mensen in je omgeving niet of minder. Je ontvangt hulp van één vast en vertrouwd gezicht uit de omgeving zodat je een hechte band kunt opbouwen met de hulpkracht.

Een hulpkracht kan helpen bij alle niet medisch gerelateerde zaken:

  • Boodschappen doen, koken en het gebruik van maaltijden
  • Licht huishoudelijk werk
  • Klusjes in huis
  • Behandelen van de post of administratie
  • Persoonlijke verzorging

Wij helpen je graag verder

Jouw situatie is uniek en er is (te) veel informatie die niet gemakkelijk is te vinden. De VoorelkaarDesk kijkt met je mee en helpt je verder. Jouw situatie, jouw mogelijkheden, jouw oplossing!

Chat met onze medewerkers

  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur.