Wat is de beste overlijdensrisicoverzekering?

Het kiezen van de juiste overlijdensrisicoverzekering is niet eenvoudig. En het kan emoties oproepen, want niemand denkt graag aan zijn overlijden. Maar voor je nabestaanden is het wel heel belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Hoe bepaal je welke overlijdensrisicoverzekering het beste bij jouw situatie past?

Waar moet ik op letten bij een overlijdensrisicoverzekering?

Een goede overlijdensrisicoverzekering geeft je nabestaanden voldoende financiële zekerheid in het geval dat jij komt te overlijden. Het is dus verstandig om een bedrag te verzekeren waarmee je partner en/of kinderen het liefst nog vele jaren vooruit kunnen. De hoogte van het verzekerde bedrag hoeft niet constant te blijven. Bij de ene overlijdensverzekering is dat bedrag de gehele looptijd gelijk, bij de andere niet. 

De verzekering mag ook niet te duur zijn. Meestal kies je zelf hoe vaak je premie betaalt, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Veel verzekeraars hanteren een minimale looptijd en een maximumleeftijd. Bedenk verder of je alleen jezelf wilt verzekeren of ook je partner. En of je de overlijdensrisicoverzekering wilt koppelen aan je hypotheek. Dat laatste is vaak verplicht als je een huis gaat kopen.

Welk type overlijdensrisicoverzekering kies ik?

Er zijn in de basis drie varianten waar je uit kunt kiezen: de gelijkblijvende, de lineair dalende en de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

1. Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij deze verzekering blijft het verzekerde gedrag tijdens de hele looptijd gelijk. Het maakt dus niet uit of je aan het begin of tegen het einde van de looptijd komt te overlijden; er wordt altijd een vast bedrag uitgekeerd. Ook de premie die je betaalt, verandert doorgaans niet.

2. Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het verzekerde bedrag wordt bij de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering elke maand lager, telkens met hetzelfde bedrag. Deze verzekering is bijvoorbeeld geschikt voor ouderen. Want vaak wordt de behoefte aan een uitkering kleiner naarmate je ouder wordt.

3. Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Dit type verzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek. Het bedrag dat je krijgt uitgekeerd, daalt aan het einde van de looptijd sneller dan in het begin. Daarmee kan de bank bijvoorbeeld een eventuele restschuld op je hypotheek aflossen bij overlijden en hoeven je nabestaanden dat niet meer te doen.

Wat is de beste keuze voor mij?

Geen mens is hetzelfde. Het is daarom helaas niet mogelijk om in algemene zin te zeggen wat de beste overlijdensrisicoverzekering is. Het hangt helemaal af van jouw wensen, voorkeuren en financiële situatie. DELA kan jou helpen een keuze te maken voor een goede overlijdensrisicoverzekering. Wij bieden het DELA LeefdoorPlan. Zekerheid voor uw nabestaanden en wij helpen jouw nabestaanden verder na jouw overlijden. Lees meer over deze over de mogelijkheden van deze overlijdensrisicoverzekering

 

Chat met onze medewerkers