Winstdeling

U bent automatisch lid van onze coöperatie als u een DELA UitvaartPlan heeft. En dat heeft voordelen. Eén van die voordelen is dat uw verzekering een winstdelingsregeling heeft.

Winstdelingsregeling

Een uitvaart wordt duurder. Het bedrag waarvoor u bent verzekerd stijgt niet automatisch mee met de uitvaartkosten. Voor uw verzekering geldt de winstdelingsregeling. Hierdoor kunnen we het bedrag waarvoor u bent verzekerd verhogen zonder dat uw premie hoger wordt. Als het verantwoord is om winst te delen, dan verhogen wij dit bedrag. Dit doen we volgens de gedragslijn winstdeling. 

Hoe werkt winstdeling?

Onze dekkingsgraad bepaalt of het verantwoord is om winst met u te kunnen delen. Dit is de gedragslijn winstdeling. Is de dekkingsgraad lager dan 120%? Dan delen wij geen winst met u. Bij een dekkingsgraad tussen de 120% en 210% krijgt u een gedeeltelijke winstdeling. Is de dekkingsgraad hoger dan 210%? Dan krijgt u een volledige winstdeling. 

Wat is de winstdeling in 2022?

De gemiddelde dekkingsgraad over de periode 1 januari tot en met 31 december 2020 is 122%. Dat is een percentage tussen de 120% en 210%. Dit betekent dat er dit jaar een gedeeltelijke winstdeling is.

De winstdeling voegen we op 1 januari 2022 toe aan uw verzekering. Op uw polis leest u wat dit betekent voor het bedrag waarvoor u bent verzekerd. Uw premie blijft hetzelfde. We gebruiken de winstdeling om het verzekerd bedrag te verhogen. We ronden de verhoging op hele euro's af. Is de winstdeling lager dan 0,4956? Dan wordt het verzekerd bedrag niet verhoogd.

 

Premieverhoging door lage rente?

Is de twintig jaar vaste rente lager dan 1% én is onze dekkingsgraad lager dan 120%? Dan verhogen we de premie extra met 75% van het verschil tussen 1% en de twintig jaar vaste rente. Dit noemen we de premiemaatregel. We geven een voorbeeld: Stel dat de dekkingsgraad 115% is en de twintig jaar vaste rente 0,6%. Dan stijgt de premie extra met 75% van (1% - 0,6%)=  0,3%. Bij een dekkingsgraad onder de 110% is de extra premie die wij vragen nog wat hoger.

Er is in 2022 geen reden om de premie extra te verhogen. De twintig jaar vaste rente over de periode 1 januari 2020 t/m december 2020 is 0,08%. Dat is minder dan 1%. Maar onze gemiddelde dekkingsgraad is 122%, en dat is hoger dan 120%.