• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten

Eenvoudig premie berekenen en afsluiten

Met de overlijdensrisicoverzekering (ORV) van DELA bescherm je je partner of gezin tegen financiële problemen bij overlijden. Bereken hier je premie, waarbij je zelf de looptijd kiest en welk bedrag de verzekering uitkeert. Daarna kun je in een paar stappen je ORV afsluiten.

DELA LeefdoorPlan

Gewenste verzekering

Te verzekeren bedrag
Minimaal 10.000
?
Looptijd in jaren
Minimaal 10 jaar
?
Ingangsdatum verzekering
?
Wil je deze polis koppelen aan een hypotheek?
?
Wie is de hypotheekverstrekker?
Kies een variant:
Gelijkblijvend
uit te keren bedrag
Gelijkblijvend

 
 • Uit te keren bedrag blijft de hele looptijd hetzelfde
 • Premie is de hele looptijd hetzelfde
Je premie per maand
?

Berekening opslaan
Lineair dalend
uit te keren bedrag
Lineair dalend
 • Uit te keren bedrag daalt in gelijke stappen
 • Laatste 5 jaar geen premiebetaling
Je premie per maand
?

Berekening opslaan
Annuïtair dalend
uit te keren bedrag
Annutair dalend
 • Uit te keren bedrag daalt eerst beperkt, later veel sterker
 • Laatste 5 jaar geen premiebetaling
Annuïteitspercentage*
%
Minimaal 1%, maximaal 12%
?
Je premie per maand
?

Berekening opslaan

Chat met onze medewerkers

Wat is het?
Feiten op een rij

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (ORV)?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) sluit je af om je partner of gezin financiële zekerheid te geven na je overlijden. Bij overlijden tijdens de looptijd ontvangen zij één keer een bedrag. De hoogte van dit bedrag bepaal je zelf. Hiermee kunnen je partner of gezin dan bijvoorbeeld de hypotheek aflossen en kinderopvang of hulp aan huis blijven betalen. Zo kunnen zij doorgaan met het leven dat jij voor hen voor ogen had.

Voor wie?

Je kunt bij ons een ORV afsluiten tot de leeftijd van 65 jaar. Overlijdensrisicoverzekeringen zijn voor iedereen die zijn of haar nabestaande(n) wil beschermen tegen de financiële gevolgen van een overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek. Bij de meeste banken is dat verplicht.

Wil je de kosten van een uitvaart verzekeren? Dan past de DELA Uitvaartverzekering misschien beter bij je.

Hoe afsluiten?

Je kunt je overlijdensrisicoverzekering op twee manieren afsluiten: zelf of met persoonlijk advies.
Als je zelf je ORV afsluit, dan beslis je zelf over de hoogte van het verzekerd bedrag, de looptijd en de variant. Je doet dit dus zonder persoonlijk advies. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de gevolgen van het afsluiten van een ORV voor je financiële situatie.
Wil je wel persoonlijk advies, dan helpt een DELA-adviseur of een onafhankelijk financieel adviseur je. De adviseur bekijkt in een persoonlijk gesprek je financiële situatie en helpt jou om de ORV af te sluiten die het beste bij jou past.

Voor een afspraak met een van onze adviseur betaal je advieskosten. Bekijk het kostenoverzicht dienstverlening (pdf) voor een kostenoverzicht. Je kunt direct een afspraak plannen, telefonisch of bij jou thuis.
Bij een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur spreekt je zelf de advieskosten af. Via onze website kun je een afspraak maken met een onafhankelijk financieel adviseur.

Gezondheidsvragen en medisch keuring?

We vragen je bij het afsluiten van de ORV een aantal gezondheidsvragen. Alleen bij een verzekerd bedrag van hoger dan € 360.000 krijg je een medische keuring. Lees meer over de medische keuring en gezondheidsvragen die wij stellen.

De overlijdensrisicoverzekering samengevat

 • Je sluit de overlijdensrisicoverzekering af voor een vaste looptijd. Deze looptijd kies je zelf.
 • Je bepaalt zelf het bedrag en de variant van de ORV die je wilt afsluiten.
 • Verzeker jezelf of jezelf èn je partner.
 • De premie van de ORV is de hele looptijd hetzelfde. Je kunt betalen per maand, kwartaal, half jaar of jaar.
 • Overlijdt een van de verzekerden? Dan keert de verzekering in één keer een bedrag uit.
 • Is er geen overlijden tijdens de looptijd? Dan keren we niets uit en vervalt de overlijdensrisicoverzekering op de einddatum..

Welke looptijd kun je kiezen?

De minimale looptijd van de overlijdensrisicoverzekering is 10 jaar en de verzekering duurt maximaal totdat je 75 jaar bent. Je bepaalt de looptijd zelf.

De looptijd hangt af van het doel van de verzekering. Als je bijvoorbeeld een ORV afsluit omdat je een huis koopt, dan is de looptijd meestal hetzelfde als de looptijd van de hypotheek. Gebruik je de ORV als bescherming van de financiële situatie van je kinderen? Sluit dan af voor een looptijd tot het einde van de studie of bijvoorbeeld tot ze op zichzelf gaan wonen.

Hoeveel wilt u verzekeren?

Je kunt bij ons een overlijdensrisicoverzekering afsluiten tussen € 10.000 en € 1.000.000. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van wat bij jouw situatie past.

Bij ons kun je drie varianten van een ORV afsluiten:
 • Gelijkblijvend bedrag: tijdens de hele looptijd van de ORV blijft het verzekerd bedrag hetzelfde. Je betaalt de hele looptijd premie. Is de looptijd bijvoorbeeld 30 jaar? Dan betaal je dus 30 jaar premie.
 • Een lineair dalend kapitaal: het verzekerd bedrag daalt elke maand met hetzelfde bedrag, tot aan het eind van de ORV € 0 overblijft. Je betaalt de laatste 5 jaar geen premie.
 • Een annuïtair dalend kapitaal: het verzekerd bedrag daalt elke maand met een steeds groter bedrag, tot aan het eind van de ORV € 0 overblijft. Je betaalt de laatste 5 jaar geen premie.

Voorbeeld: Bij een looptijd van 30 jaar betaal je bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering ook 30 jaar premie. Bij een lineair dalende verzekering of annuïtair dalende verzekering betaal je 25 jaar premie.
Bij alle varianten betaal je steeds dezelfde premie tijdens de premiebetaalduur. De premie daalt dus niet tijdens de looptijd.

Ook uw partner meeverzekeren?

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering afsluiten op je eigen leven, maar je kunt ook je partner meeverzekeren. De verzekering keert éénmalig uit na het eerste overlijden. Daarna stopt de verzekering.

Koopt u een huis?

Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij je hypotheek. Hiermee zorg je ervoor dat uw partner in het huis kan blijven wonen. In dit geval wordt met het uitgekeerde bedrag een deel van de hypotheek afgelost. 

Wat zijn de kosten van deze overlijdensrisicoverzekering?

 • Je bepaalt zelf de hoogte van het bedrag dat je wilt afsluiten. De premie hangt onder andere af van je leeftijd. Je kunt betalen per maand, kwartaal, half jaar of jaar. Als je niet rookt, dan krijg je korting.
 • Daarnaast betaal je doorlopend poliskosten. Deze zijn € 13,00 als je betaalt per jaar, € 6,63 als je betaalt per half jaar, € 3,35 als je betaalt per kwartaal en € 1,14 als je betaalt per maand. De premies die je ziet op onze website zijn altijd de bedragen mèt poliskosten.
 • Bij online afsluiten betaal je één keer € 9,50 distributiekosten. Deze distributiekosten brengen wij de eerste 10 jaar tegelijk in rekening met de premie. Dit is € 0,08 per maand.

  Lees hier meer over onze dienstverlening en de bijbehorende distributiekosten
  .

Zelf doen of met persoonlijk advies?

Als u op onze website een verzekering afsluit, dan doet u dat zonder advies van ons. Om advies te geven is het nodig dat we in een persoonlijk gesprek uw financiële situatie in kaart brengen. Dat doen we niet op de website. Wat we wel doen is u van informatie voorzien, zodat u zelf een goed overwogen keuze kunt maken. En omdat u deze verzekering zonder advies van DELA afsluit, bent u zelf verantwoordelijk voor de gevolgen op uw financiële situatie.

Vindt u het fijner om advies te krijgen?

Tijd om na te denken over de verzekering?

Heb je een ORV afgesloten maar ben je toch niet tevreden? Dan kun je de verzekering binnen 30 dagen na ingangsdatum zonder kosten opzeggen. De premie die je al betaald hebt, krijg je terug.

Kenmerken van het DELA LeefdoorPlan

Wat is het DELA LeefdoorPlan? 

Het DELA LeefdoorPlan is de overlijdensrisicoverzekering van DELA. Met de overlijdensrisicoverzekering van DELA verzeker je een bedrag dat wij eenmalig uitkeren als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert DELA het afgesproken bedrag uit. Hierdoor is je gezin financieel beschermd tegen het wegvallen van een inkomen bij overlijden.

Voor wie? Een overlijdensrisicoverzekering kan nodig zijn als jij, je partner, je kinderen of andere nabestaanden financieel in de problemen komen als jij of je partner overlijdt. Je partner kan dan bijvoorbeeld de hypotheek niet meer betalen. Je kunt het DELA LeefdoorPlan afsluiten vanaf 16 tot 65 jaar.
Hoeveel kun je verzekeren? Je kunt een bedrag verzekeren van minimaal € 10.000 en maximaal € 999.999.
Voorwaarden  Algemene Voorwaarden DELA LeefdoorPlan (pdf)

Mag DELA de premie en/of voorwaarden wijzigen?

DELA mag de voorwaarden veranderen. Klik hier voor meer informatie.

Brochure

Brochure DELA Overlijdensrisicoverzekering (pdf)
De overlijdensrisicoverzekering samengevat 
 • Je sluit de overlijdensrisicoverzekering af voor een vaste looptijd. Deze kun je zelf kiezen bij het afsluiten van de verzekering.
 • Tijdens deze periode betaal je steeds hetzelfde bedrag aan premie. Je kunt de premie per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar betalen.
 • Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt verzekeren.
 • Is er tijdens de looptijd een overlijden? Dan wordt het afgesproken bedrag éénmalig uitgekeerd.
 • Is er geen overlijden tijdens de looptijd? Dan keert DELA niets uit en vervalt de overlijdensrisicoverzekering op de einddatum. Er wordt geen bedrag opgebouwd gedurende de looptijd zoals bij een uitvaartverzekering.
Soort kapitaal Gelijkblijvend

Gedurende de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering is de hoogte van de uitkering altijd hetzelfde. De premie blijft tijdens de verzekerde periode hetzelfde.

Lineair dalend

Bij de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering neemt het verzekerde bedrag jaarlijks met hetzelfde bedrag af. Aan het einde van de looptijd is het bedrag € 0,00. De premie blijft gelijk, alleen de laatste 5 jaar van de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering betaal je bij deze variant geen premie. De premie blijft tijdens de verzekerde periode hetzelfde.

Annuitaïr dalend

Bij de overlijdensrisicoverzekering met een annuïtair dalend kapitaal neemt het verzekerde bedrag jaarlijks af. Aan het einde van de looptijd is het bedrag € 0,00. De hoogte van het verzekerde bedrag daalt in het begin van de looptijd beperkt en naarmate de verzekering afloopt veel sterker.

De uitkering daalt met een percentage dat je zelf kiest. Dit annuïteitenpercentage is vaak afhankelijk van een hypotheek waaraan de verzekering wordt gekoppeld. Hoe hoger het percentage, hoe langzamer de daling.

De premie blijft gelijk gedurende de looptijd, alleen de laatste 5 jaar van de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering, betaal je bij deze variant geen premie.

Verzekering wijzigen

Je mag het verzekerde bedrag eenmaal per drie jaar verhogen. Dat mag zelfs zonder dat je hiervoor gezondheidsvragen hoeft te beantwoorden. De verhoging mag niet minder zijn dan 1 % en niet meer dan 10 % van het laatst verzekerde kapitaal. Het verzekerd bedrag verlagen kan altijd.

Wanneer niet geschikt voor jou?
 • Als je jonger dan 16 jaar of ouder dan 64 jaar bent.
 • Wanneer je zeker weet dat je nabestaanden voldoende inkomen hebben na je overlijden, dan kan een overlijdensrisicoverzekering niet nodig zijn.
 • Als je het bedrag wilt gebruiken voor je uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering is niet bedoeld voor het opvangen van uitvaartkosten, maar als extra financiële steun voor de nabestaanden. Bijvoorbeeld om voor langere tijd het wegvallen van een deel van het gezinsinkomen op te vangen of om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Wil je dat de kosten van je uitvaart betaald worden? Bekijk onze uitvaartverzekering. Lees meer over onze uitvaartverzekering
Afhandeling van de verzekering na overlijden

In geval van overlijden vóór de einddatum van de overlijdensrisicoverzekering, vragen wij de nabestaanden een vragenformulier in te vullen. Na ontvangst van het vragenformulier verschilt de afhandeling per situatie:

 • Is de polis gekoppeld aan je hypotheek (verpand)? Dan keren we uit aan de pandhouder (dit is in de meeste gevallen de bank).
 • Is de polis niet gekoppeld aan je hypotheek? Dan keren we de uitkering uit aan de begunstigde(n) van de polis.
Kosten

Poliskosten
DELA brengt doorlopende poliskosten in rekening. Deze zijn € 6,50 bij jaarbetaling, € 3,32 bij halfjaarbetaling, € 1,68 bij kwartaalbetaling en € 0,57 bij maandbetaling. De getoonde premies zijn altijd inclusief poliskosten.

Distributiekosten (online)

Distributiekosten zijn kosten die wij maken voor het afhandelen van je aanvraag. Deze bedragen eenmalig € 11,50 en brengen wij in de eerste 10 jaren tegelijk met de premie in rekening. Bij maandbetaling is dit € 0,10 per maand.

Premie

De premie is afhankelijk van:

 • De hoogte van het verzekerde bedrag
 • Looptijd
 • Leeftijd
 • Gezondheid
 • Soort kapitaal: gelijkblijvend, lineair dalend of annuïtair dalend

Je kunt de premie betalen per maand, kwartaal, half jaar of jaar.

Er is een korting voor niet-rokers, als je langer dan 24 maanden niet hebt gerookt.

Hoe lang loopt deze verzekering? Je kiest zelf de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering. De verzekering loopt minimaal 10 jaar en kan maximaal doorlopen tot het 75e levensjaar.
Gezondheidsvragen Omdat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit op je leven, schatten wij het risico op je overlijden in. Hiervoor dien je in een gezondheidsverklaring bepaalde gezondheidsvragen te beantwoorden. Je ontvangt hiervoor een e-mail met een link naar een beveiligde website. In die mail staat hoe je in kunt loggen op de website om de gezondheidsverklaring in te kunnen vullen.
Ben je 50 jaar of ouder en is het aangevraagd verzekerd bedrag hoger dan € 360.000? Dan ontvang je daarnaast ook een bericht voor een afspraak voor een medische keuring. Ben je jonger dan 50 jaar dan is dat vanaf een € 500.001. Lees meer over het medische acceptatieproces.
Overlijden melden Je kunt 24 uur per dag een overlijden melden bij DELA via tel. 0800 955 66 55 (of vanuit het buitenland 00 31 40 260 16 73).
Aanvullende informatie

Alle documenten rondom de DELA Overlijdensrisicoverzekering

Meer informatie over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten

Verzekering opzeggen Opzeggen van de verzekering kan:
 • via e-mail
 • via dit formulier
 • schriftelijk via een ondertekende brief naar coöperatie DELA, Postbus 522, 5600 AM Eindhoven
Wat gebeurt er als je de verzekering stopt?

De overlijdensrisicoverzekering duurt totdat de verzekerde overlijdt of tot de einddatum van de verzekering. De einddatum van de verzekering staat op de polis. Je mag de overlijdensrisicoverzekering eerder opzeggen op elke premievervaldag. Dit is de dag waarop je premie verschuldigd bent. Er geldt een opzegtermijn van minimaal één maand. Bij opzeggen van de verzekering wordt er niets uitgekeerd.

Is de overlijdensrisicoverzekering verpand? Dan moet de pandhouder, meestal de bank, toestemming geven.

 • 040 260 16 36 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
 • 040 260 16 36 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.