• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Moet ik verhuizen naar een aangepaste woning?

Als woningaanpassingen niet mogelijk zijn, te duur zijn of niet helpen, is het misschien beter om te verhuizen naar een woning die al volledig is aangepast. Het hangt van uw situatie af welke type aangepaste woning voor u geschikt is.

Heeft u moeite met traplopen?

Is er geen traplift aanwezig dan kunt u overwegen om te verhuizen naar een benedenwoning of gelijkvloerse woning. Op die manier kunt u langer zelfstandig blijven wonen.

Bent u op leeftijd?

Een seniorenwoning is een speciaal gebouwde of aangepast woning voor ouderen. Meestal zijn de woningen gelijkvloers of is er een traplift in aangebracht.

Heeft u een lichamelijke beperking?

Als u een lichamelijke beperking heeft, zijn er verschillende woonvormen mogelijk. Afhankelijk van de mate waarin u belemmerd bent.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een woning op uw eigen terrein die is aangepast voor mantelzorg. U kunt een mantelzorgwoning aan uw huis vast bouwen. U kunt ook een kant-en-klare woning in uw tuin laten plaatsen. Het fijne van deze oplossing is dat u snel bij uw naaste kan zijn als dat nodig is. Dat maakt het ook gemakkelijker voor u om de zorg te combineren met uw gezin of met uw baan.

Verhuiskostenvergoeding

Indien u in uw woning beperkingen ervaart, die alleen opgelost kunnen worden door naar een aangepaste woning te verhuizen, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding bij uw gemeente.

Tijdig verhuizen naar een woning die past bij een volgende levensfase.

In een aangepaste woning zijn bijvoorbeeld brede deuren aanwezig en verlaagde of geen drempels. Ook kunnen er handgrepen in de badkamer aanwezig zijn of een verhoogd toilet. Je kunt bij een woningcoöperatie aangeven dat je een aangepaste woning zoekt. Soms gelden er speciale eisen: je hebt bijvoorbeeld een WMO beschikking nodig, of een indicatie voor wijkverpleging. Via een makelaar kun je ook zoeken naar aangepaste woningen die te koop staan.

Een andere optie is wonen in een serviceflat of woonzorgcentrum. Deze woningen zijn voor ouderen en bestaan uit zelfstandige appartementen in een veilige woonomgeving. De woningen zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking en er zijn gezamenlijke ruimtes waar je gezellig samen kunt komen met de andere bewoners.

Ook is het mogelijk om zorg en ondersteuning te krijgen, zoals hulp bij het huishouden of persoonlijke verzorging.

Wij helpen je graag verder

Jouw situatie is uniek en er is (te) veel informatie die niet gemakkelijk is te vinden. De VoorelkaarDesk kijkt met je mee en helpt je verder. Jouw situatie, jouw mogelijkheden, jouw oplossing!

Chat met onze medewerkers

  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur.