• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Ben ik een mantelzorger?

Nederland telt 4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen weten zelf niet dat ze een mantelzorger zijn en dat ze hulp kunnen krijgen.

Je bent een mantelzorger als je onbetaald, intensief en langdurig zorgt voor een persoon, omdat je een persoonlijke band hebt met die persoon. Dit is meestal een familielid (partner, vader, moeder of kind), een goede vriend(in) of een persoon bij jouw in de buurt.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is een breed begrip. Het is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit de directe sociale omgeving. Vaak doen mensen dit langdurig en onbetaald. Het gaat om allerlei zaken als boodschappen doen en koken, mee naar de (huis)arts, hulp bij het huishouden. Elke situatie is uniek en wordt met veel zorg en liefde uitgevoerd door de mantelzorger.

Is er verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerszorg?

Jazeker. Mantelzorger zijn overkomt je. Vaak heb je het niet eens door. Je hebt een emotionele band met de persoon voor wie je zorgt. Je neemt ook niet zo gemakkelijk afstand van jouw zorgtaken. Soms kan het zelfs voorkomen dat je verpleegkundige handelingen doet.

Bij vrijwilligerszorg kiezen mensen er zelf voor of ze willen zorgen voor een bekende of onbekende in de omgeving. Vrijwilligers kunnen zelf bepalen hoe vaak en hoeveel uur zij zich in willen zetten voor iemand die zorg nodig heeft. Zij bepalen ook zelf welke taken zij wel en niet willen doen. Zorgvrijwilligers doen nooit verpleegkundige handelingen.

Mantelzorg in cijfers*

  • Ruim 5 miljoen Nederlanders zijn mantelzorger
  • 830.000 geven langer dan drie maanden meer dan acht uur per week zorg
  • 460.000 mantelzorgers voelen zich zwaarbelast
  • 1 op de 4 werknemers combineert zijn of haar mantelzorgtaken met betaald werk

*bron: Blijvende bron van zorg (SCP, 2020)
*bron: Mantelzorg in cijfers 2020 (MantelzorgNL)

Wij helpen je graag verder

Jouw situatie is uniek en er is (te) veel informatie die niet gemakkelijk is te vinden. De VoorelkaarDesk kijkt met je mee en helpt je verder. Jouw situatie, jouw mogelijkheden, jouw oplossing!

Chat met onze medewerkers

  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur.