Overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek

Als u een hypotheek afsluit, heeft u vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel levensverzekering of ORV genoemd. Deze verzekering keert éénmalig een vooraf bepaald geldbedrag uit als u tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit geeft de hypotheekverstrekker de zekerheid dat uw nabestaanden ook na uw overlijden de hypotheek kunnen aflossen. Meestal nemen u en uw partner beiden een overlijdensrisicoverzekering.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Dat is afhankelijk van de hypotheek die u neemt. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht als u een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het hangt dan af van de waarde van uw woning en de hoogte van de lening. Als het hypotheekbedrag hoger is dan 80% van de marktwaarde is een ORV verplicht.

Soms bent u niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek af te sluiten. Maar dan is het wel verstandig om toch een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Want dan weet u zeker dat uw nabestaanden goed verzorgd achterblijven.

Lees meer over wanneer het wel of niet verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Verzekerd bedrag

Het bedrag dat u verzekert is dus afhankelijk van de eisen van de hypotheekverstrekker en uw persoonlijke financiële situatie. Reken uit hoeveel geld uw nabestaanden nodig hebben om goed rond te komen. Die rekensom bepaalt de hoogte van het verzekerd bedrag.

Dan weet u zeker dat uw partner de vaste lasten kan betalen en wellicht minder of geheel kan stoppen met werken. Zeker als u kinderen heeft is het belangrijk om te zorgen dat uw partner over genoeg financiën beschikt. Denk bijvoorbeeld ook aan de kosten voor kinderopvang en studie.

Looptijd overlijdensrisicoverzekering

U sluit de overlijdensrisicoverzekering altijd af voor een bepaalde periode. Meestal is deze gelijk aan de looptijd van de hypotheek. Als u voor het einde van deze periode overlijdt dan keert de verzekeraar éénmalig een geldbedrag uit.

Begunstigde van de overlijdensrisicoverzekering

De begunstigde krijgt het geld dat de verzekering uitkeert. Vaak is de hypotheekverstrekker de begunstigde van de overlijdensrisicoverzekering. In dat geval is de verzekering verpand. Als u daarvoor kiest dan keert de verzekering dus uit aan de bank. Daarmee wordt de hypotheek dan (gedeeltelijk) afgelost. De hypotheeklasten worden zo lager of vallen helemaal weg. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het bedrag aan uw partner te laten uitkeren.

Verschillende vormen

De overlijdensrisicoverzekering kent grofweg drie verschillende vormen:

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het verzekerde bedrag tijdens de looptijd gelijk. Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag tijdens de looptijd gelijkmatig naar € 0 op de einddatum. Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering combineert u meestal met een hypotheek. De verzekering volgt dan het aflossingsschema van de hypotheek waardoor u deze bij overlijden kunt aflossen.
Elke vorm heeft voor- en nadelen en is geschikt voor andere doeleinden.

Premie berekenen

Bent u benieuwd hoeveel premie u per maand betaalt als u een bepaald bedrag verzekert? Bereken dan heel eenvoudig de premie voor het DELA LeefdoorPlan. Dit is een overlijdensrisicoverzekering met een scherp tarief.

Bereken uw premie

  • 040 260 16 36 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
  • 040 260 16 36 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Chat met onze medewerkers