Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij mijn hypotheek?

Wanneer je een huis koopt, ben je natuurlijk helemaal niet bezig met je levenseinde. Maar voor het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. Want dan kunnen je nabestaanden de hypotheek ook aflossen als jij er niet meer bent.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek?

Bij het regelen van een hypotheek sluit je meestal een overlijdensrisicoverzekering af, zodat de bank of andere geldverstrekker weet dat de hypotheek in (ieder geval deels) wordt afbetaald. Vaak nemen zowel jij als je eventuele partner een overlijdensrisicoverzekering. Want wie als eerste overlijdt en wanneer, is simpelweg niet te voorspellen.

Een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek geeft je nabestaanden extra financiële zekerheid. Zij kunnen dan in het huis blijven wonen en je partner kan bijvoorbeeld minder gaan werken om voor de kinderen te zorgen. Of geld wegzetten voor kinderopvang of een toekomstige studie.

Verplicht of niet?

Het is niet altijd verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij je hypotheek. Als je een huis wil kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet dat vaak wel. Dit hangt af van de waarde van het huis en de hoogte van de lening. Bij een hypotheek met NHG is een overlijdensrisicoverzekering verplicht als het hypotheekbedrag hoger is dan 80 procent van de marktwaarde van de woning.

Minimaal het bedrag boven die 80 procent wordt dan afgedekt met de verzekering. Bij een hypotheek zonder NHG hanteren hypotheekverstrekkers hun eigen percentages. Je moet dan bijvoorbeeld het deel boven de 50 procent van de marktwaarde afdekken. Banken eisen overigens ook vaak dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit bij je hypotheek. Anders verstrekken ze je geen geld.

Verpande verzekering

Meestal is de hypotheekverstrekker ook de begunstigde van een overlijdensrisicoverzekering die bij de hypotheek is afgesloten. De verzekering is dan verpand. Je bent in dat geval verplicht om het uitgekeerde bedrag te gebruiken voor aflossing van de hypotheekschuld. Wanneer jij of je partner overlijdt, wordt het geld uitgekeerd aan bijvoorbeeld de bank. Daardoor worden de hypotheeklasten lager of vallen ze helemaal weg.

Ook het verpanden van de overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekofferte bevat dan een zogenoemde pandakte die jij of jullie beiden moeten ondertekenen. Je kunt een verpande verzekering ook niet zomaar aanpassen. De hypotheekverstrekker moet hiermee akkoord gaan.

Verschillende vormen

Er zijn grofweg drie verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen: de gelijkblijvende, de lineair dalende en de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Elke vorm heeft voor- en nadelen. In combinatie met een hypotheek wordt meestal een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Dit type verzekering zorgt ervoor dat je de hypotheek kunt aflossen bij je overlijden.

Overlijdensrisicoverzekering: altijd verstandig

Er zijn ook hypotheekverstrekkers waarbij je geen overlijdensrisicoverzekering hoeft te overleggen. Wat niet wil zeggen dat het verstandig is om er geen af te sluiten. Het is toch fijn om alles goed te regelen voor je nabestaanden? Met een overlijdensrisicoverzekering weet je dat zij geen gedoe krijgen door jouw schulden. Uiteraard kan alleen jij bepalen wat voor jouw situatie de beste keuze is.

DELA LeefdoorPlan

Je kunt bij DELA ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Wij noemen deze verzekering het DELA LeefdoorPlan. Dat kan natuurlijk ook zonder hypotheek. Het DELA LeefdoorPlan is er voor iedereen die nabestaanden wil beschermen tegen de financiële gevolgen van een overlijden.

Chat met onze medewerkers